spot_img

Ποια κρασιά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι παρ’ όλο που το κρασί δεν είναι αψέντι, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί όταν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα, καθώς δεν είναι όλα τα κρασιά τα ίδια. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κρασιά με χαμηλή, μέτρια αλλά και αρκετά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Γιατί το κρασί έχει τόσο διαφορετική περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Το κρασί, όπως όλοι γνωρίζουμε, παράγεται από σταφύλια. Η γλυκύτητα των σταφυλιών εξαρτάται από το χρόνο που περιμένουμε πριν από τη συγκομιδή. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο κρασί εξαρτάται από την ποσότητα σακχάρων που υπάρχει στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.

Ένας άλλος παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του κρασιού είναι η θερμοκρασία στην οποία παράγεται. Δροσερά μέρη όπως η Γερμανία, περιοχές της Γαλλίας, η Νέα Υόρκη κ.λπ. παράγουν ελαφρά κρασιά και λιγότερο γλυκά στυλ κρασιού. Τα θερμότερα μέρη όπως η Αυστραλία, η Καλιφόρνια κ.λπ., από την άλλη πλευρά, παρέχουν πιο γλυκά στυλ και περισσότερα υψηλά σε αλκοόλη κρασιά.

Μεσαία / υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (13,5-14,5% ABV)
Αυτά, φυσικά, είναι φτιαγμένα από πιο γλυκά σταφύλια από θερμότερα κλίματα. Εάν τα καταναλώνετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνοδευτικά έντονα φαγητά, καθώς η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι υψηλή.

Λευκά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Chardonnay από την Αυστραλία, τη Χιλή και την Καλιφόρνια
Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή κρασιά του διεθνούς εμπορίου. Το Chardonnay του Νέου Κόσμου, σχετίζεται συχνά με μια δρύινη γεύση. Προήλθε από την περιοχή κρασιού της Βουργουνδίας στην ανατολική Γαλλία, αλλά έχει μια ευρεία βάση πλέον, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Αγγλία και η Νέα Ζηλανδία και σχεδόν οποιοδήποτε μέρος που παράγει κρασί. Κυμαίνονται από ένα τραγανό με νότες ορυκτού προφίλ έως έντονα φρουτώδη με τροπικά φρούτα στυλ. Σε κρύα κλίματα, οι γεύσεις θυμίζουν περισσότερο εσπεριδοειδή και έχουν πινελιές ροδάκινου και πεπονιού σε θερμότερες περιοχές. Σε πολύ καυτές τοποθεσίες οι γεύσεις είναι αυτές του σύκου και των τροπικών φρούτων όπως μπανάνα, μάνγκο κ.λπ.

Pinot Gris από την Καλιφόρνια
Επίσης γνωστό ως Pinot Grigio, τα σταφύλια από τα οποία προέρχονται είναι στενά ξαδέλφια του Pinot Noir. Αυτά, ωστόσο, είναι λευκά κρασιά. Βρίσκονται σε πικάντικες ή όξινες εκδοχές. Τα κρασιά ποικίλλουν από βαθύ χρυσό κίτρινο έως χάλκινο και ελαφρύ ροζ. Οι γεύσεις κυμαίνονται από ώριμες τροπικές νότες φρούτων από πεπόνι και μάνγκο έως γεύσεις που επηρεάζονται από βοτρύτη. Συλλέγεται συχνά νωρίς για να μειωθεί η εμφανής φρουτώδης γεύση. Η πρώιμη συγκομιδή διατηρεί επίσης την αναζωογονητική της οξύτητα.

Ερυθρά Κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ Pinot Noir της Καλιφόρνιας
Τα σταφύλια Pinot Noir, έχουν σκουρόχρωμη φλούδα  και είναι ευαίσθητα σε μούχλα και πρέπει να ζυμωθούν προσεκτικά. Οι λεπτές φλούδες και η χαμηλή φαινολική περιεκτικότητα των σταφυλιών εξασφαλίζουν κρασί χαμηλής περιεκτικότητας σε τανίνες. Επομένως, περνούν φάσεις άνισης και απρόβλεπτης ωρίμανσης. Όταν είναι φρέσκο, το κρασί έχει αρώματα κόκκινων φρούτων από κεράσια, σμέουρα και φράουλες. Καθώς το κρασί ωριμάζει, αναπτύσσει φυτικά και πιο σύνθετα αρώματα που κάνουν τη γεύση του κρασιού πιο περίπλοκη.

Ιταλικό Μπαρόλο
Αυτή η πολύ περιζήτητη ποικιλία παράγεται στη βόρεια ιταλική περιοχή του Πιεμόντε. Παράγεται χρησιμοποιώντας το σταφύλι Nebbiolo που είναι πλούσιο σε τανίνες, γι ‘αυτό έχει μια λεπτή ταννική γεύση σε αυτό. Το Italian Barolo περιγράφεται συχνά ως το πιο υπέροχο κρασί της Ιταλίας. Συχνά περιγράφεται με αρώματα πίσσας και τριαντάφυλλων. Καθώς παλαιώνουν και το κάνουν πολύ καλά, συνήθως παίρνουν μια κόκκινη απόχρωση σκουριάς. Το Barolo πρέπει να παλαιώσει για πολλούς μήνες μετά τη συγκομιδή πριν βγει στην αγορά, εκ των οποίων οι 18 πρέπει να είναι σε ξύλο (βαρέλι).

Υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (14,5% και άνω)
Τα παρακάτω κρασιά είναι ενισχυμένα, πράγμα που σημαίνει ότι παράγονται με την προσθήκη αποστάγματος που προέρχεται από σταφύλια, το οποίο αυξάνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το Port και το sherry είναι ενισχυμένα κρασιά. Το Port παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στην περιοχή Douro της Βόρειας Πορτογαλίας, ενώ το sherry παράγεται από λευκά σταφύλια Palomino που μεγαλώνουν κοντά στην πόλη Jerez de la Frontera στην Ανδαλουσία στην Ισπανία.

Ισπανικό  Sherry
To Sherry έχει πάρει το όνομα του από την πόλη Jerez ή Xeres, στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας και δεν έχει καμία σχέση με το Cherry το οποίο είναι λικέρ. Οι ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται είναι το Palomino για τα ξηρά κρασιά και το Redro Ximenez ή ΡΧ για τα γλυκά. Τρύγος, πάτημα, ζύμωση και προσθήκη αλκοόλ είναι η διαδικασία που ακολουθείται πριν το κρασί μπει στα βαρέλια τα οποία γεμίζουν μέχρι 4/5. Αν ο αλκοολικός βαθμός είναι κάτω από 16%, τότε στην επιφάνεια του κρασιού μας εμφανίζεται μια στρώση ζύμης που ονομάζεται flor.

Σε αντίθετη περίπτωση –πάνω από 16%- το κρασί αρχίζει να οξειδώνεται. Βασικό στοιχείο στην παλαίωση των Sherry, αποτελεί η μέθοδος Solera -πολλά βαρέλια στη σειρά που το καθένα περιέχει κρασί διαφορετικής χρονιάς. Κάθε φορά που θέλουμε να εμφιαλώσουμε κρασί παίρνουμε το 1/3 από το παλαιότερο βαρέλι το οποίο συμπληρώνεται από το αμέσως επόμενο και ούτω καθεξής μέχρι να φθάσουμε στο νεότερο, το οποίο γεμίζεται από την πρόσφατη σοδειά. Μια συνεχής αλλαγή στοιχείων που προσδίδουν πολυπλοκότητα και αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό των sherry, τα οποία ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι χρονολογημένα.

Port
Port είναι ένας πορτογαλικός ενισχυμένος οίνος (οίνος λικέρ 15-22% abv με τα περισσότερα μεταξύ 20-22%) που παράγεται με την προσθήκη οινοπνεύματος πριν την ολοκλήρωση της ζύμωσης με σκοπό την διακοπή της. Για τον λόγο αυτό όλα τα Port περιέχουν αζύμωτα σάκχαρα. Το Port παράγεται από σταφύλια τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται και οινοποιούνται μέσα στην οριοθετημένη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Douro. Πήρε το όνομα του από το λιμάνι της πόλης του Πόρτο -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας- που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Douro και αποτέλεσε το σημείο διακίνησης του προϊόντος στην εσωτερική αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Οι ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται είναι γύρω στις 100 με κυριότερες τις Tinta Roriz(Tempranillo), Touriga Nacional, Tourica Franca, Tinta Baroca και Tinta Cao. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το Port, είναι η μεγάλη ποικιλία στυλ που διαθέτει στο οποίο συμβάλλει μια σειρά παραγόντων: Το κρασί Port έρχεται σε διαφορετικά στυλ που υποβάλλονται σε αναγωγική ή οξειδωτική παλαίωση. Με την αναγωγική παλαίωση, το κρασί παλαιώνεται σε φιάλες και παραμένει μη εκτεθειμένο στον αέρα. Η οξειδωτική παλαίωση γίνεται σε ξύλινα βαρέλια και το κρασί εκτίθεται σε κάποια ποσότητα οξυγόνου. Το κρασί Port που είναι παλαιωμένο σε φιάλες είναι ομαλότερο στον ουρανίσκο και λιγότερο τανικό από αυτό που παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια.

Mαδέρα
H Μαδέρα είναι ένα «ενισχυμένο» κρασί, που ωρίμασε σε θερμό περιβάλλον και παράγεται στην οριοθετημένη περιοχή της Μαδέρας από περίπου 5 διαφορετικά σταφύλια. Πωλείται είτε ως ξηρό, μετρίως ξηρό, μετρίως γλυκό ή γλυκό, αλλά σε όλα είναι χαρακτηριστικό το υψηλό επίπεδο οξύτητάς τους. Αυτή η έντονη οξύτητα είναι άμεσο αποτέλεσμα της τοποθεσίας του: ένα αρχιπέλαγος, ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή του Μαρόκου, που αποτελείται από δύο κατοικημένα νησιά – τη Μαδέρα και το Πόρτο Σάντο – καθώς και από δύο ακατοίκητα νησιά, το Desertas και το Selvagens. Από αυτά τα τέσσερα νησιά, μόνο η Μαδέρα και το Πόρτο Σάντο καλλιεργούν σταφύλια. Όσον αφορά τα σταφύλια, ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η ποικιλία Tinta Negra Mole, η οποία είναι μια διασταύρωση Grenache και Pinot Noir. Αλλά θα συναντήσετε επίσης τέσσερεις «ευγενείς» ποικιλίες: Sercial, Verdelho, Boal (επίσης γνωστό ως Bual) και Malvasia (γνωστό και ως Malmsey).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα σταφύλια Terrantez και Bastardo μπορεί να εμφανιστούν, αλλά οι πενιχρές φυτεύσεις τους τα καθιστούν σχεδόν ανενεργά. Μπορεί επίσης να βρείτε τα σταφύλια Yeti της Μαδέρας, Carão de Moça, Caracol, Complexa, Deliciosa, Listrão, Malvasia Babosa, Malvasia Roxa (μαύρο σταφύλι), Moscatel de Málaga, Rio Grande, Triunfo, Valveirinho και Verdelho Tinto. Η formula για την παραγωγή Μαδέρα είναι μια απλή τριάδα: οξυγόνο, χρόνος και θερμότητα. Κι αν σκέφτεστε ότι αυτά είναι τα nemesis για οποιοδήποτε κρασί, έχετε δίκιο… γενικά. Το Amontillado Sherry και το Tawny Port είναι οξειδωμένα, επιτρέποντας στα κρασιά να ωριμάσουν και να δείξουν πλούσιες νότες καραμέλας. Ως εκ τούτου, το οξυγόνο έχει τις εξαιρέσεις του. Μπορούμε επίσης να ονομάσουμε χιλιάδες κρασιά που προορίζονται να παλαιώσουν και να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζοντας πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά. Αλλά ποτέ δεν μας λένε να ζεσταίνουμε το κρασί μας, εκτός αν… είναι η Μαδέρα!

Για να φτιαχτεί το κρασί Μαδέρα, ο πιεσμένος χυμός ζυμώνεται και στη συνέχεια εμπλουτίζεται γρήγορα με αλκοόλη προέλευσης σταφυλιών. Ο χρόνος του εμπλουτισμού με αλκοόλη σχετίζεται με την ποικιλία σταφυλιού. Ο μούστος από το σταφύλι Malvasia εμπλουτίζεται στην αρχή της ζύμωσης, ενώ στις Boal και Verdelho μπαίνουν στην τέταρτη ημέρα και στην Sercial περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της ζύμωσης. Ο συγχρονισμός επιτρέπει στο κρασί που προκύπτει να είναι γλυκό ή ξηρό, ανάλογα με το πότε σταμάτησε η ζύμωση, αλλά όλα τα κρασιά θα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Εφόσον τώρα γνωρίζεται κρασιά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορείτε να επιλέξετε προσεκτικά με ποιο κρασί θα γεμίσετε το ποτήρι σας, μετά από μια κουραστική μέρα.

krasiagr.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV