Παραδοσιακή μπομπότα ή πλαστός

 

Θεσσαλία. Ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος χρώματα αρώματα και γεύσεις. Ο πλαστός λοιπόν  είναι μια ακόμη από τις πολλές και  παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες  ,εύκολη, πεντανόστιμη,  χωρίς φύλλο με καλαμποκίσιο αλεύρι και πλούσια χόρτα του Θεσσαλικού κάμπου. Τολμώ επίσης  να ομολογήσω  με συγκίνηση  πως μου θυμίζει τα καλοκαιρινά παιδικά μου χρόνια  όταν γυρνούσαμε από  τα χωράφια (τα καπνά μας ) και η γιαγιά Μαρία φρόντιζε να υπάρχει πάντα ο πλαστός στο τραπέζι .Η  κούραση μεγάλη τα στόματα πολλά και στο ταψί δεν έμενε ούτε ψίχουλο…

Υλικά:

500 γρ σπανάκι

500 γρ Θεσσαλική φέτα

400 γρ γάλα

200 γρ νερό

1 ματσάκι λάπατα

1 ματσάκι  μυρώνια

1 ματσάκι τσουκνίδες

1 ματσάκι σέσκουλα

3 πράσα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος )

λίγο μάραθο

ελάχιστο άνιθο

ελάχιστο δυόσμο

700 γρ καλαμποκάλευρο

2 κούπες ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα  τα χορταρικά (ελαφρώς ζεματισμένα και στραγγισμένα) προσθέτουμε την φέτα, λίγο λάδι,200 γρ γάλα και μια πρέζα αλάτι. Αλείφουμε το ταψί με λάδι. Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ το καλαμποκάλευρο με το υπόλοιπο γάλα και μια πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε το 1/3 από αυτό το μείγμα (ο χυλός να είναι σαν κρέμα )  στο λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε παντού. Προσθέτουμε το μείγμα με τα χόρτα, αραιώνουμε το υπόλοιπο μείγμα καλαμποκάλευρου με το νερό και το ρίχνουμε πάνω από τα χόρτα. Ραντίζουμε με λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Αφιερωμένο  στην  γιαγιά  Μαρία..

 

 

Latest articles