Πικάντικο πεϊνιρλί με κιμά και κασέρι Ξάνθης

Της Νίκης Μηταρέα

Προερχόμενο από τις εξ Ανατολής μαγειρικές προσμίξεις μας, το πεϊνιρλί αποτελεί για πολλές δεκαετίες αγαπημένο έδεσμα αν και η συγκεκριμένη ανοιχτή πίτα με ζυμάρι και τυρί, είχε να ανταγωνιστεί την κλασική προσέγγιση της «κλειστής» τυρόπιτας με φύλλα ανοιγμένα στο χέρι. Το Κασέρι Ξάνθης ΠΟΠ είναι ένα πλούσιο, βουτυράτο, με πικάντικη επίγευση ημίσκληρο τυρί, παράγεται από γάλα πρόβειο με μίξη γίδινου σε ωρίμανση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του. Θα αναλάβει να παίξει με τον καλύτερο τρόπο το βασικό υλικό για ένα πεϊνιρλί. Οι πικάντικες γεύσεις απαιτούν καλοδομημένα κρασιά με «ζωηρή» οξύτητα, ώστε να μην ενταθεί η καυτερή αίσθηση. Ένα κρασί από την ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα θα αποδειχτεί υπέροχος συνδυασμός για τον πικάντικο μαγειρεμένο κιμά του παραδοσιακού πεϊνιρλί, αφού τα αρώματά του περιέχουν συνήθως και τόνους μπαχαρικών, που θα ταιριάξουν με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο της συνταγής.

Υλικά για 2 άτομα

έτοιμη ζύμη πεϊνιρλί
300 γρ. κιμά ανάμεικτο μοσχάρι με αρνί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 φέτες κασέρι Ξάνθης
1 κούπα κόκκινο κρασί
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
4 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα πιπεριάς
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
1 πιπεριά τσίλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
½ σκελίδα σκόρδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Για τη σάλτσα πιπεριάς ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε στη ζύμη τη σάλτσα, προσθέτουμε επάνω τον κιμά και καλύπτουμε με δύο φέτες κασέρι Ξάνθης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Πρόταση: Η ιδανική προσέγγιση σε αυτή τη συνταγή θα ήταν χειροποίητη κατασκευή ζύμης πεϊνιρλί που είναι ωστόσο δύσκολη και χρονοβόρα. Στην αντίθετη θέση από πλευράς ευκολίας υπάρχει η κατεψυγμένη ζύμη που πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Μια ενδιάμεση λύση είναι να αναζητήσετε ορισμένα εργαστήρια που παρασκευάζουν την παραδοσιακή ζύμη και πωλούν έτοιμες βάσεις πεϊνιρλί για γέμισμα.

Διαβάστε επίσης

Web TV