Του Χριστόφορου Πέσκια
Με φουρνιστές αλλά και ωμές, φρέσκες, ντομάτες, οι ντοματοκεφτέδες αυτοί γίνονται αναπάντεχα νόστιμοι, με βαθιά ντοματένια γεύση.
Ο Χριστόφορος Πέσκιας απογειώνει τους απλούς ντοματοκεφτέδες με ένα απίστευτο κόλπο: προσθέτει ωμές αλλά και φουρνιστές ντομάτες, ψημένες σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες έτσι ώστε να χάσουν τα υγρά τους και να γίνουν σαν σάλτσα, αποκτώντας γλυκιά συμπυκνωμένη γεύση. Δοκιμάστε τους! Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει για τον επιπλέον κόπο. Αυτοί οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα ορεκτικό περιωπής που αξίζει να σερβίρετε και σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Υλικά:
Τεμάχια: 40 – 50
- 200 γρ. ντομάτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε σούπερ μάρκετ και σε φυτώρια)
- 1 αυγό
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 25 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80° C.
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε 2 κιλά από τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως σε μπολ με νερό και παγάκια. Έτσι θα σταματήσουμε τον βρασμό και θα μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα.
- Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια.
- Τις βάζουμε σε μπολ με τα 50 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1 φετούλα σκόρδο και ψήνουμε για 6 ώρες και από τις δύο πλευρές.
- Ξεφουρνίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
- Τρίβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες (τα 200 γρ.), τις αλατίζουμε και τις σουρώνουμε καλά αφαιρώντας έτσι τα σπόρια.
- Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε κεφτεδάκια (αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι).
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Τους συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι ή μια μυρωδάτη κρέμα φέτας.
πηγή:paskedi.gr