Είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά πλέον, ότι κάποιες καθημερινές δραστηριότητές μας, άλλοτε αθώες και πολλές φορές όχι, οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Oι λόγοι που μας κάνουν να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας είναι:
1. Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ
Αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει έξαψη, πρήξιμο και σπασμένα τριχοειδή αγγεία στο πρόσωπο, τα οποία μας κάνουν να φαινόμαστε πολύ μεγαλύτεροι από ό, τι είμαστε κανονικά.
2. Μειωμένη πρόσληψη νερού
Η μειωμένη πόση νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπό σας με τη μορφή ξηρότητας, ρυτίδων και λεπτών γραμμών και μαύρων κύκλων.
3. Κάπνισμα
Ο καπνός του καπνού περιέχει εκατοντάδες τοξίνες, ενώ το κάπνισμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στο δέρμα.
4. Δεν φοράμε αντηλιακό
Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση του δέρματος λόγω της έκθεσης στον ήλιο) Για να αποφύγουμε τη φωτογήρανση πρέπει να φορούμε αντηλιακό τουλάχιστον 30 SPF, με ευρύ φάσμα προστασίας από τις ακτίνες UVA και UVB.
5. Κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης
Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης προκαλεί ρυτίδες. Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να κάνει το δέρμα μας θαμπό και ζαρωμένο καθώς οι πιο ευάλωτες πρωτεΐνες στη ζάχαρη είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που είναι οι πρωτεϊνικές ίνες που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Όταν καταστραφούν, το κολλαγόνο και η ελαστίνη γίνονται ξηρά και εύθραυστα οδηγώντας στη δημιουργία ρυτίδων και στη χαλάρωση του δέρματος.
6. Έλλειψη επαρκούς ύπνου
Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, λιγότερο ελαστικό και μόνιμες γραμμές εμφανίζονται στα σημεία που δημιουργούνταν πάντα οι ρυτίδες έκφρασης. Το δέρμα, συνεπώς, χρειάζεται επαρκή ποσότητα ύπνου σε τακτική βάση για να παραμείνει η επιδερμίδα του προσώπου υγιής και νεανική στην όψη.
7 . Άγχος
Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να μας γεράσει σε κυτταρικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το χρόνιο στρες μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών μας, τις δομές μέσα σε κάθε κύτταρο που περιέχουν γενετικές πληροφορίες. Το μέγεθος των τελομερών αποτελεί δείκτη της βιολογικής ηλικίας του ατόμου.
Healthnet.gr