spot_img

Μουσεία Φυσικής Ιστορίας: τόποι συνάντησης επιστήμης και πολιτισμού

Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας είναι οι θεματοφύλακες του φυσικού πλούτου καθώς ερευνούν, καταγράφουν και αναδεικνύουν όλα εκείνα τα ίχνη του περιβάλλοντός μας που συμβάλλουν στην αφήγηση μιας κοινής οικουμενικής ιστορίας της φύσης και του ανθρώπου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι το πιο πλήρες μουσείο για το περιβάλλον στον ελληνικό χώρο, καθώς είναι ένας τόπος ζωντανός, που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και επαγρύπνηση. Η συλλογή του περιλαμβάνει δείγματα και εκθέματα από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, περιγράφοντας 8.000 χρόνια συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Το ΠΚ-ΜΦΙΚ στην πολύχρονη προσπάθειά του να καταγράψει τα φυσικά στοιχεία που συνθέτουν τον μεσογειακό χώρο επέκτεινε τις ερευνητικές του εξορμήσεις στη νότια και ανατολική Μεσόγειο. Αναζητώντας τις φυσικές ιδιομορφίες της κάθε χώρας, αλλά και τα σημάδια των προαιώνιων δεσμών των χωρών της Μεσογείου, βάδισε πάνω σε αρχαίες διαδρομές και κοίταξε με τα μάτια του φυσιοδίφη περιοχές και μνημεία γνωστά για την ιστορία τους.

Το ΠΚ-ΜΦΙΚ υλοποιεί εδώ και δεκαετίες ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα με στόχο τη διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του μεσογειακού περιβάλλοντος. Και συνεχίζει να αναζητά τη χρυσή τομή της υγιούς και ισορροπημένης συνύπαρξης του πλούσιου αυτού χώρου με τις σύγχρονες απαιτήσεις των πολυπολιτισμικών ανθρώπινων κοινωνιών που φιλοξενεί.

Η έκθεση του Μουσείου και το ανθρώπινο δυναμικό που την απαρτίζει έχει ως κύριο μέλημά του τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης μέσω της μουσειακής εμπειρίας, γι’ αυτό, καινοτομώντας, εμπιστεύεται την ανάδειξη του χώρου του σε νεαρούς επιστήμονες (Βιολόγους, Δασολόγους, Γεωπόνους, Περιβαλλοντολόγους, Γεωλόγους κ.ά.) παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναρωτηθούν για το μουσειακό αντικείμενο και συγχρόνως να λάβουν έγκυρες και εύληπτες απαντήσεις. Τα τελευταία χρόνια, επαναπροσδιόρισε τους στόχους του επιδιώκοντας την εξωστρέφεια μέσω του υγιούς συγκερασμού πολιτισμού και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό τολμά τον πειραματισμό στις δράσεις του ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας επιτυγχάνοντας μια ισορροπία απαιτητική, όπως αυτή μεταξύ φυσικής κληρονομιάς και καινοτομίας.

Περίπου 20.000 μαθητές τον χρόνο επισκέπτονται το ΠΚ-ΜΦΙΚ, συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, ξεναγούνται στις εκθέσεις του. Οι μουσειοβαλίτσες του Μουσείου και των προγραμμάτων που υλοποιεί, ταξιδεύουν τους μαθητές και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενημερώνονται για τους σεισμούς στον «Εγκέλαδο», τη σεισμική τράπεζα της Έκθεσης, όπου προσομοιώνονται συνθήκες πραγματικής σεισμικής δραστηριότητας. Το ΠΚ-ΜΦΙΚ δίνει το παρόν σε επιστημονικά συνέδρια, σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ και δράσεις εντός και εκτός Κρήτης. Οργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, φιλοξενεί εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών, παραστάσεις σύγχρονου χορού και θεάτρου, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές βραδιές. Από τις σημαντικότερες δράσεις του 2018-2019 ήταν η ομιλία της διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγου, ηθολόγου και Πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Dr. Jane Goodall, και η πρακτική της Διανυκτέρευσης στο Μουσείου –Sleep Over–, που πρώτο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έφερε στο νησί!

Στέλλα Χαιρέτη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων
Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
info@nhmc.uoc.gr, 2810 393630

Λένα Μπορμπουδάκη
Διευθύντρια της Έκθεσης ΜΦΙΚ-ΠΚ
Διευθύντρια Έκθεσης
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
lena@nhmc.uoc.gr, 2810-393260

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img