spot_img

Μαρίνα Χαιρέτη…Ζωή με νόημα

Της  Marina Chaireti

Economist-Business Consultant

ΜyWorld/Lyconet Junior Ambassador

Οι ημέρες που διανύομε, μέσα στη γιορτή της ΑΓΑΠΗΣ, τα Χριστούγεννα και μάλιστα τα Χριστούγεννα του 2020, είναι πιο κατάλληλες από ποτέ για να αναλογιστούμε  το νόημα της ζωής και τη ζωή με νόημα κι αν υπάρχει κάτι, πραγματικά εξαιρετικά θετικό, που βιώσαμε αυτή τη χρονιά, αυτό είναι μια καλύτερη γνωριμία και επαφή με τον εαυτό μας, ένα τεράστιο δώρο, που η απομόνωση και η στροφή προς τα έσω μας έφερε.

Πάντα αναρωτιόμουν για το κενό που βίωνα από την εποχή της εφηβείας μου και μια αίσθηση ματαιότητας της ζωής. Πέρασαν πολλά χρόνια για να αρχίσω να αντιλαμβάνομαι, ότι πολλοί άνθρωποι ένοιωθαν το ίδιο και προσπαθούσαν να γεμίσουν το κενό, κάνοντας ψώνια, αποφεύγοντας να μένουν μόνοι και αναζητώντας συνεχώς την πολυκοσμία και τη φασαρία, καταναλώνοντας  υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ζάχαρης και σοκολάτας, αλκοόλ και γενικά παρουσιάζοντας εθιστικές συμπεριφορές εμφανείς ή όχι.

Το κενό, που κάποιοι το βιώνουν και ως «βαριέμαι», κρύβεται πολλές φορές πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, αυτή η ζωή, που είναι επίπεδη χωρίς κορυφές και κοιλάδες και κυλά μέσα σε μια καθημερινότητα, όπου δεν υπάρχουν αλλαγές, μια μετριοπάθεια χωρίς μεγαλείο, στην οποία όλα θεωρούνται δεδομένα.

Όμως δεδομένο δεν είναι τίποτα στη ζωή, ούτε εμείς, ούτε οι άνθρωποι μας, η υγεία μας, το ζεστό σπιτικό μας και ξαφνικά έρχεται ένα ωραίο πρωί, που βιώνουμε την απώλεια, μικρή ή μεγάλη, με κάποιο τρόπο και τότε αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο κι εκεί έρχεται το προηγούμενο κενό και καλύπτεται τις περισσότερες φορές  με φόβο, λύπη, θυμό και πολλές φορές δυστυχία και μιζέρια.

Γιατί πολύ απλά εστιάσαμε σε αυτό, που θεωρούσαμε δικό μας και χάσαμε και ποτέ δεν σκεφθήκαμε πόσο τυχεροί είμασταν κάθε στιγμή, που το είχαμε στη ζωή μας, εκτιμώντας το. Μήπως αν το είχαμε εκτιμήσει όταν το είχαμε και νοιώθαμε πόσο τυχεροί είμασταν τότε, έχοντας την επίγνωση ότι ίσως κάποια ημέρα πάψουμε να το έχουμε, άρα είναι ένα Δώρο  Ζωής και αναπτύσσαμε αυτή τη στάση της ευγνωμοσύνης για καθετί, που υπάρχει στη Ζωή μας, μήπως τότε το κενό εξαφανιζόταν;

Αν μπορώ να βιώνω τη χαρά της κάθε στιγμής, την παρούσα στιγμή, χωρίς να κάνω συνεχώς ταξίδια στο παρελθόν και στο μέλλον, χάνοντας το παρών, τότε αλήθεια δεν αφήνω χώρο στο κενό. Νοιώθοντας πληρότητα, χαρά και ευδαιμονία, να συνοδεύουν την ευγνωμοσύνη μου, για κάθε τι, τότε ίσως άρχιζα να ανακαλύπτω κι εμένα, τον εσωτερικό εαυτό, που περιμένω να αξιοποιηθώ και να έρθω στην επιφάνεια, βρίσκοντας το δρόμο μου και το σκοπό μου, μέσα από τα ταλέντα και τις ικανότητες μου, που τα βάζω σε δράση  και τότε αρχίζω να δημιουργώ και όταν δημιουργώ, ο χώρος και ο χρόνος παύουν ναυφίστανται, μόνο εγώ και η δημιουργία υπάρχουν, άρα να η Ζωή μου ξαφνικά απέκτησε νόημα, το νόημα του σκοπού, που έχω να επιτελέσω.

Αυτή ναι είναι μια Ζωή με νόημα, γιατί βρίσκω επιτέλους τη θέση μου στον κόσμο, ανακαλύπτω την αξία μου και κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερος…

Από ποιον καλύτερος; Από εμένα και μόνο εμένα, χωρίς να αναλώνομαι σε άσκοπες συγκρίσεις.

Για σκέψου τώρα τι θα συνέβαινε αν κάθε δημιουργία σου και δεν χρειάζεται να είναι κάτι τεράστιο, μικρές δημιουργίες, τα ωραία γιορτινά σου γλυκά, που τα ζύμωσες με αγάπη για να τα προσφέρεις στους αγαπημένους σου, συμπεριελάμβανε την προσφορά, αν έφτιαχνες λίγα περισσότερα για να τα προσφέρεις σε αυτούς, που δεν έχουν κάποιον να τους φροντίσει.

Πως θα ένοιωθες εσύ γι’ αυτό, γιατί για εσένα το κάνεις, για τη χαρά της προσφοράς και τότε νοιώθεις μέσα σου, το νόημα της ζωής, είσαι το νόημα της ζωής.

Για σκέψου τι θα συνέβαινε μέσα σου λοιπόν, αν η χαρά της δημιουργίας συνοδευόταν από την προσφορά;

Ξαφνικά αλλάζει ο κόσμος σου και η ζωή σου αποκτά μεγαλείο κι ακόμα αν αυτό συνέβαινε κάθε μέρα και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, ποιος άνθρωπος θα ήσουν;

Για σκέψου τι θα συνέβαινε αν όλοι κάναμε το ίδιο, πως θα ήταν ο κόσμος μας;

Ένας κόσμος αγάπης, χαράς, δημιουργίας, προσφοράς, ένας κόσμος που χαίρεσαι να είσαι μέρος του και που όταν τον αφήσεις θα είναι καλύτερος, γιατί κι εσύ είχες συνεισφορά σε αυτό και εντέλει θα είχες υλοποιήσει το σκοπό της ύπαρξης σου και θα ένοιωθες σύνδεση και πληρότητα.

Το μεγάλο μυστικό είναι, πως αυτό είναι συλλογικό κι αν εσύ κάνεις αυτό το εσωτερικό άλμα και μεταμορφώσεις τη ζωή σου, σε μια ΖΩΉ γεμάτη νόημα και σκοπό, θα επηρεάσεις και το περιβάλλον σου και τότε αντί να ανησυχούμε για την μετάδοση των ιώσεων θα χαιρόμαστε για την μετάδοση της χαράς, της αγάπης και του μεγαλείου της ΖΩΗΣ!!!

Η Marina Chaireti είναι οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά και βαθιά γνώση των Μ.Μ.Ε, μέσα από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχε για περισσότερα από 30 χρόνια.  

Έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες στο εφαρμοσμένο management, με το Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών του Νίκου Σκουλά.

Από το 2014, δημιουργεί την προσωπική  της επιχειρηματική διαδρομή, σε συνεργασία με το διεθνή όμιλο της MyWorld,  που δραστηριοποιείται σε τομείς, που πρωταγωνιστούν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, όπως η παγκόσμια κατανάλωση, η ψηφιακή οικονομία, το αθλητικό marketing, η αγορά ακινήτων και οι online αγορές.

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV