spot_img

ΟΛΗ: Η ανάδειξη του λιμανιού του Ηρακλείου & η ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ, κος Ιωάννης Βαρδαβάς, σε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ, κο Μηνά Παπαδάκη παραχωρούν μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο bybus.gr. Η ανάδειξη του λιμανιού του Ηρακλείου και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του τουρισμού, γενικότερα, βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Το Ηράκλειο διαθέτει αρκετά στρατηγικά πλεονεκτήματα τόσο ως λιμάνι όσο και ως πόλη-προορισμός και μπορεί εύκολα να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας και να σταθεροποιηθεί στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των ελληνικών λιμένων.», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Το λιμάνι του Ηρακλείου επιλέχθηκε πριν λίγες ημέρες ως φιναλίστ στα 28α ετήσια βραβεία World Travel Awards στην κατηγορία «Κορυφαίο λιμάνι της Ευρώπης για το 2021». Ποια είναι, πιστεύετε, η συμβολή μιας τέτοιας πρόκρισης στην έκβαση της κρουαζιέρας για την σεζόν 2021;

Το λιμάνι του Ηρακλείου κυριάρχησε φέτος σε μία σειρά από βραβεύσεις, όπως το πρώτο βραβείο από την MedCruise, αναφορικά με την προσαρμοστικότητα του στις νέες συνθήκες και το πλατινένιο βραβείο από την Greek Tourism Awards για την συμβολή του στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το 2020. Οι βραβεύσεις αυτές αποτελούν την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλαμε για την άμεση προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες της πανδημίας και την επιτυχή πορεία που καταγράψαμε έκτοτε. Χαρακτηριστική είναι και η 1η θέση που κατέλαβε το λιμάνι του Ηρακλείου στην επιβατική κίνηση κρουαζιέρας το 2020. Όλα αυτά αποτελούν την καλύτερη υποθήκη για ένα λαμπρό μέλλον.

Η περυσινή ψήφος εμπιστοσύνης της TUI Cruises στον οργανισμό λιμένος επαναλαμβάνεται και φέτος. Θεωρείτε ότι ο περυσινός μέσος όρος των 2576 επιβατών κρουαζιέρας αποτελεί προσεγγίσιμο αριθμό την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε;

Οι προσπάθειες και η υποδομή που κτίστηκε πέρσι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα ραντάρ των εταιρειών κρουαζιέρας. Έτσι, φέτος επανεμφανίζονται εταιρείες και πλοία που είχαν εξαφανιστεί για πολλά χρόνια από το λιμάνι του Ηρακλείου. Αξιοπρόσεκτο δε είναι το γεγονός ότι επέλεξαν το Ηράκλειο ως λιμάνι εκκίνησης-αφετηρίας δύο πλοία που απευθύνονται σε επιβάτες VIP, το EUROPA 2 και το Silver Moon.

Πιστεύετε ότι θα ήταν εφικτή η προοπτική στρατηγικής ανάπτυξης της κρουαζιέρας μελλοντικά σε 12μηνη βάση από το λιμάνι του Ηρακλείου;

Η ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας απότελεί μία βασική στρατηγική επιλογή της σημερινής διοίκησης. Το Ηράκλειο διαθέτει αρκετά στρατηγικά πλεονεκτήματα τόσο ως λιμάνι όσο και ως πόλη-προορισμός και μπορεί εύκολα να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας και να σταθεροποιηθεί στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των ελληνικών λιμένων. Αυτό απαιτεί, φυσικά, μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό και στρατηγική και δεν είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εντός 12μήνου αλλά εντός 3-5 ετών. Καταφέραμε και μετατρέψαμε την κρίση της πανδημίας από απειλή σε ευκαιρία και φέραμε το λιμάνι του Ηρακλείου μπροστά από τις εξελίξεις, αποδεικνύοντας σε όλη την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας ότι είμαστε άμεσοι, αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για το νησί μας. Το στοίχημα για την φετινή χρονιά είναι μεγάλο. Ποιες είναι οι προοπτικές της φετινής σεζόν, λαμβάνοντας υπόψιν μας τις νέες συνθήκες, τις οποίες η πανδημία έχει διαμορφώσει;

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε διστακτικά, με καλύτερο όμως προγραμματισμό σε σχέση με πέρσι και καθώς θα εξελίσσεται η πορεία του εμβολιασμού τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ελπίζουμε ότι τελικά θα εξελιχθεί σημαντικά καλύτερα από την προηγούμενη. Στον τομέα της κρουαζιέρας στοχεύουμε να πλησιάσουμε το 30-35% της επιβατικής κίνησης μίας κανονικής χρονιάς όπως το 2019.

Έναρξη συνεργασίας για τον Ο.Λ.Η και το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και τ’ αποτελέσματα προβλέπονται σπουδαία. Ποιες είναι οι δράσεις που έπονται στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής; (Πώς θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα μέσα από το παρόν μνημόνιο συνεργασίας; )

Ο ΟΛΗ αναπτύσσει καρποφόρες και στενές συνεργασίες, υπογράφοντας Μνημόνια Συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης. Προάγεται η έρευνα και η καινοτομία με την εφαρμογή δράσεων που στηρίζουν καίριους πυλώνες ανάπτυξης, όπως ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, οι ωκεανογραφικές προγνωστικές υπηρεσίες, η θαλάσσια επιτήρηση και οι υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης και παρακολούθησης της θαλάσσιας ρύπανσης, η ασφάλεια και προσβασιμότητα των παράκτιων υποδομών αλλά και η αξιοποίηση θαλάσσιων υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για ενεργειακή αυτοδυναμία.

Σημαντικό επίσης στόχο αποτελεί η προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που βρίσκονται στο χώρο και πέριξ του λιμανιού και η διερεύνηση παρεμβάσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, στοχεύουμε σε θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης με συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα εστιασμένα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και καινοτομία και στην ενθάρρυνση της μεταφοράς γνώσης και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες. Δυστυχώς όμως, η αισθητική και η ιστορία της πόλης θυσιάζονται για χάρη της λειτουργικότητας. Πώς θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας να επιτευχθεί η ανάπτυξη του λιμανιού σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Ενετικού του χαρακτήρα και της πολιτιστικής του ταυτότητας;

Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου και ειδικότερα του ευαίσθητου τομέα της κρουαζιέρας. Η ανάδειξη του Ενετικού χαρακτήρα του λιμένος θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Δυστυχώς στο παρελθόν, στον βωμό της ανάπτυξης, έγιναν σημαντικά λάθη και χάθηκαν μνημεία που θα έδιναν μία εντελώς διαφορετική εικόνα του Ενετικού λιμένα, όπως για παράδειγμα το μικρό Κούλε.

Σήμερα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τα εναπομείναντα τμήματα του Ενετικού λιμένα, όπως τα Νεώρια και το Κούλε. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ηρακλείου και σχεδιάζονται σημαντικές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική και θα αναδείξουν περαιτέρω την ιστορία της πόλης μας.

Πρόεδρος ΟΛΗ
Ιωάννης Βαρδαβάς

 

Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗ
Μηνάς Παπαδάκης

Της Γωγώς Παττακού

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img