spot_img

Μαρία Πιτσικάκη: Κυρίες και Κύριοι, απρόσμενα προσκληθήκαμε στην νέα μετά Κορονοϊό εποχή!

 


Κορονοϊός ή Covid-19:  Μια πανδημία  που δεν έχει τελειώσει  ακόμη. Μια πανδημία που μας έχει οδηγήσει απρόσμενα όλους μας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και μη, σε  ένα αβέβαιο μέλλον φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας. Όλοι βαδίζουμε σε διεθνή αχαρτογράφητα νερά.

Μας προβληματίζουν οι αλλαγές που στο εξής θα υπάρξουν στη ζωή μας , στην πολιτική, την οικονομία, στις κοινωνικές και εργασιακές μας σχέσεις.  Αναρωτιόμαστε πως θα αντιμετωπισθούν  όλα αυτά και πόσο έτοιμοι είμαστε να ενταχθούμε σε αυτή τη νέα μετά Covid-19 εποχή. Σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας  όπου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κάθε πρόβλεψη είναι μόνο πιθανή….

Ο Ιός προκάλεσε αλλαγές σε όλο τον κόσμο. ΟΛΑ δοκιμάζονται σκληρά.

Όμως, μήπως τώρα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία με σοβαρότητα, αφού είναι βέβαιο ότι οκόσμος όλος είναι διαφορετικός, με μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής  του , αλλά κυρίως στον ψυχισμό του;

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας  πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά και να στοχεύσουμε σε μια καλύτερη κατάσταση από πριν.  Είναι ώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας και να διαχειριστούμε έξυπνα αυτή την φορά την ανασυγκρότηση μας με ενότητα και  έμπνευση ώστε να πρωτοστατήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας.

Καιρός να δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στη μικρομεσαία  επιχείρηση, την οικοτεχνία, τη γεωργία, τον τουρισμό, την βιοτεχνία και βιομηχανία. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης σε κάθε κλάδο, με νέα τεχνολογικά δεδομένα που χαρακτηρίζει την παγκοσμιοποίηση και τη νέα νοοτροπία που διαμορφώνεται. Να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία και στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι πιο κερδοφόρο να προστατεύσουμε το περιβάλλον παρά να το καταστρέψουμε. Να στοχεύσουμε στην ποιοτική ανάπτυξη, στην ανταγωνιστική οικονομία με ευελιξία και τόλμη στην κρίσιμη  αυτή στιγμή, με συγκρότηση αμοιβαίων σχέσεων ανάμεσα σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους  και κράτους, για να  δημιουργηθούν  περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η Παγκόσμια σκακιέρα έχει νέα δεδομένα. Οι ψευδαισθήσεις καταρρέουν. Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο και η τράπουλα ανακατεύεται όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Τα οικονομικά συμφέροντα αλληλοσυγκρούονται και το Τραπεζικό Σύστημα δεν παίζει κανένα αναπτυξιακό ρόλο με χρήματα που δίνονται χωρίς σχέδιο και στόχο.    

Στις σημερινές συνθήκες της ζωή μας, έχει μπει το ΑΡΙΣΤΟΝ στον καταναλωτισμό, στον ανταγωνισμό, στην αξιολόγηση.  Η τηλεργασία μπαίνει στη ζωή μας για τα καλά.  Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις προσαρμόζονται , τα εργασιακά δικαιώματα αλλάζουν, οι τηλεπωλήσεις εκτοξεύονται. Ανάγκη πλέον η εξοικείωση και η προσαρμογή σ την τεχνολογία, για να συμμετέχουμε στην κοινωνική, επαγγελματική , οικονομική ζωή και  στην κατανάλωση αγαθών.

Οι τελευταίες στατιστικές λένε ότι: Το 75% όσων εργάζονται με τηλεργασία,  το κάνουν γιατί έχουν λιγότερους περισπασμούς. Το 86% δηλώνουν  ότι παρουσιάζουν  χαμηλότερα ποσοστά άγχους και το 65% πιστεύει ότι εργάζεται πιο αποτελεσματικά από το σπίτι.

Όσο αναφορά τις εταιρείες,  προκύπτουν πολλά θετικά πάντα σύμφωνα με την έρευνα, από την επαγγελματική αυτή σχέση .  Δηλώνουν επίσης ότι, εφαρμόζοντας τηλεργασία έχουν 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν την εφαρμόζουν. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το 85% των επιχειρήσεων βεβαιώνει ότι εφαρμόζοντας τηλεργασία η παραγωγικότητα αυξάνετε.

Σύντομα,  πολλές επιχειρήσεις να μετακινηθούν σ’ αυτό το μοντέλο « εξ αποστάσεως εργασία », αφού εξοικονομούν πάγια έξοδα, χώρο εργασίας, και υπαλλήλους με διαφορετική σχέση σύμβασης. Όλα δείχνουν ότι η  απομεμακρυσμένη εργασία ήλθε για να μείνει αλλά και να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι πλέον θα εκπαιδεύονται σε σελίδες,τηλεπωλήσεις, νέες διαδικτυακές προοπτικές,  τηλεδιασκέψεις, δικλίδες ασφαλείας και προστασία προσωπικών δεδομένων.

Για την μετά Covid-19 εποχή στις παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι η στιγμή να ψάξουν εναλλακτικές λύσεις, να δουλέψουν με σχεδιασμό και όραμα, ομαδικά και γρήγορα, για να καταστήσουν γνωστές τις δυνατότητες τους, τις αξίες τους, τα προϊόντα τους και την ποιότητα τουςσε δίκτυα εσωτερικού και εξωτερικού. Αυτή τη φορά πρέπει να αλλάξουν να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος . Με την ελπίδα ότι δεν θα έλθει κάτι χειρότερο, με θάρρος, στρατηγική και όραμα να τρέξουν στο ΑΥΡΙΟ!

Φυσικά, το  κυριότερο για όλα τα παραπάνω είναι ότι χρειαζόμαστε ένα «κράτος προστάτη, ένα κράτος με σταθερότητα και συνέπεια»,  για να υπάρξει μέλλον στις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις, ανάγκες και προοπτικές   στα οριακά επίπεδα που έχουμε φτάσει. Χρειαζόμαστε «Ένα κράτος εμπιστοσύνης» για να εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν.

Κυρίες και Κύριοι, στην απρόσμενη αυτή πρόσκληση ας απαντήσουμε με ελπίδα, θάρρος κι αισιοδοξία!

Πρέσβειρα Γυναικείας  Επιχειρηματικότητας Κρήτης
Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης
Εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΝΗ στη ΓΣΕΒΕΕ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV