spot_img

Μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Οι επισκέπτες της πόλης μας από όλο τον κόσμο έχουν ψηλά στη λίστα με τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας ενώ φιλοξενεί υψίστης σημασίας εκθέματα.

Το By Bus ξεκινάει μία σειρά από άρθρα με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα όλα τα σημαντικά κτήρια, μνημεία αλλά και διάφορα σημεία του νησιού μας που αξίζει να επισκεφτούμε. Σε μία από τις επόμενες βόλτες σας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, μετά τον καφέ στην πλατεία και πριν την καθιερωμένη βόλτα στα μαγαζιά, αφιερώστε λίγο χρόνο και επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Το κτήριο, όπου στεγάζεται, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856 και τα ερείπιά της είναι ορατά σήμερα πίσω από τον κήπο του μουσείου.

Το κτήριο του μουσείου αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα, βραβευμένο με έπαινο Bauhaus στο Μεσοπόλεμο. Οι χρωματισμοί και τα υλικά κατασκευής, όπως και τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, παραπέμπουν στις τοιχογραφικές μιμήσεις ορθομαρμαρώσεων των μινωικών κτηρίων. Το κτήριο είναι διώροφο και διαθέτει εκτεταμένους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και εργαστήρια. Στο μουσείο λειτουργούν, επίσης, βεστιάριο, πωλητήριο εκμαγείων μισθωμένο για λογαριασμό του Tαμείου Αρχαολογικών Πόρων και καφετέρια με καθίσματα στον κήπο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει συγκροτηθεί ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει ως σκοπό την απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως έκθεση και προβολή στο κοινό αντικειμένων που χρονολογούνται από τους απώτατους χρόνους της προϊστορικής εποχής έως την υστερορωμαϊκή περίοδο. Οργανώνει περιοδικές εκθέσεις, συμμετέχει σε εκθέσεις που περιοδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάζεται με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και φιλοξενεί ποικίλες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα που θα δείτε είναι:

Ο Δίσκος της Φαιστού

Ρυτό σε σχήμα κεφαλής Ταύρου

Ο «πρίγκηπας με τα κρίνα». Τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού. 1500-1450π.Χ.

Τα ταυροκαθάψια. Τοιχογραφία από την Κνωσό. ΥΜ Ι-ΙΙ (16ος αι. π.Χ.)

«Θεά των όφεων». Φαγεντιανή. Από το κεντρικό ιερό της Κνωσού. Περί το 1600π.Χ.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://heraklionmuseum.gr/

 

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img