spot_img

Παντζάρια: Η σπουδαία διατροφική τους αξία και τα μεγάλα οφέλη για την υγεία μας

 

Πρόκειται για λαχανικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν κάποτε για ιατρικούς λόγους. Συγκεκριμένα, η χρήση τους είχε να κάνει, με διαταραχές του ήπατος. Η βητακυανίνη δίνει μωβ – βυσσινί χρώμα. Μάλιστα, αποτελεί ισχυρό παράγοντα. Αυτό, διότι θεωρείται πως καταστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

– Διατροφική αξία: Οι ρίζες τεύτλων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και μαγγάνιο. Τα πράσινα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (127% RDA), βιταμίνη C (50% RDA) και βιταμίνη Κ (500% RDA). Επιπλέον, έχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, θείο, διοξείδιο του πυριτίου και χολίνη.

– Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου. Εκτός από αυτό, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίνουν το χυμό για να θεραπεύσουν την αναιμία, το ήπαρ, το δέρμα, τα νεφρά, τη λεμφική κυκλοφορία, την κούραση, τα μάτια, το συκώτι, τα προβλήματα του δέρματος, για αποτοξίνωση και τον καρκίνο. Ο χυμός παράλληλα μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες. Αυτό, διότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
– Τα οφέλη της σούπερ τροφής:

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως το παντζάρι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Επιπλέον, μειώνει τη θνησιμότητα, το διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Από εκεί και πέρα προάγει μια υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.

– Καρδιά και πίεση αίματος: Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές. Διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μείωση αυτή ήταν πιθανό να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Αυτά, περιέχονται στο χυμό τεύτλων και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

– Άνοια: Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Μπορεί παράλληλα να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων μειώνεται. Οδηγεί στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και σε πιθανή άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών ως μέρος μιας δίαιτας νιτρικών ιόντων βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση.

– Διαβήτης: Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προλαμβάνει το στρες που προκαλείται σε ασθενείς με διαβήτη.

– Πέψη και κανονικότητα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα παντζάρια προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

– Φλεγμονή: Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση χρόνιας φλεγμονής.

– Άσκηση και αθλητική απόδοση: Έχει αποδειχθεί ότι τα παντζάρια βελτιώνουν την οξυγόνωση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη νιτρικών ιόντων ενισχύει την αντοχή κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής.

Πηγή: οlastifora.gr

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img