spot_img

Με 6 δαμάσκηνα τη μέρα μειώνετε τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Εμφανίζεται επειδή, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα πιο γρήγορα από ό,τι την φτιάχνουν.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση, λόγω της απώλειας οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Τα δαμάσκηνα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οδηγεί σε οστεοπόρωση

Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά. Μειώνουν τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων, που ονομάζονται οστεοκλάστες. Οι οστεοκλάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Οστεοπόρωση: Διατροφή για να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είπε;

“Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και μέταλλα, όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο. Αυτά είναι σημαντικά για γερά οστά. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και να μειώσουν τη φλεγμονή”, είπε.

Προτείνει να προσθέσετε δαμάσκηνα στο καθημερινό σας μενού, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό σε συνταγές.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε δαμάσκηνα. Αν φάτε πάρα πολλά με την μία μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη.

Τι να φάτε αν δεν σας αρέσουν τα δαμάσκηνα

“Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ασβέστιο”, είπε η Jegtvig. “Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο και αντιοξειδωτικά επίσης”.

Η Jegtvig υπενθυμίζει ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ως καλές πηγές ασβεστίου προτείνει:

  • γαλακτοκομικά
  • ξηρούς καρπούς (όπως και το γάλα τους)
  • κονσερβοποιημένα ψάρια, που έχουν κόκαλα
  • λαχανίδα (kale)
  • μπρόκολο
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σόγια
  • όσπρια

“Η βιταμίνη D είναι λίγο πιο δύσκολη για να την πάρετε διατροφικά”, είπε η Jegtvig. “Είναι κάτι που φτιάχνει το σώμα σας όταν το δέρμα σας εκτίθεται άμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όμως, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ορισμένες τροφές είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D”, πρόσθεσε.

Εάν δεν σας αρέσει κανένα από αυτά τα τρόφιμα, προτείνει να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το ηλιακό φως μπορεί να είναι ανεπαρκές.

πηγή:Iatropedia.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img