Παραδοσιακό Ποντιακό γλύκισμα «Ισλί» από το Chef Στέλιο Δουχάνη

Μια συνταγή του Chef Στέλιου Δουχάνη

Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα αλλά είναι με πιο μπισκοτένια υφή. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και ύστερα. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Με τον όρο Καραμανλής προσδιορίζονται ως οι ‘Ελληνες κάτοικοι της Καραμανίας, οι οποίοι είχαν μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα. Ήταν Έλληνες Χριστιανοί, μίλαγαν Τούρκικα και έγραφαν την τούρκικη γλώσσα με ελληνικά γράμματα (καραμανλήδικη γραφή).  Σας δίνω με πολλή αγάπη  μια συνταγή με πολλές αναμνήσεις μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον, περιμένοντας ότι σας έχω πείσει να τα δοκιμάσετε έστω και μια φορά.

Υλικά για την γέμιση:

200γρ. Καρυδόψυχα χονδροαλεσμένη

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. κοφτό σκόνη γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Σε ένα γουδοχέρι, όπως το έκανε η γιαγιά, αλέθουμε την καρυδόψυχα και σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Υλικά για το σιρόπι :

500γρ. ζάχαρη

400γρ  νερό

1 κ.σ. μέλι

½ λεμόνι το χυμό του

1 ξυλάκι Κανέλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, τα φέρνουμε σε βρασμό και τα αφήνουμε για ακόμα 8 λεπτά να βράσουν.

Υλικά για τη ζύμη:

350γρ. αλεύρι μαλακό

100γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250γρ. ηλιέλαιο

80γρ. ζάχαρη

130γρ. αλισίβα ή 2κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

30γρ  κονιάκ

Εκτέλεση:

Σε μια μπασίνα προσθέτω όλα τα υγρά στοιχεία, την ζάχαρη και ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνω έτσι ώστε να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά ζυμαράκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι στην παλάμη μας σε στρογγυλό σχήμα. Βάζουμε ένα κουταλάκι κοφτό από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο, με ένα τσιμπιδάκι ή με ένα πιρούνι φτιάχνω τα σχεδιάκια, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά. Σιροπιάζω απευθείας: ζεστό ισλί  – κρύο σιρόπι, βουτάμε μέσα τα ισλί στο σιρόπι, τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα και με μια τσιμπίδα τα μεταφέρω σε μια Χριστουγεννιάτικη πιατέλα, από πάνω αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τριμμένο καρύδι.

Tips:

  • Αλισίβα, ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα.

3 κ.σ. στάχτη, 200γρ. νερό. Σε ένα μπρίκι τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού για τουλάχιστον 6-7 λεπτά, το αφήνουμε να καταλαγιάσει αρκετές ώρες, και φιλτράρουμε και κρατάμε το νερό που είναι η αλισίβα.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές !!!!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Web TV