spot_img

Μάξιμος Σενετάκης…ένας δραστήριος πολιτικός με ευθύνη προς τον πολίτη

Ο Μάξιμος Σενετάκης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του Ηρακλείου αναπάντεχα. Ήταν τον Μάη του 2012 όταν σε σχετικά νεαρή ηλικία, 36 ετών, αποφάσισε να πολιτευτεί με τη ΝΔ. Όπως έλεγε τότε, πεποίθησή  του ήταν πως οι νέοι άνθρωποι οφείλουν και πρέπει να διεκδικούν θέσεις ευθύνης. Το τόλμησε λοιπόν και με κεντρικό του σύνθημα “Αξία έχει ο Άνθρωπος”, έκανε την έκπληξη. Από την πλευρά του πατέρα του, κουβαλούσε μια ισχυρή πολιτική κληρονομιά. Ο αείμνηστος Γιώργος Σενετάκης είχε μια επιτυχημένη θητεία ως Περιφερειάρχης Κρήτης με κοινώς αναγνωρισμένο έργο. Από την πλευρά της μητέρας του, ο Μάξιμος κουβαλούσε μια …εκδοτική παρακαταθήκη. Ήταν εγγονός του εμβληματικού εκδότη της δημοφιλούς τοπικής εφημερίδας, Πατρίς, Αθηναγόρα Μυκωνιάτη.

Ο Μάξιμος Σενετάκης μετά την εκλογή του ως πολιτικός δεν άργησε να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα. Δραστήριος και υπερκινητικός συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στήριξε δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Εισηγήθηκε νομοσχέδια για λογαριασμό της πλειοψηφίας και στον κοινοβουλευτικό του λόγο τόλμησε να διατυπώσει φιλελεύθερες θέσεις που ακόμα και σήμερα ελάχιστοι πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης διατυπώνουν. Μας μιλά στο bybus.gr για την καθημερινότητά του και τι εύχεται στους ψηφοφόρους του.

Κε Σενετάκη πόσο δύσκολη μπορεί είναι για σας η περίοδος αυτή του Covid-19 πρώτα σαν πολίτης και μετά σαν πολιτικός.

Η περίοδος αυτή είναι γενικά στενάχωρη. Από την μια πλευρά, συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους από έναν αόρατο εχθρό. Οικογένειες έχουν χάσει τους ανθρώπους τους. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας έχουμε υποχρεωθεί να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συνήθειες. Είμαστε επιφυλακτικοί με τη φυσική επαφή. Κρατάμε αποστάσεις. Φοβόμαστε τις συναναστροφές. Έχουμε περιοριστεί στα σπίτια μας και στις απαραίτητες συναντήσεις. Έχουμε περιορίσει τα παιδιά μας. Έχουμε περιορίσει τους γονείς μας να βλέπουν τα εγγόνια τους. Γενικά υπάρχει μια ανασφάλεια, μια αβεβαιότητα για το μέλλον και εντέλει μια συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος μετά την πανδημία δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν πριν από αυτήν. Ως πολιτικός και ως βουλευτής νιώθω την ανάγκη (ίσως και την ευθύνη) να επισημάνω στους συμπολίτες μου τα νέα δεδομένα που φέρνει η πανδημία και η μεγάλη αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Πως θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε;

Το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστό. Οι επιστήμονες βρίσκονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ενημερώνουν διαρκώς τον κόσμο για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ή να προσθέσω κάτι περισσότερο. Το μόνο που θα συνιστούσα, είναι να τους εμπιστευτούμε. Αυτό είναι το σημαντικότερο, όταν παράλληλα όλοι βομβαρδιζόμαστε από θεωρίες συνωμοσίες που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Κι αυτός είναι ο σκοπός τους. Η σύγχυση και η παραπλάνηση. Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί όταν αντιμετωπίζεται κάτι εντελώς καινούργιο για το οποίο δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση για να κρίνεις ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Για να διαχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα. Θα έλεγα λοιπόν να μην μπερδεύονται. Να εμπιστευτούν τους ειδικούς και να τους ακούσουν. Να δείξουν υπομονή, σύνεση και ατομική ευθύνη και όλα θα πάνε καλά.

Σαν χώρα πόσο υπεύθυνα πιστεύετε ότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της πανδημίας;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας η αισιοδοξία μου πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία, την Επιστημονική Κοινότητα και την κοινωνία, πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Ελλάδα στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη είναι πράσινη, είναι πολύ χαμηλά σε αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο. Άρα τα πήγαμε καλά. Δημιουργήσαμε το ελληνικό παράδειγμα. Δηλαδή τον δικό μας τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Κάποτε είπατε‘’ Να κρινόμαστε και να ψηφιζόμαστε για αυτά που κάνουμε και όχι για αυτά που λέμε’’. Πόσο πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα αυτή σας η δήλωση.

Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση είναι μια επιβεβαίωση της παραπάνω δήλωσης. Υπάρχουν κι άλλες επιβεβαιώσεις σε μια σειρά άλλων θεμάτων. Αλλά δεν θα χωρούσαν σε μια συνέντευξη με περιορισμένη έκταση.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε για το καινούργιο χρόνο στους ψηφοφόρους σας και γενικά σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε την πανδημία ευκαιρία.

Της Νίκης Γκατζούλη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV