Παραδοσιακή Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Το άρωμα της παραδοσιακής  πρωτοχρονιάτικης  πίτας θέλω να μεταφέρω σε όλους μας για να μη ξεχνάμε και τα έθιμά μας. Οι περισσότερες  οικογένειες στην Θεσσαλία επιλέγουν , την  παρασκευή της βασιλόπιτας να την κάνουν αλμυρή. Θυμάμαι η μητέρα μου ξυπνούσε από το χάραμα, άνοιγε τα φύλλα  (μερικά από  αυτά τα έψηνε  κιόλας  ) και ετοίμαζε την βασιλόπιτα χωρίς να έχει εμάς τα παιδιά στα πόδια της και να την ρωτάμε (κρυφά  βέβαια  χωρίς να αντιληφθεί  η μια την άλλη) , που έβαλε το φλουρί ….. και ξέρετε η απάντηση ήταν… δεν θυμάμαι!!!!Βέβαια, μαζί με το φλουρί  τοποθετούσε σε κάθε κομμάτι και διάφορα σημάδια (έτσι τα έλεγαν)τυλιγμένα στο αλουμινόχαρτο που συμβόλιζαν διάφορα περιουσιακά στοιχεία…όπως τα χωράφια, τις ελιές ,το σπίτι και ότι άλλο σκεφτότανε. Με αυτό τον τρόπο ήταν όλοι ευχαριστημένοι γιατί όλοι κέρδιζαν κάτι. Όταν όμως μετά από χρόνια  ήρθαν τα εγγόνια (4 στον αριθμό) αποχώρισαν τα σημάδια και προστέθηκαν και άλλα 3 φλουριά. Έτσι την βασιλόπιτα την βαφτίσαμε  Ευρώπιτα ( λόγω των πολλών ευρώ που χρησιμοποιούσαμε για φλουρί )…..η  πρώτη ημέρα του χρόνου  πάντα περνούσε  ευχάριστα, με κάλαντα , δώρα και πολλές ευχές …. που και εγώ τώρα  με την σειρά μου σας τις προσφέρω απλόχερα από καρδιάς!!!!!!!!!

ΥΛΙΚΑ:

12 φύλλα χειροποίητα ( ένα για κάθε μήνα )

1 κιλό κρέας χοιρινό

6 πράσα ψιλοκομμένα

4 κουταλιές τραχανά γλυκό

1 κούπα γάλα

1 αυγό

φέτα Θεσσαλίας

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1   Βράζουμε το κρέας   σε λίγο νερό και  μόλις κρυώσει το ψιλοκόβουμε

2  Βράζουμε ελαφρώς και τα πράσα

3 Βάζουμε στην συνέχεια όλα τα υλικά σε ένα μπόλ  εκτός από το αυγό και τα αφήνουμε να σταθούν για 30′

4  Αλείφουμε  με λάδι το ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα  ρίχνοντας λίγη ποσότητα λαδιού  ανάμεσά τους ,ρίχνουμε το μείγμα ανά 2 φύλλα και  τελειώνοντας με τρία από πάνω επαναλαμβάνοντας το λάδωμα

5 Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και κάνουμε επάλειψη με πινέλο (για  να δώσει ωραίο χρώμα)

6 Την ψήνουμε  στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου

Καλή χρονιά!!!!

 

Latest articles