spot_img

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ένα νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο που μπορείτε όλοι να παρασκευάσετε!!

Υλικά:

  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή και στο φούρνο.

Η συνταγή που σας δίνω είναι χωρίς τηγάνισμα, και η διαφορά είναι ότι η μελιτζάνα βγαίνει γλύκισμα. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε το ιμάμ με πατάτες και να το βάλετε στο φούρνο!

Πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στις μελιτζάνες.

Πρώτα τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε από μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι από το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά).

Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).

για να κάνουμε θήκη για γέμισμα στη μελιτζάνα, κατά μήκος την χαράζουμε και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα για το ιμάμ μπαϊλντί.

Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι.

Βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε, ώστε να σχηματιστεί θήκη.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα.
  • Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους.
  • Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
  • Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι.
  • Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες

Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.

  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους.
  • Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.
  • Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά-κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, να κλείσει.
  • Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα. Ψήνουμε 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι.
  • Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τις μελιτζάνες να καραμελώσουν και ροδίσουν ολόγυρα.
Πως σερβίρουμε
  • Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.
  • Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις μελιτζάνες με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος.
  • Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με ένα κομμάτι φέτα στο πλάι.

πηγή:argiro.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV