spot_img

Παίρνω φάρμακα. Τι πρέπει να τρώω;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature», έδειξε ότι η κατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών μαζί με ζάχαρη αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους εναντίον «δύσκολων» βακτηρίων, όπως το e.coli και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Επίσης, τα όσα τρώμε ή πίνουμε μπορούν να επηρεάσουν και την ασφάλεια των φαρμάκων, κάνοντάς τα επικίνδυνα ή ακόμα και τοξικά για τον οργανισμό μας.

Με άδειο ή γεµάτο στοµάχι;

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα φάρμακα (π.χ. τα αντιφλεγμονώδη, η ασπιρίνη κ.ά.) ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου, γι’ αυτό συνιστάται να λαμβάνονται μετά το φαγητό (αντίθετα, τα υπόλοιπα παυσίπονα απορροφώνται γρηγορότερα και δρουν καλύτερα όταν τα παίρνουμε με άδειο στομάχι). Με γεμάτο στομάχι καλό είναι επίσης να παίρνουμε  αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί έτσι έχουν καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα (αλλά θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, γιατί δεν ισχύει το ίδιο για όλους), τα αντιμυκητιασικά, τα ηρεμιστικά και κάποια λίγα αντιβιοτικά (αν μας το συστήσει ο γιατρός μας ή μας ενοχλούν πολύ στο στομάχι). Συχνά πάντως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, καθώς η δραστικότητά τους μειώνεται όταν απορροφώνται από τον οργανισμό μαζί με την τροφή. Τέτοια φάρμακα είναι τα διουρητικά, γενικά τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα, τα περισσότερα αντιβιοτικά (εκτός και αν ο γιατρός μάς συστήσει κάτι άλλο). Επίσης, με άδειο στομάχι είναι σκόπιμο να παίρνουμε τον σίδηρο και τη θυροξίνη (όταν πάσχουμε από υποθυρεοειδισμό). Αυτό που συστήνεται για τη θυροξίνη είναι να την παίρνουμε μόλις ξυπνάμε το πρωί με άδειο στομάχι και να περιμένουμε μισή ώρα μέχρι να φάμε πρωινό

Πως λαμβάνουμε την αντιβίωση:

Σίγουρα µε νερό
Όταν παίρνουμε ένα χάπι, πρέπει να πίνουμε οπωσδήποτε μαζί του ένα ποτηράκι του κρασιού νερό επειδή βοηθά όχι μόνο στο να το καταπιούμε, αλλά και στο να διαλυθεί αυτό καλύτερα στο στομάχι μας.

Το περιβόητο γκρέιπφρουτ
Συχνά ακούμε ότι πρέπει να το αποφεύγουν τα άτομα που λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, όπως για την καρδιά, οιστρογόνα, στατίνες, αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.ά. Και είναι πράγματι έτσι, γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει πολύ τη δράση των συγκεκριμένων φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει ακόμα και τοξικά για τον οργανισμό. Επιπλέον, ο χυμός του πορτοκαλιού, ο οποίος αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και της ασπιρίνης, μπορεί επίσης να μειώσει τη δράση της ουσίας ατενολόλης (Β αναστολέας) και της ερυθρομυκίνης (αντιβιοτικό), γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συνδυασμούς.

Φυλλώδη λαχανικά και αντιπηκτικά δεν πάνε µαζί
Όσοι βρίσκονται σε αγωγή με αντιπηκτικά είναι καλό να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά (να μην τα τρώνε δηλαδή σε καθημερινή βάση). Γιατί; Επειδή το μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα, το λάχανο, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς επίσης και το σογιέλαιο, είναι πολύ καλές πηγές της βιταμίνης Κ, που συμβάλλει στην πήξη του αίματος.

Όχι γαλακτοκοµικά µε συγκεκριµένες αντιβιώσεις
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν ο γιατρός μάς έχει γράψει τετρακυκλίνες ή κινολόνες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της αγωγής. Η οδηγία; Να μην καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα 2 ώρες πριν και μετά τη λήψη τους. Γιατί; Επειδή το ασβέστιο των γαλακτοκομικών σχηματίζει ενώσεις με τα εν λόγω αντιβιοτικά, μειώνοντας πολύ την απορρόφησή τους. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, το γιαούρτι βοηθά στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της αντιβίωσης στο έντερο, προστατεύοντας τη χλωρίδα του, γι’ αυτό καλό είναι να το συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, ειδικά την περίοδο που παίρνουμε αντιβίωση.

Προσοχή στο αλκοόλ
Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ αλληλεπιδρά με τα φάρμακα, με άλλα πολύ, σε σημείο που να γίνεται επικίνδυνο, με άλλα λιγότερο και με κάποια σχεδόν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικά απαγορεύεται με τα φάρμακα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επειδή εκεί δρα και εκείνο, οπότε εντείνει τη δράση, αλλά και τις πιθανές παρενέργειές τους και γίνεται επικίνδυνο ακόμα για τη ζωή μας σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με τα φάρμακα αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, εμετός, αιμορραγία του πεπτικού και υπόταση.

Καφέ µε τα παυσίπονα;
Όπως ίσως έχουμε ακούσει ή γνωρίζουμε, η καφεΐνη μπορεί να κάνει ακόμα πιο δραστικά τα παυσίπονα (παρακεταμόλη) που τυχόν παίρνουμε.Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται όταν παίρνουμε φάρμακα για το άσθμα, κάποια αντιβιοτικά (π.χ. κινολόνες) και ηρεμιστικά. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται και με τα φάρμακα για το στομάχι, γιατί μπορεί να το ερεθίσει χειρότερα.

Στοπ στο αλάτι
Υπάρχουν κάποια φάρμακα με τα οποία πρέπει να περιορίζουμε ή και να σταματάμε τελείως το αλάτι από τη διατροφή μας, κυρίως επειδή προκαλούν κατακρατήσεις και κατ’ επέκταση οιδήματα. Τέτοια είναι η κορτιζόνη (σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να προσέχουμε και με τη ζάχαρη), τα αντισυλληπτικά και τα αντιυπερτασικά.

Τα «αθώα» βότανα και συµπληρώµατα
Πολλοί από εμάς νομίζουμε πως οτιδήποτε είναι φυσικό αποκλείεται ποτέ να μας βλάψει. Πρόκειται για μία εσφαλμένη αντίληψη, καθώς τα περισσότερα φυσικά βότανα, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής περιέχουν αρκετές δραστικές ουσίες που, ειδικά σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε ή μία ασθένεια που ενδέχεται να έχουμε, είναι πιθανό να μας επηρεάσουν, ακόμα και να μας κάνουν κακόΧαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα βότανα βαλεριάνα και πασιφλόρα επιτείνουν την κατασταλτική δράση φαρμάκων που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως είναι π.χ. τα ηρεμιστικά, και ότι το σκόρδο (που έχει αντιπηκτικές ιδιότητες) σε μεγάλες ποσότητες μπορεί, σε περίπτωση που παίρνουμε αντιπηκτικά, να προκαλέσει διαταραχές της πήξης του αίματος, καθώς μιμείται τη δράση των συγκεκριμένων αυτών φαρμάκων.

Τι συµβαίνει µε τις φυτικές ίνες
Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια), επειδή επιβραδύνουν την απορρόφηση της τροφής, μπορεί να καθυστερήσουν και την απορρόφηση πολλών φαρμάκων. Καθώς όμως πρόκειται για πολύτιμα συστατικά και τρόφιμα, δεν συστήνεται να τις αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να τις καταναλώνουμε σε απόσταση 2 ωρών από τη λήψη των φαρμάκων, ώστε να μην κινδυνεύει να επηρεαστεί η αφομοίωσή τους από τον οργανισμό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΛΛΑ, λέκτορα Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή:vita.gr

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img