Μέλι.. ο χρυσός θησαυρός

Το ελληνικό μέλι είναι ασπίδα του οργανισμού μας ένα  πολύτιμο δώρο της  φύσης για τον άνθρωπο  μοναδικό στην γνησιότητα του  στην φυσικότητά του στο χρώμα και στην μοναδική γεύση του .Από τα καλύτερα ποιοτικά στον κόσμο με πολλά θρεπτικά συστατικά.  Τα ανθόμελα περιέχουν υπολείμματα γύρης  ενώ τα κωνοφόρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα .Τα μέλια  που προέρχονται από νέκταρ  είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα  και κρυσταλλώνουν ενώ τα μέλια από μελίτωμα  είναι  σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται    λιγότερο. Το μέλι είναι ένα ακόμη  προιόν της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας,  προστείθετε  εύκολα στην μαγειρική και την  ζαχαροπλαστική και μπορεί να δώσει μια απίστευτη μεγάλη ποικιλία δημιουργικών πιάτων όπως για παρασκευή κέικ ,λουκουμάδες ,μπουρεκάκια  συνοδευτικό πρωινού και πολλά άλλα  ……ξέχασα να  προσθέσω πως όταν πάμε στις κυψέλες (έστω και για λίγο το τονίζω) πρέπει να φοράμε την στολή του μελισσοκόμου  γιατί αλλιώς θα κλαίτε για κανένα  24ωρο από τα τσιμπήματα…..μιλάω εκ πείρας. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το μέλι για να φτιάξουμε χειροποίητο παστέλι.

Παστέλι:

500γρ μέλι (παραγωγής)

250 γρ σουσάμι

250 γρ αμύγδαλα

ξύσμα πορτοκαλιού

κανέλα (κατά βούλιση)

ΕΚΤΕΛΗΣΗ:

Βάζουμε  σε ένα  αντικολητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να  καβουρδίσουμε  το σουσάμι με τα αμύγδαλα.. προσοχή να μην αρπάξουν . Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το μέλι πάλι σε μέτρια  φωτιά (στην πορεία θα χρειαστεί  να το ξαφρίσετε) για10′ περίπου και προσθέτουμε σιγά -σιγά το σουσάμι με τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς .Προσθέτουμε το ξύσμα με  την κανέλα ανακατεύουμε και στην συνέχεια το γυρίζουμε σε μια λαδόκολα ,το απλώνουμε περίπου πάχος  1 εκατοστού  το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Καλή επιτυχία!!!!!

 

Latest articles