spot_img

Πώς να αλλάξετε πιο εύκολα μία κακή συνήθεια

Όλοι μας κατά καιρούς προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά μας, που μπορεί να έχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες, με τον τρόπο έκφρασης του θυμού μας, με την διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Όσο αυτές οι προσπάθειές μας καταλήγουν σε αποτυχία, απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και επηρεάζουμε αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας.

Μερικές απλές στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί να λειτουργούν ευεργετικά στην κάθε προσπάθεια μας για αλλαγή είναι οι εξής:

Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στους στόχους σας.
Για παράδειγμα ό στόχος «θα προσπαθήσω να είμαι πιο κοινωνικός» είναι πραγματικά πολύ γενικός και δύσκολος στη επίτευξή του. Αντίθετα, αν αυτός ο στόχος εκφραζόταν σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, π.χ. «θα προσπαθήσω να βγαίνω δύο φορές τη βδομάδα με φίλους ή συνεργάτες» είναι πολύ πιο συγκεκριμένος, μετρήσιμος και συνεπώς πιο εύκολος στη επίτευξη.

Αποδεχθείτε ότι τα πρώτα στάδια της προσπάθειας θα είναι δύσκολα
Είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς προετοιμασμένος για ότι κάνει.

Για παράδειγμα, σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους μας, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθούμε στις λιχουδιές μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας έτσι ώστε να αποφύγουμε το να βρεθούμε σε ένα χώρο ή μια εκδήλωση που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κεράσματα και γλυκά.

Όταν η δύναμη της θέλησης εξασθενεί
Παρόλο που η δύναμη της θέλησης μας δυναμώνει όσο την εξασκούμε, είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να μην είναι τόσο δυνατή όσο άλλες.. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτή τη πρόκληση είναι ο προγραμματισμός. Μην μπείτε σε μία διαδικασία αλλαγής σε μία περίοδο που η αυξημένες εργασιακές, οικογενειακές ή άλλες απαιτήσεις απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς σας.

Διαλέξτε προσεκτικά τη χρονική στιγμή που θα «δώσετε τη μάχη» σας. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να μειώσετε το κάπνισμα, έχετε ως στόχο τα 5 τσιγάρα ημερησίως και γνωρίζετε ότι το βράδυ στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα θέλετε να καπνίσετε ένα τσιγάρο για να χαλαρώσετε, φροντίστε να μην έχετε υπερβεί τα τέσσερα τσιγάρα κατά τη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε χωρίς να τύψεις και χωρίς να εγκαταλείπετε τον στόχο σας.

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Νικολέτα Γεωργίου

Κλινική ψυχολόγος, γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση. 

Συμβουλευτική εφήβων, ενηλίκων.

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img