spot_img

Πάτμος: πνευματικότητα και κοσμοπολιτισμός

Η Πάτμος θεωρείται ένα από τα ιερά νησιά της Δωδεκανήσου όπου ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής έζησε εξόριστος για δυο χρόνια σε μια σπηλιά γράφοντας την ‘’Αποκάλυψη’’ της Καινής Διαθήκης. Μπορεί η Πάτμος να είναι παγκοσμίως γνωστή για την θρησκευτική κληρονομιά της, παράλληλα όμως αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, ενώ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κοσμοπολίτικο προορισμό.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που είναι χτισμένη γύρω από το παλιό μοναστήρι και διαθέτει πανέμορφα αρχοντικά και σοκάκια σε παραδοσιακό λευκό χρώμα.

Στην Πάτμο θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις χαλαρές στιγμές, να κάνεις βόλτα στα πανέμορφα γραφικά χωριά του νησιού, να κολυμπήσεις σε υπέροχες παραλίες και να περπατήσεις σε μονοπάτια με εντυπωσιακή θέα. Η ατμοσφαιρική Χώρα της Πάτμου, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα σε γοητεύσει με τα την επιβλητική αρχιτεκτονική, τα στενά σοκάκια και τους ανεμόμυλους που βρίσκονται δίπλα στον οικισμό.

Η Σκάλα, είναι ο μεγαλύτερος γραφικός οικισμός του νησιού. Το λιμάνι βρίσκεται σε έναν στενό φυσικό όρμο, που, σε σχήμα λαιμού, διαιρεί το νησί σχεδόν στα δύο.
Τον 17ο αι. στο λιμάνι δεν υπήρχαν κτίσματα, μόνο κάποιες αποθήκες. Λόγω των επιδρομών από τους πειρατές, οι κάτοικοι έμεναν στη Χώρα. Με την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, στο λιμάνι χτίστηκαν πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή καταστήματα.

Στην Πάτμο θα βρεις υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά για να απολαύσεις τον ήλιο και τις διακοπές σου όπως το Λιμνάρι με σκίνα και αλμυρίκια, ο Kαψαλιασμένος, τα Tηγανάκια, η  Πατελιά και το Aμπελάκι.  Αρκετές είναι οργανωμένες με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μαγαζιά, ενώ υπάρχουν και πιο απομονωμένες ακτές για όσους αποζητούν την ηρεμία.

Αν έχεις όρεξη για εξερεύνηση, προτείνουμε να επισκεφτείς τη νησίδα Χιλιομόδι πολύ κοντά στην Πάτμο. Η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία είναι στη δυτική πλευρά του νησιού και φημίζεται για τα σκούρα βότσαλά της.

Στη Χώρα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το σπίτι του ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθου, το αρχοντικό Νικολαίδη (17ου-18ου αι.), που φιλοξενεί έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδυάζεται με φωτογραφικά τεκμήρια από την ιστορία του νησιού. Μην παραλείψετε και μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Σημαντήρη (17ου αι.) και περιλαμβάνει χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια και οικιακά σκεύη.

Το νησί είναι ταυτόχρονα και ένας γαστρονομικός «παράδεισος». Είναι «πλούσιο» σε φρέσκα ψάρια, από αστακό μέχρι σκορπίνα και από σφυρίδα μέχρι μυλοκόπι και μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια, σε διαφορετικές παραλλαγές.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

 

 

 

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV