spot_img

Μυρωδάτος χαλβάς σιμιγδαλιένος…

 

Παραδοσιακός ,καβουρδισμένος,  μυρωδάτος.Τι να πείς και τι να πρωτοθυμηθείς με το άκουσμα της λέξης χαλβάς. Εμένα πάντως μου θυμίζει την Λωξάντρα!!! με τις παραξενιές της για τον χαλβά που όλο της φαινόταν πως της είχε αρπάξει….και αυτό είναι  το μυστικό στον χαλβά. Θέλει προσοχή στο  χρόνο καβουρδίσματος γιατί αν σου αρπάξει θα πικρίσει. Οπότε προσέχουμε να είναι καλά καβουρδισμένος  μαζί με τα αμύγδαλα ,κοπανισμένα για να μοιράζονται  σε κάθε μπουκιά, με  μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού και πέρα από το σιρόπι επιπλέον χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο ζουμερός και αρωματικός!!!!!Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα εύκολο  γρήγορο και οικονομικό γλύκισμα που μπορεί να πάρει ποικίλες  διαφορετικές μορφές  ανάλογα με τις επιλογές και τις γεύσεις του καθενός.

ΥΛΙΚΑ:

1 φλυτζ . τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό

1 φλυτζ,  τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1 φλυτζ.  τσαγιού λάδι (ελαφρύ)

3 φλυτζ.  τσαγιού ζάχαρη

2 φλυτζ.  τσαγιού νερό

2  φλυτζ.  τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1 φλυτζ . τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα

1/2 φλυτζ.  τσαγιού σταφίδες

1 κ. σ κανέλας

ξύσμα πορτοκαλιού

φλούδα πορτοκαλιού

1 κ.σ  κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε  μια κατσαρόλα  ρίχνουμε  το νερό με την ζάχαρη  τις φλούδες πορτοκαλιού την κανέλα και βράζουμε το σιρόπι  για 5΄’

Σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα  ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι ,ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε  αρκετά ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα (Προσοχή να μην αρπάξει). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα,  τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά  και  με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο  το σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι (προσεχτικά γιατί πιτσιλάει).Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όταν ο χαλβάς στέκετε στην κουτάλα είναι έτοιμος για να τον αδειάσουμε στην φόρμα .Τοποθετούμε σε ένα μπολ το κακάο  και ρίχνουμε μέσα την μισή ποσότητα χαλβά ανακατεύοντας για να γίνει σοκολατένιος. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χαλβά στην φόρμα  και από πάνω συμπληρώνουμε τον σοκολατένιο ,τον πατάμε ελαφρά για να μην έχει κενά και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά . Τον ξεφορμάρουμε και τον πασπαλίζουμε με κανέλα, και  τον κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !!!!!

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img