Ο Μάγειρας Αλέξανδρος Βρυθιάς μας προτείνει Μανιταρόσουπα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Της Κατερίνας Βάζου

Τον συνάντησα και μας άνοιξε την καρδιά του

ΚΒ.  Γεια σου Αλέξανδρε και σε ευχαριστώ πολύ. Πες μας λοιπόν  πως ξεκίνησες και πότε κατάλαβες ότι ήθελες να ακολουθήσεις το επάγγελμα αυτό ;

ΑΒ. Πάντα πίστευα ότι μέσα από κάτι αρνητικό στην ζωή σου μπορεί να βρεις το θετικό πρόσημο. Στην δική μου περίπτωση το δυσάρεστο γεγονός ήταν η απώλεια του αδερφού μου. Ο αδερφός μου ασχολιόταν με το κλάδο της εστίασης, όταν τον χάσαμε. Έψαχνα μια σύνδεση μαζί του γιατί τον είχα πρότυπο. Η αναζήτηση με οδήγησε στο να ανακαλύψω την αγάπη μου για την μαγειρική. Ξεκίνησα τις σπουδές μου σε μια μαγειρική σχολή (2005-2007) όπου όταν την ολοκλήρωσα ακολούθησα όλα τα στάδια για να εξελιχθώ ως μάγειρας. Είμαι ευγνώμον που κατάφερα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό που αγαπώ …

ΚΒ . Όταν  μαγειρεύεις για τους άλλους τι συναισθήματα νιώθεις ;

ΑΒ. Θεωρώ ότι στο DNA μας έχει συνδεθεί το φαγητό με την φροντίδα. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε γυρίσει σπίτι και έχετε βρει «μαμαδήσιο» φαγητό. Πόσο ευτυχισμένοι νιώθετε που κάποιος άνθρωπος σας σκέφτηκε και σας ετοίμασε ένα γεύμα. Τόσο απλή αλλά και τόσο σπουδαία κίνηση! Έτσι και για εμένα όταν μαγειρεύω νιώθω την χαρά της δημιουργικότητας σε συνδυασμό με την φροντίδα! Ειδικά όταν βλέπω να χαμογελούν οι άνθρωποι την στιγμή που γεύονται την δίκη μου μαγειρική είναι αξία ανεκτίμητη.

ΚΒ. Πόσες φορές έχεις πετάξει φαγητό ;(Εννοώ και αν το έχεις κάψει.. γέλια )

ΑΒ. Να πετάξω φαγητό ενώ συνάνθρωποί μου δεν έχουν να φάνε… με μεγάλωσαν με την αξία να σέβομαι ότι έχω. Ζούμε σε καιρούς που υπάρχουν φοβερές δυσκολίες. Άνθρωποι παλεύουν καθημερινά απλά για ένα πιάτο φαγητό. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να προσφέρω φαγητό. Και θα πρότεινα σε όλους σας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε να φτιάξετε μια μερίδα παραπάνω και να το δώσετε σε κάποιον που έχει ανάγκη. Θα νιώσετε φοβερά γεμάτοι προσφέροντας αγάπη

ΚΒ. Δώσε μας μια συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΑΒ. Για τα Χριστούγεννα έχω να προτείνω ένα πιάτο με το αγαπημένο μου υλικό, το μανιτάρι! Λόγω των ημερών μπορούμε να προσθέσουμε ρόδι, καρύδια και λίγο λάδι τρούφας για να δώσουμε μια χριστουγεννιάτικη νότα.

Μανιταρόσουπα

ΥΛΙΚΑ:

100 γραμ.μανιτάρια αποξηραμένα

300 γραμ.μανιτάρια φούσκες

300 γραμ.μανιτάρια πλευρώτους

2 κρεμμύδια ξερά

2 ματσάκια κρεμμύδια φρέσκα

2 πράσα

Κρέμα γάλακτος

Ρόδι

Καρύδια

Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Έχουμε βάλει για είκοσι λεπτά τα αποξηραμένα μανιτάρια σε κρασί, να μαλακώσουν. Τσιγαρίζουνε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα και τα πράσα. Τα αφήνουμε να πάρουν χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τις φούσκες και τα πλευρώτους κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, αφήνουμε αλλά 5 λεπτά να ψηθούν μαζί και προσθέτουμε το κρασί από τα αποξηραμένα μανιτάρια και βάζουμε ένα ζωμό λαχανικών, να καλύψει όλα τα μανιτάρια και αφήνουμε για αλλά 20 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για δέκα λεπτά ακόμα. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Με ένα ράβδο μπλέντερ κάνω τη σούπα βελουτέ. Για το σερβίρισμα στολίζω το πιάτο με κόκκους από ρόδι και καρύδια. Για να ολοκληρώσουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες από το λάδι

ΚΒ. Πως και δεν έχεις σκεφτεί να πας σε reality μαγειρικής ;

ΑΒ. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παρακολουθήσει αρκετά reality μαγειρικής και να πρωτοεμφανίζονται επαγγελματίες με ταλέντο και πολύ καλή πορεία. Δεν σας κρύβω ότι μου έχει περάσει και εμένα απο το μυαλό να δοκιμαστώ και εγώ σε κάτι τέτοιο, αλλά οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες αυτή την στιγμή δεν μου το επιτρέπουν.

Ποτέ δεν ξέρετε

ΚΒ. Δώσε  μας τις ευχές σου για το 2021

ΑΒ. Εύχομαι μια χρονιά γεμάτη αγκαλιές, συναντήσεις και θετική σκέψη!

Εύχομαι να εκτιμήσουμε πράγματα που θεωρούμε δεδομένα.

Η ΥΓΕΙΑ είναι ανεκτίμητη.

Καλές γιορτές σε όλους!!

Latest articles