spot_img

Ωδή στη Σαντορίνη

 

Άστραψε μες στο κήρυγμα του ανέμου

Την καινούρια και παντοτινή ομορφιά

Όταν ο ήλιος των τριών ωρών υψώνεται

Πάνγλαυκος παίζοντας το αρμόνιο της Δημιουργίας.

Οδυσσέας Ελύτης

Στην Σαντορίνη, φτάσαμε με ποδήλατα, καπέλα κι εξοπλισμό εξερευνητών. Θα μου πεις στην Σαντορίνη; Ναι. Για το απόλυτα σπάνιο δημιούργημα της φύσης και την απόλυτη γενναιοδωρία της να προσφέρει, χωρίς εμπόδια, το απέριττο και το μεγαλειώδες.

Στο Καμάρι, ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Μέσα Βουνού στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τα Φηρά, η αίσθηση είναι: διακοπές με πατημένο το στοπ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Όλα τα μπαράκια και τα καφέ, το ένα δίπλα στο άλλο. Από τη μια αυτά κι από την άλλη τα ενοικιαζόμενα. Με το καλοκαιρινό σκηνικό να ολοκληρώνεται στην τεράστια και πεντακάθαρη παραλία. Ό,τι έχει συντελεστεί στην Σαντορίνη, έχει μια σοφία και μια σύμπτυξη ομορφιάς, που δημιουργεί εύλογα έναν μετεωρισμό στον επισκέπτη. Ο χωροχρόνος στο νησί είναι μια ανεξάρτητη διάσταση. Ενσωματωμένη σε αυτό που θεωρεί ο καθένας τάξη και πληρότητα.

Η Σαντορίνη, όπως κάθε κυκλαδίτικη υπεροχή, είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο. Το άσπρο και μπλε σε απόλυτη συνάφεια με την σκαμμένη γη και τα απομεινάρια του ηφαιστείου. Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Οία, τρέμει μην χαθεί αυτή η ευρεσιτεχνία της Καλντέρας, σε μια πιθανή καταστροφή του κόσμου. Η Καλντέρα της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της φύσης σε όλον τον κόσμο. Δημιουργήθηκε περίπου 3.600 χρόνια πριν, όταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης έδωσε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στα χρονικά. Έκτοτε διατηρεί περίπου το ίδιο σχήμα, αν και οι κατοπινές εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν την υποχώρηση κάποιων από τα πιο σαθρά της εδάφη.

214 σκαλοπάτια χωρίζουν το Αμμούδι από την Οία. Αυτό ήταν το κύριο λιμάνι της Οίας κατά το 19ο και τον 20ο αιώνα κι όλο το εμπόριο της περιοχής περνούσε από κει. Κι αν θέλουμε πανοραμική θέα, πάμε μέχρι τον Πύργο, το μεσαιωνικό χωριό που δεσπόζει πάνω στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία.

Δεν ξεχνάω ποτέ την Παλιά Καμένη. Μια πολύ μικρή παραλία, στον όρμο του Αγίου Νικολάου, βορειοανατολικά του νησιού της Παλιάς Καμένης. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τον Αθηνιό ή τα Φηρά. Όλο το νησάκι είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης. Τα πετρώματα είναι κατάμαυρα και το τοπίο μαγευτικό και άγριο, ενώ τα νερά είναι κιτρινοπράσινα από το θειάφι και ιδιαίτερα ζεστά από τις θερμές πηγές της περιοχής.

Ο λόφος του Γαβρίλου είναι ένα χαμηλό ύψωμα νότια του Εμποριού, που στην κορυφογραμμή του έχουν χτιστεί οχτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα, ενώ υπάρχουν και βυζαντινά ερείπια. Οι μύλοι της Σαντορίνης φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα. Οι ανεμόμυλοι έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα.

Με το λευκό, το μπλε και τις λιτές γραμμές, που κάνουν το νησί στολίδι του κόσμου, επιλέξαμε να καταχωρίσουμε στην εμπειρική μνήμη την Σαντορίνη. Ο τόπος οδηγεί τον επισκέπτη να τον σεβαστεί, ενεργοποιώντας την απέριττη απλότητα του διαχρονική περιηγητή. Τα υπόλοιπα είναι για όσους νομίζουν ότι η αληθινή ομορφιά κοστίζει.

Της Χρύσας Φωτοπούλου.

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV