spot_img

Πώς να έχετε περισσότερη πίστη στον εαυτό σας

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση σας. Έρευνες υποδηλώνουν, ότι η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευεξία. Μάθετε πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μερικά από τα οφέλη της αύξησης της εμπιστοσύνης και της πίστης στον εαυτό σας.

Τι είναι αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αναφέρεται σε μια γενική αίσθηση πίστης και εμπιστοσύνης στη δική σας ικανότητα να ελέγχετε τη ζωή σας ή μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένη για την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα εξειδίκευσης, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι σε άλλους τομείς.

Το να έχετε ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Η έρευνα έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τείνουν να επιτύχουν περισσότερα ακαδημαϊκά. Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο κίνητρο για την επιδίωξη των στόχων σας. Το επίπεδο αυτοπεποίθησής σας επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο, με τον οποίο παρουσιάζεστε στους άλλους.

Πώς να είστε πιο σίγουροι

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε δυσκολεύεστε να αισθάνεστε σίγουροι για οτιδήποτε, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Συγκρίνετε την εμφάνισή σας με τους ανθρώπους που ακολουθείτε στο Instagram; Ή ίσως συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν που κερδίζει ο φίλος σας; Η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης εξηγεί, ότι η πραγματοποίηση συγκρίσεων είναι φυσική. Αλλά δεν είναι πιθανό να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του φθόνου και του τρόπου, με τον οποίο αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν οι άνθρωποι συνέκριναν τον εαυτό τους με τους άλλους, ένιωσαν φθόνο. Όσο περισσότερο φθόνο είχαν, τόσο χειρότερα ένιωθαν για τον εαυτό τους.

Πώς χτίζετε αυτοπεποίθηση όταν παρατηρείτε, ότι κάνετε συγκρίσεις; Πρώτα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας δίνει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική. Εάν νιώθετε φθόνο για τη ζωή κάποιου άλλου, είναι επίσης χρήσιμο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τα δυνατά σημεία και τις επιτυχίες σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμάστε τους τομείς της ζωής όπου είστε ευλογημένοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δική σας ζωή έναντι των ζωών των άλλων.

Να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς σας κάνουν να νιώθετε οι φίλοι σας. Σας κρίνουν συνεχώς ή σας αποδέχονται για αυτό που είστε; Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας για τον εαυτό σας, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Επομένως, δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε οι άλλοι. Εάν αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας, αφού περνάτε χρόνο με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να πείτε αντίο.

Αντίθετα, περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αναζητήστε άλλους που είναι θετικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Στην πραγματικότητα, η αυτοπεποίθηση και η θετική στάση πάνε χέρι-χέρι.

Φροντίστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, αν δεν προσέχετε το σώμα σας. Από την άλλη πλευρά, εάν εξασκείτε τη φροντίδα του εαυτού σας, ξέρετε ότι κάνετε κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας και φυσικά θα αισθάνεστε πιο σίγουροι.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας, που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης:

  • Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αισθάνεστε πιο υγιείς, πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.
  • Άσκηση: Οι μελέτες δείχνουν σταθερά, ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, κάτι που σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Διαλογισμός: Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με πολλούς τρόπους. Πρώτον, σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σάς διδάσκει επίσης να σταματήσετε την αρνητική “αυτοσυζήτηση”.
  • Ύπνος: Το να μην κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, ο ύπνος καλής ποιότητας έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία και η αυτοεκτίμηση.

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένα σημαντικό μέρος του να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Βεβαιωθείτε, ότι λαμβάνετε αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει το να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη, όταν κάνετε ένα λάθος, αποτυγχάνετε ή βιώνετε μια οπισθοδρόμηση. Σας επιτρέπει να γίνετε πιο συναισθηματικά ευέλικτοι και σας βοηθά να πλοηγηθείτε καλύτερα στα δύσκολα συναισθήματα, ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας και τους άλλους. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίστε ότι το να είστε ατελής ή να υστερείτε μερικές φορές είναι μέρος του να είστε άνθρωπος. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περιηγηθείτε σε αυτές τις εμπειρίες με συμπόνια προς τον εαυτό σας.

Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία

Η αρνητική αυτοομιλία μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές σας και να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας, πείθοντας το υποσυνείδητό σας, ότι «δεν μπορείτε να χειριστείτε» κάτι ή ότι είναι «πολύ δύσκολο» και ότι «δεν πρέπει καν να προσπαθήσετε». Η αυτοσυζήτηση που είναι αισιόδοξη , από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοσυμπόνιας, να ξεπεράσει την αυτοαμφιβολία και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να σκέφτεστε, ότι δεν έχετε καμία δουλειά να μιλήσετε σε μια συνάντηση ή ότι δεν είστε πολύ σε φόρμα για να γυμναστείτε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι οι σκέψεις σας δεν είναι πάντα ακριβείς. Στη συνέχεια, βρείτε έναν τρόπο να μετατρέψετε αυτές τις σκέψεις σε μια πιο θετική αυτοσυζήτηση.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τρόπων, για να αμφισβητήσετε την απαισιόδοξη αυτοσυζήτηση και να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας σε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης:

  • Αντί να λέτε στον εαυτό σας «Δεν μπορώ να το χειριστώ» ή «αυτό είναι αδύνατο», προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι «μπορώ να το κάνω αυτό» ή «το μόνο που έχω να κάνω είναι να προσπαθήσω».
  • Αντί να λέτε στον εαυτό σας «δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά» όταν κάνετε ένα λάθος, υπενθυμίστε στον εαυτό σας «μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα την επόμενη φορά» ή «τουλάχιστον έμαθα κάτι».
  • Αντί να λέτε, ότι «μισείτε» τη δημόσια ομιλία, χρησιμοποιήστε μια πιο ήπια λέξη όπως «δεν μου αρέσει» και υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι όλοι έχουν δυνατά σημεία και αδυναμίες.
Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Σταματήστε να αναβάλλετε τα πράγματα μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως να ρωτήσετε κάποιον για ένα ραντεβού ή να κάνετε αίτηση για προαγωγή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο.

Εξασκηθείτε να αντιμετωπίζετε κάποιους από τους φόβους σας, που πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν φοβάστε, ότι θα φέρετε σε δύσκολη θέση τον εαυτό σας ή πιστεύετε ότι θα τα μπερδέψετε, δοκιμάστε το ούτως ή άλλως. Επιπλέον, μια μικρή αμφιβολία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης. Πείτε στον εαυτό σας, ότι είναι απλώς ένα πείραμα και δείτε τι θα συμβεί.

Ίσως μάθετε, ότι το να είστε λίγο ανήσυχοι ή να κάνετε μερικά λάθη δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζατε. Και κάθε φορά που προχωράτε, αποκτάτε περισσότερη εμπιστοσύνη για τον εαυτό σας. Στο τέλος, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ανάληψη κινδύνων, που θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

πηγή:testpap.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV