spot_img

Πολίτικη βασιλόπιτα

Του Chef Στέλιου Δουχάνη

Από την Πόλη έρχομαι… αχ γλυκιά μου βασιλόπιτα και πόσο μου λείπεις και αυτό που λείπει είναι τα λόγια της γιαγιάς, πόσες ωραίες αναμνήσεις και στιγμές εκείνα τα χρόνια που ήσουν εδώ. Πως να ξεχάσουμε τις απίστευτες ατάκες με λεξιλόγιο και εκφράσεις από την Πολίτικη κουλτούρα σου, όπως θα θυμηθώ μερικές από αυτές ΄΄άντε μπρε τζιέρι μου πιάσε με το χουλιάρι (κουτάλι) ή το πιάσε με το καβανόζι (δοχείο), άντε μανίτσα μου στο σοκάκι στον μπακάλη και μάνι μάνι να πάρομε το μαχλέπι να μοσχομυρίσει ολάκερος ο μαχαλάς και ο ντουνιάς΄΄.

Την βασιλόπιτα εκείνα τα χρόνια η γιαγιά ξεκίναγε την διαδικασία της από μια μέρα πριν διπλά από το στολισμένο καράβι του αγαπημένου παππού και την σόμπα που ζέσταινε την ατμόσφαιρα στο σαλόνι της.
Από το βράδυ της προπαραμονής ετοίμαζε το προζύμι με πολύ αγάπη, με χριστουγεννιάτικες προσευχές αλλά και με κάλαντα των ημερών, ένα προζύμι αλλιώτικο από τα άλλα που έλεγε.

Υλικά για το προζύμι:

 • 50 γρ αλεύρι
 • 1κγ γλυκάνισο
 • 16γρ ξερή ή 40γρ νωπή μαγιά
 • 50ml νερό

Πάνω στη σόμπα της έβαζε ένα μπρίκι με το νερό να το ζεστάνει , πρόσθετε μέσα το γλυκάνισο πριν το βρασμό, έπειτα το τοποθετούσε καταγής (κάτω) στο πάτωμα για να κρυώσει. Σε ένα μπολάκι έβαζε το αλεύρι, την μαγιά και σιγά-σιγά το νερό με τον γλυκάνισο μαζί, ανακάτωνε και μετά το φάσκιωνε σαν ένα μικρό μωρό και το έβαζε σε ένα ζεστό μέρος, επιτυγχάνοντας το προζύμι. Την διαδικασία αυτήν την ετοίμαζε στις 30 του μηνός το πρωί έτσι ώστε το μεσημέρι να ζυμώνουμε και το βράδυ ξεκινάμε το ψήσιμο.

Υλικά πίτας:

 • 400 γρ αλεύρι μαλακό
 • 150 γρ βούτυρο
 • 125 γρ ζάχαρη
 • 130 γρ γάλα
 • 1 κ.σ μαχλέπι
 • 1/2 κγ μαστίχα κοπανισμένη
 • Σουσάμι λευκό και μαύρο
 • 1 πρέζα αλάτι
 • 3 αυγά

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη έβαζε το κοσκινισμένο αλεύρι ανοίγοντας μια λακκούβα στην μέση και έριχνε το αλάτι, το μαχλέπι και στην συνέχεια έλιωνε πάνω στην σόμπα το βούτυρο και ζέσταινε το γάλα στο όποιο έβαζε την ζάχαρη, κρατούσε λίγο από την ζάχαρη για να σπάσει τους κρυστάλλους από την μαστίχα ,δοκιμάζοντας το γάλα, με το μικρό δαχτυλάκι έλεγε αν το αντέχει το δάχτυλο είναι ταμάμ (έτοιμο δηλαδή).

Πρόσθετε μέσα το προζύμι και σιγά σιγά το γάλα, παράλληλα το λιωμένο βούτυρο και ζύμωνε με το χέρι μέχρι να γίνει μια μπάλα από ζυμάρι, το έβαζε πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας (τότε τα σπίτια είχαν μαρμάρινους πάγκους ) ζύμωνε και αναδίπλωνε το ζυμάρι συνέχεια από την άκρη του ζυμαριού και προς τα μέσα. Στην συνέχεια έπαιρνε την λεκάνη και με λίγο βούτυρο πασπάτεψε το εσωτερικό στην λεκάνη και τοποθετούσε το ζυμάρι μέσα, το σταύρωνε με τα δάχτυλα της πιέζοντας και ακουμπώντας το ζυμάρι μέχρι μέσα, το φάσκιωνε και το τοποθετούσε σε ζεστό καταγής μέρος έτσι ώστε να φουσκώσει.

Μέχρι αυτό να φουσκώσει ετοίμαζε τα μεζεκλίκια (μεζέδες) περίπου μετά από τέσσερις ίσως και περισσότερες ώρες και εφόσον ο σταυρός είχε εξαφανιστεί από το ζυμάρι, έβαζε το ζυμάρι στον πάγκο και με απαλές κινήσεις το ξανά ζύμωνε και έπαιρνε ένα στρογγυλό ταψί περίπου 28cm διάμετρο, τοποθετούσε αντικολλητικό χαρτί και άπλωνε το ζυμάρι, έβαζε μέσα το κωνσταντινάτο το φλουρί το άφηνε πάλι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο και με ένα αυγό το οποίο το αραίωνε με νερό άλειφε πολύ προσεκτικά και έριχνε τα σουσάμια και έψηνε στον φούρνο στους 180 βαθμούς προθερμασμένο για περίπου 50 λεπτά της ώρας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν δείτε και παίρνει γρήγορα έντονο χρώμα, μειώστε την θερμοκρασία.

Tips :

 • Το φλουρί στην βασιλόπιτα μπορείτε να το βάλετε είτε στο τελευταίο φούσκωμα πριν το ψήσιμο είτε αφού ψηθεί μετά.
 • Εάν η βασιλόπιτα κατά το ψήσιμο έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω και απομένει αρκετός χρόνος ψησίματος ακόμα, μπορείτε να την σκεπάσετε από πάνω με αλουμινόχαρτο.

Καλή ευτυχία και Καλή χρονιά !!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV