spot_img

Πανελλήνιες 2021: Συμβουλές στον νεότερο εαυτό μου

Της Γωγώς Παττακού

Το 2011 ήταν για μένα μια χρονιά ιδιαίτερης σημασίας, καθώς είχε φτάσει και η δική μου σειρά, να βιώσω την εμπειρία των  Πανελληνίων.

Συνειδητοποιώντας ότι φέτος κλείνουν χρόνια 10 από τότε που ήμουν υποψήφια, αναρωτήθηκα το εξής:

Εάν μπορούσα τον χρόνο πίσω να γυρίσω, θα έκανα τα ίδια βήματα; Θα λειτουργούσα το ίδιο; Θ’ άλλαζα κάτι στον τρόπο που έβλεπα αλλά και χειριζόμουν την όλη διαδικασία;

Η απάντηση είναι ναι, σίγουρα θα άλλαζα.

Εδώ βρίσκονται, λοιπόν, οι συμβουλές που θα έδινα στον τότε 18χρονό μου εαυτό, ώστε να τον γλιτώσω απ’ όλα εκείνα τα ανώφελα.

Ανώφελη κούραση, ταλαιπωρία και ανησυχία…

  1.       Οργάνωσε το πρόγραμμα σου

Δεν έχει νόημα να διαβάζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα, καθώς το μυαλό κουράζεται και δεν αποδίδει. Γράψε στο σημειωματάριό σου το πρόγραμμα της ημέρας, στο οποίο θα έχεις συμπεριλάβει ώρες ξεκούρασης. Πόσο πιο αποδοτικοί γινόμαστε όταν έχουμε δώσει στον εαυτό μας την ευκαιρία να χαλαρώσει, κάνοντας αγαπημένες δραστηριότητες!

  1.       Δώσε βάση στη διατροφή σου.

Μην αμελήσεις ένα γερό πρωινό, πριν δώσεις ένα μάθημα αλλά και πριν ξεκινήσεις το διάβασμά σου. Χρειάζεσαι ενέργεια. Ένα ταυτόχρονα θρεπτικό αλλά και νόστιμο πρωινό θα σου δώσει την ενέργεια αλλά και την διάθεση που χρειάζεσαι για ν’ ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Φρόντισε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τρόφιμα απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταναλώνεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλύτερη συγκέντρωσή σου.

  1.       Μην αμελείς τον ύπνο σου.

Προσπάθησε να κλείσεις τα βιβλία πριν τις 9 και να χαλαρώσεις, κάνοντας μια αγαπημένη σου δραστηριότητα, που σε  βοηθά να ηρεμείς και να ξεκουράζεσαι. Παίξε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική, δες μια ταινία. Κάνε ό,τι πραγματικά βοηθά το μυαλό σου να ξεχνιέται. Μην ξεχνάς ότι δεν θα σε βοηθήσει το ξενύχτι πάνω από τα βιβλία σου.  Προσπάθησε να κοιμηθείς όσο πιο νωρίς γίνεται,  ώστε να ξυπνήσεις το πρωί όλο ενέργεια.

  1.      Βάλε την άσκηση στη πρόγραμμά σου.

Θα μου πεις,  σ’ ένα τόσο πιεσμένο πρόγραμμα πώς να χωρέσει και η γυμναστική; Μια μονάχα ώρα είναι αρκετή για να δεις αποτελέσματα στη διάθεσή σου, καθώς η σωματική άσκηση διεγείρει την παραγωγή των γνωστών “ορμονών χαράς”. Αξίζει, λοιπόν, μια ώρα από την ημέρα σου να την περάσεις περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο ή κάποιο άθλημα που σου αρέσει. Θα επιστρέψεις σπίτι όλο ενέργεια και η αποδοτικότητά σου θα φτάσει στα ύψη.

  1.       Μην αγχώνεσαι

Αυτό το “μην αγχώνεσαι”, πόσο εύκολο είναι να το λες όταν είσαι έξω από τον χορό και πόσο δύσκολο να το εφαρμόσεις; Απλώς σκέψου ότι το άγχος τίποτα καλό δεν έχει να σου προσφέρει. Πίστεψε στον εαυτό σου. “Μπορείς τα πάντα να καταφέρεις!”, αυτό να σου ψιθυρίζεις  κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη την πόρτα θα σου χτυπήσει.

Γι’ αυτό, λοιπόν, λίγο πριν την εξέταση, καλό θα είναι να μην ρίξεις ούτε μια κλεφτή ματιά στις σημειώσεις και τα βιβλία σου. Απόλαυσε το πρωινό σου και βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι στη διαπασών! Η καλή διάθεση είναι το Α και το Ω.

Και να θυμάσαι, πολλοί θα το ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σου αυτή τη στιγμή. Τα καλύτερα, τα πιο συναρπαστικά,  ακόμα δεν τα έχεις γνωρίσει. Βρίσκονται ένα βήμα πιο πέρα και θα έρθουν έτσι κι αλλιώς, οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα στις εξετάσεις. Εσύ θα δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Σου το χρωστάς, άλλωστε.

 Κι έπειτα η ζωή θα σου δείξει τον δρόμο. Ξέρει εκείνη…

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img