spot_img

Οδησσός..το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας

Της Ειρήνης Παπακωνσταντίνου

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και  λίγες φωτογραφίες από την Οδησσό , μία πόλη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση αφού εκεί ιδρύθηκε και έδρασε η Φιλική Εταιρία .

Η Οδησσός είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, όπου υπήρχε μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα. Καλύτερα να μην την επισκεφτείς χειμώνα ώστε να μπορέσεις να την περπατήσεις αφού είναι μια πανέμορφη πόλη με τεράστιες λεωφόρους , πολλά μνημεία , κτίρια εξαιρετικά όμορφα , τεράστια πάρκα να χαλαρώσεις αλλά και παραλία για να κολυμπήσεις . Ο χαρακτηρισμός της σαν το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας την περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

Ιστορικό σύμβολο της πόλης είναι οι  σκάλες του Ποτέμκιν, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1925, στα 192 σκαλοπάτια της, γυρίστηκε η βουβή ιστορική ταινία του σκηνοθέτη Sergey Eisenstein “Θωρηκτό Ποτέμκιν”. Μία – ή και περισσότερες – φωτογραφίες εδώ είναι απαραίτητες .

Η πόλη έχει εντυπωσιακές λεωφόρους γεμάτες κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας , αλλά και υπέροχους κατάφυτους πεζόδρομους με πολλά καφέ . Σταματήστε , πιείτε ένα καφέ και αφουγκραστείτε το ρυθμό της πόλης . Εδώ το μοντέρνο συνυπάρχει αρμονικά με το διαχρονικό .

Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης είναι η Όπερα . Χτίστηκε όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Γρηγόριος Μαρασλής και αποτελεί  ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης . Η ακουστική είναι εντυπωσιακή και αν σας αρέσει η Όπερα μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε μια παράσταση . .

Το άγαλμα του Πούσκιν , το Δημαρχείο , το χάλκινο άγαλμα του Ρισελιέ ,το λιμάνι , η πλατεία Soborka με τον Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό , τα σοβιετικής αισθητικής κτίσματα  είναι μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν .Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Αρχαιολογικό μουσείο , με υπέροχα εκθέματα , τα περισσότερα από την περίοδο του Ελληνικού αποικισμού .

Βέβαια σαν Έλληνες είδαμε παντού το Ελληνικό στοιχείο . Ακολουθώντας την  οδό Ελλήνων φτάσαμε  στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας που στεγάζεται στην κατοικία του Έλληνα εμπόρου Γρηγορίου  Μαρασλή, δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια (1878-1895).Από την στιγμή που περνάς την πόρτα του σπιτιού νιώθεις να γίνεσαι ένα με την Ιστορία . Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1814 από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξανθό και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, τρεις από τους πολλούς Έλληνες που δραστηριοποιούνταν τότε εμπορικά στην πόλη. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα εκθέματα που δεν περίμενες ότι θα έβλεπες . Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα από τη δράση των Φιλικών, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικά τους , φωτογραφίες, χάρτες, κατάλογοι των μελών της Φιλικής Εταιρείας, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του αγώνα .

Στην Οδησσό ζουν και δραστηριοποιούνται ακόμα αρκετοί Έλληνες οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα για την διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στην πόλη . Ένας από αυτούς ο Παντελής Μπούμπουρας  χρηματοδότησε την κατασκευή του Ελληνικού πάρκου της Οδησσού , ενός υπέροχου πάρκου έκτασης 34.000 τμ. στο κέντρο της πόλης .  Στο πάρκο κυματίζει η Ελληνική σημαία  , ενώ στο κέντρο του δεσπόζει ένα επιβλητικό σιντριβάνι .

Στο τέλος του άρθρου θα ήθελα να σας δώσω και μερικές χρηστικές πληροφορίες .

Πρώτον το φαγητό είναι νόστιμο . Η κουζίνα μοιάζει με τη Ρώσικη και σας προτείνω να δοκιμάσετε vareniki ( πιτάκια γεμισμένα με κιμά ή τυρί )

pelmeny ( γεμιστά ραβιόλια )

και chachapuri ( ένα είδος πεινιρλί )

Δεύτερο και σημαντικότερο . Μην μπείτε σε κουρείο αν δεν μιλάτε τη γλώσσα . Το αποτέλεσμα πιθανό να μην είναι το αναμενόμενο .

Θα κλείσω το άρθρο αυτό με κάτι που διάβασα και μου άρεσε .

Πιο πολύ και από προορισμός, η Οδησσός προσφέρεται καλύτερα ως αφετηρία. Αφετηρία αληθινής πατριδογνωσίας με προορισμό μια σύγχρονη πατρίδα με συνείδηση της κοσμοπολίτικης ευθύνης που γεννά η υπέροχη κληρονομιά της .

Σας ευχαριστώ !!!

 

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV