spot_img

Μαγευτικές λίμνες για εναλλακτικές αποδράσεις το Χειμώνα

Καστοριάς..η λίμνη με τη μοναδική ομορφιά

Η λίμνη της Καστοριάς θεωρείται μια από τις ομορφότερες λίμνες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των Βαλκανίων και για αυτό έχει χαρακτηριστεί και ως «Μνημείο φυσικού κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια ενώ η έκτασή της είναι 28τ.χλμ και το βάθος της περίπου στα 9μ. Είναι ένας ενεργός βιότοπος καθώς διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών όπως βουβοκύκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί και αργυροπελεκάνοι . Στις κρύες ημέρες του χειμώνα, όταν το θερμόμετρο είναι αρκετά υπό το μηδέν η λίμνη παγώνει και αποτελεί ένα πίνακα ζωγραφικής για την πόλη.

Πρέσπες.. ένας υδάτινος παράδεισος

Όταν φτάνει κανείς στις Πρέσπες αντικρύζει ένα θέαμα μοναδικού φυσικού κάλλους… Ένα καταπράσινο τοπίο, ένας υπέροχος υδάτινος κόσμος που κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, νησάκια, χωριά κρυμμένα μέσα στην βλάστηση αποπνέουν μια απέραντη ηρεμία και μια γαλήνη που μόνο η φύση μπορεί τόσο απλόχερα να χαρίσει.Είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων με περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα η εντυπωσιακή ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού από το 1974.

Λίμνη Κερκίνη..στο χορό των φλαμίνγο

Η λίμνη Κερκίνη στη βόρεια Ελλάδα  είναι ένας τεχνιτός υδροβιότοπος που δημιουργήθηκε όταν κατασκευάστηκε το 1932 το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα στο χωριό Λιθότοπος. Μέχρι τότε ήταν μια μικρή λίμνη με έλη. Εντάσσεται στους 10 Υγρότοπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar Ξεχωρίζει ως ένας τόπος με μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα και θεωρείτε η πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα. Από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Νοέμβριο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της λίμνης Κερκίνης και παραμένουν μέχρι την άνοιξη. Περίπου 300 είδη πουλιών έχουν ανιχνευτεί στην περιοχή με τους αργυροπελεκάνους και τους κορμοράνους να είναι τα πολυπληθέστερα. Έρχονται από τον βορρά για να ξεχειμωνιάσουν στο νότο έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Η περιοχή έχει όλες τις προδιαγραφές για ανάπτυξη του αγροτουρισμού με απαραίτητη προϋπόθεση το σεβασμό στο περιβάλλον.

Λίμνη Πλαστήρα..το θεσσαλικό στολίδι της φύσης

Η λίμνη Πλαστήρα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο νομό Καρδίτσας σχηματίστηκε το 1959, όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα επί της αρχής του ποταμού Ταυρωτού. Η ιδέα για την κατασκευή της λίμνης αποδίδεται στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα. Είναι ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τη λένε η «λίμνη των 4 εποχών» γιατί είτε χιονισμένη, είτε ανθισμένη η περιοχή ξέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες και να τους χαρίζει όμορφες και μοναδικές αναμνήσεις.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού της Καρδίτσας όπου το φυσικό τοπίο γίνεται ένα με την τεχνητή λίμνη αλλάζοντας χρώματα και εικόνες κάθε εποχή. Η έκταση της λίμνης είναι σχεδόν 55 χιλιόμετρα και αξίζει να κάνεις περιμετρικά όλη τη διαδρομή για να ανακαλύψεις αυτό το πανέμορφο μέρος. Μάλιστα, σε κάθε γωνιά του κρύβει ομορφιές: γραφικά χωριά, νόστιμο φαγητό και πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως κωπηλασία, ιππασία, τοξοβολία, αλλά και πεζοπορία μέσα στο βουνό. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφτεί κάποιος την λίμνη είναι Χειμώνας και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα που το χιόνι σκεπάζει τα ήρεμα παγωμένα νερά.

Λίμνη Κουρνά …η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης

Η λίμνη Κουρνά είναι σχετικά μια μικρή λίμνη με μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο βάθος 22,5 μέτρα, ενώ βρίσκεται20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα. Το τοπίο είναι όμορφο και χαλαρωτικό είτε θέλετε να περπατήσετε στη φύση, είτε να κολυμπήσετε στα νερά της. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα. Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στα μονοπάτια γύρω από τη λίμνη, να δείτε από κοντά τις μαγκρόβιες λυγαριές, τις χαλκόκοτες, τους κορμοράνους  και να επισκεφτείτε το όμορφο δάσος με τις βελανιδιές στη νότια πλευρά.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

 

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV