spot_img

«Μικρά» Μουσεία στην Κρήτη

Γνωρίστε 8 «μικρά» Μουσεία της Κρήτης, που μπορείτε να επισκεφθείτε σε οποιονδήποτε νομό του νησιού και αν βρίσκεστε. Μουσεία που παρουσιάζουν εκθέματα τα οποία έχουν να πουν πολλές διαφορετικές ιστορίες και δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης τις διαφορετικές πλευρές και περιόδους της ζωής και του πολιτισμού των ανθρώπων.

Στο λιμάνι Χερσονήσου, στον νομό Ηρακλείου, βρίσκεται το Μουσείο Λιχνοστάτης. Ένας όμορφος χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει λαογραφική, φυσιογνωστική, καλλιτεχνική συλλογή αλλά και προβιομηχανική τεχνολογία. Εκεί, θα γνωρίσει ο επισκέπτης το φυσικό περιβάλλον και τη Λαογραφία της Κρήτης.

Στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, βρίσκεται το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών. Το Μουσείο, εκτός από τις συλλογές με εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία, άμφια και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, με αγαπημένο έκθεμα τις φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Στο 12ο χιλιόμετρο βορειοανατολικά του Ρεθύμνου, δημιουργήθηκε το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, ώστε να στεγάσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών και τα μοναδικά ευρήματα μεγάλης σημασίας από την νεκρόπολη της ορθής Πέτρας και την αρχαία πόλη της Ελεύθερνας. Κομψός και άνετος χώρος ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικούς θησαυρούς.

Στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα βενετσιάνικο κτήριο, το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου. Στις 5 αίθουσες του Μουσείου μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης, ενώ στο ισόγειο στεγάζονται περιοδικές εκθέσεις και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο βιοτεχνικό πάρκο Σούδας, λίγο έξω από την πόλη των Χανίων λειτουργεί το Μουσείο Τυπογραφίας. Ένα ιδιαίτερο Μουσείο που εξηγεί την ιστορία της τυπογραφίας, ενώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να τυπώσει στα παλιά πιεστήρια. Στο χώρο του Μουσείου πραγματοποιούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.

Στην Χαλέπα Χανίων λειτουργεί η ανακαινισμένη Οικεία- Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το σύγχρονο αυτό Μουσείο κτίστηκε το 1880 και αποτέλεσε την οικεία του κρητικού πολιτικού, ο οποίος πέρασε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο ίδιος επέβλεψε την ανακαίνισή της το 1827 και είναι ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Για τους λάτρεις της Λαογραφίας προτείνεται το Λαογραφικό Μουσείο στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Ο επισκέπτης παίρνει μία γεύση από την παραδοσιακή κρητική ζωή εξαιτίας της έκθεσης σε αυτό αυθεντικών κομματιών της κρητικής τέχνης.

Για τους φυσιολάτρες επισκέπτες της Κρήτης και όχι μόνο, υπάρχει το Μουσείο σπάνιων και ενδημικών φυτών «Ροδάνθη» στην Κριτσά Αγίου Νικολάου. Στο Μουσείο αυτό υπάρχουν τα σπανιότερα φυτά αλλά και άλλες ομάδες φυτών της κρητικής φύσης. Αξιοσημείωτη είναι η έκθεση θαλάσσιων απολιθωμάτων, μεγάλων θηλαστικών και φυτών που φανερώνουν τη φυσική ιστορία εκατομμυρίων ετών του νησιού.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV