spot_img

Πλοία Eco Friendly.Τα πλοία της επόμενης μέρας έρχονται.

Του Κώστα Συλιγάρδου

Ο Όμιλος Γκριμάλντι είναι ένας από τους πρώτους σε παγκόσμιο επίπεδο ναυτιλιακούς οργανισμούς που συνεχίζει με μανία και μεράκι θα μπορούσαμε να πούμε, να επενδύει σε φιλικά για το περιβάλλον (eco friendly) σκάφη. 

Το 2019 κατά την διάρκεια του 23ου συνεδρίου «Euro Med / from Land to Sea» που είχε πραγματοποιηθεί στην Σικελία όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί κατανοήσαμε απόλυτα την υψηλή προτεραιότητα που ο Όμιλος έβαζε για τα πλοία της επόμενης γενιάς.

Μάλιστα είχαμε παρακολουθήσει για πρώτη φορά την λειτουργία hybrid vessel (υβριδικά πλοία ) η οποία κατά γενική ομολογία είχε εντυπωσιάσει. 

 Ο Ιταλός μεγαλοεφοπλιστής, έκανε τότε εκτενή αναφορά σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τονίζοντας, ότι η εταιρεία επιθυμεί, να περιορίσει όσο δυνατόν τα καυσαέρια στα πλοία ενώ ήδη χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πηγές ενέργειας.  

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρώτο πλοίο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας στο οποίο τοποθετήθηκε το νέο σύστημα καθαρισμού καυσαερίων, Scrubbers. Πρόκειται για το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Knossos Palace» που σήμερα με το αδελφό του πλοίο Festos Palaces εξυπηρετούν την γραμμή Ηράκλειο Πειραιάς Ηράκλειο. 

“Έχει περάσει ένας χρόνος περιβαλλοντικής εργασίας για την ομάδα μας. Υπάρχουν εύλογες, περιβαλλοντικές ανησυχίες παγκοσμίως, οι οποίες υπαγορεύουν σαφώς μια πράσινη ατζέντα για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.  Όλοι οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα όρια εκπομπών θείου που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020 και θα διαμορφώνονται στα 5% και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το επόμενο έτος”, είχε αναφέρει τότε  ο ίδιος. 

Και πράγματι….Δυο χρόνια μετά, και με δεδομένο την μη πραγματοποίηση συνεδρίου λόγω πανδημίας το 2020 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποδείξει ότι τόσο ο ίδιος όσο ο Όμιλος που εκπροσωπεί και διευθύνει, δημιουργούν πλέον τις συνθήκες για την απανθρακοποίηση των πλοίων με το σήμα του, για το άμεσο μέλλον

Τούτο ήταν ξεκάθαρο και συνάμα ευδιάκριτο κατά τις εργασίες του φετινού 24ου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Βαλένθια της Ισπανίας και το οποίο είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κατά το διήμερο 8 & 9 Οκτωβρίου 2021.

Εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη επενδυτική κίνηση του Ομίλου με την εξαγορά και μετονομασία σε TrasMed μιας ναυτιλιακής Ισπανικής εταιρίας που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στις Βαλεαρίδες νήσους. 

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οποίος επενδύει για το μέλλον με σοβαρότητα και συνέπεια είναι νικητής. Όμως εδώ προκύπτει και κάτι ακόμα. Με βάση το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις νέες σταθερές στην παγκόσμια αγορά των καυσίμων, όσοι σήμερα εργαστούν για την ενεργειακή αλλαγή θα είναι εκείνοι που θα φέρουν την επανάσταση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και θα βγουν νικητές όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην συνείδηση των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Διότι αυτό πρακτικά σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη στην πράξη και πρόοδος με πυξίδα την επόμενη μέρα για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Τα επόμενα πλοία στον κόσμο πρέπει να είναι Eco Friendly και ο Όμιλος Γκριμάλντι τα τελευταία χρόνια το κάνει ήδη πράξη, δημιουργώντας όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και τα ίδια τα πλοία. 

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img