spot_img

Οροπέδιο Λασιθίου – Δικταίον Άντρον

Τέταρτος νομός στη σειρά, όπως κοιτάμε τον χάρτη της Κρήτης, δίπλα στο Ηράκλειο, ο νομός Λασιθίου, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και όχι μόνο. Με έφορο έδαφος, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, περιπάτους στη φύση αλλά και καλό φαγητό έρχεται το Λασίθι να συστηθεί και να προτείνει αξέχαστες διακοπές για όλο τον χρόνο.

Το Οροπέδιο Λασιθίου, γνωστό και ως «το αρχαιότερο αιολικό πάρκο του κόσμου», είναι ένας ωραίος προορισμός για οικογένειες με άπλετο χώρο για το παιχνίδι των παιδιών και πανέμορφα τοπία για εξερεύνηση. Η απλότητα της επαρχίας, με αξιοθέατα και γαστρονομικά διαμάντια σε κάθε σημείο που θα σταματήσεις, δημιουργούν στον επισκέπτη το αίσθημα της κρητικής φιλοξενίας.

Το οροπέδιο είναι γνωστό εδώ και χρόνια για τους ανεμόμυλους που διέθετε,  την δεκαετία του ΄80, οι οποίοι ήταν πάνω από 10.000, συστήνοντας στον ντόπιο πληθυσμό, την αιολική ενέργεια. Στην αρχή, δέσποζαν αρκετοί αλευρόμυλοι κι έπειτα κατασκευάστηκαν ακόμα περισσότεροι σε αριθμό νερόμυλοι, γεμίζοντας έτσι με νερό τις εκτάσεις της περιοχής και βοηθώντας τους αγρότες να ποτίσουν τις σοδειές τους. Οι επισκέπτες τώρα πια μπορούν να δουν τους μύλους που έχουν αναστηλωθεί, οι οποίοι ακόμη κι αν δεν ξεπερνούν τους 200, παραμένουν ένα από τα top αξιοθέατα της περιοχής.

Το Δικταίον Άντρον αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σπήλαια στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην πλαγιά της οροσειράς Δίκτη, στην ανατολική Κρήτη, στο Οροπέδιο Λασιθίου, περιοχή που ενδείκνυται για φυσιολατρικές διαδρομές. Συγκεκριμένα, το Δικταίον Άντρον βρίσκεται σε υψόμετρο 1025 μέτρων, στο χωριό Ψυχρό, απ’όπου  και πήρε τη δεύτερη ονομασία του «Σπήλαιο του Ψυχρού»

Για να επισκεφθείτε τη σπηλιά, δεν έχετε παρά να ανεβείτε στο οροπέδιο Λασιθίου. Αν και το οροπέδιο δεν απέχει πολύ από τα Μάλια, ο δρόμος είναι ανηφορικός, με αρκετές στροφές, ώστε ο προβλεπόμενος χρόνος ανάβασής του να κυμαίνεται γύρω στη μία ώρα. Από το Ψυχρό, η διαδρομή με τα πόδια, μέχρι να φτάσετε στη Σπηλιά, είναι εύκολη και γρήγορη. Το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο Άντρον βρίσκεται μέσα στις βελανιδιές και η ανάβασή του είναι πολύ ευχάριστη. Πριν ανταμειφθείτε από το θέαμα του σπηλαίου, σίγουρα η πανοραμική θέα ολόκληρου του οροπεδίου θα σας κόψει την ανάσα και σε συνδυασμό με τον βουνίσιο αέρα θα σας χαρίσει μία ξεχωριστή εμπειρία.

Κάνοντας το πρώτο βήμα μέσα στη σπηλιά, αμέσως θα νιώσετε τη δροσιά του, αρκετά αναζωογονητική μετά το περπάτημα που έχει προηγηθεί. Στο εσωτερικό επικρατεί απόλυτη ηρεμία και το κελάϊδισμα, από τα διαφόρων ειδών πουλιά που συχνάζουν στον προθάλαμο, σας καλωσορίζει.

Στον προθάλαμο αυτόν, έχουν βρεθεί θεμέλια κτιστού βωμού και αντικείμενα που προορίζονταν για θυσία. Πάνω στον βωμό αυτόν τοποθετούνταν από τους προσκυνητές οι προσφορές τους.

Το σπήλαιο του Ψυχρού περιέχει πέντε θαλάμους διαφορετικών μεγεθών. Στο πιο χαμηλό σημείο της σπηλιάς δεσπόζει και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα σημείο της, η λίμνη. Περιτριγυρισμένη από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, η λίμνη αποτελεί ένα απαράμιλλης ομορφιάς θέαμα, που θα σας καθηλώσει. Στο πίσω μέρος της λίμνης θα παρατηρήσετε ένα μικρό διαμέρισμα. Σύμφωνα με τον Μύθο, στο σημείο εκείνο γεννήθηκε ο πατέρας των Θεών, ο Δίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Μυθολογία που κρύβεται πίσω από το Δικταίον Άντρον. Σύμφωνα με τις λαϊκές διηγήσεις, η Ρέα γέννησε τον Δία, κρυφά από την οργή του συζύγου της, Κρόνου.

Στις μέρες μας, η Σπηλιά του Δία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ταξιδιώτες, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκεί που ο μύθος συναντά τη φυσική ομορφιά της Κρήτης, σίγουρα ο επισκέπτης θα βιώσει μια εμπειρία αξέχαστη, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις. 

Εάν επιθυμείτε μετάβαση από και προς τον νομό Λασιθίου, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου.

Επιμέλεια άρθρου

Άννα Αγογλωσσάκη

Γωγώ Παττακού

 

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV