spot_img

Πως θα καταφέρεις να παίρνεις σωστές αποφάσεις..

Μερικές αποφάσεις είναι πολύ απλές και δεν χρειάζονται καθόλου σκέψη, ενώ άλλες χρειάζονται πολύ σκέψη, έχουν ρίσκο και σας κάνουν να νιώθετε ανησυχία.

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στη ζωή μας που απαιτούν να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες από αυτές τις επιλογές είναι εύκολες και κάποιες δύσκολες. Οι εύκολες αποφάσεις περιλαμβάνουν τι ρούχα θα φορέσουμε ανάλογα με τον καιρό,  τι θα φάμε, τι ταινία θα δούμε στην τηλεόραση.

Οι πιο δύσκολες αποφάσεις είναι αυτές που απαιτούν πιο βαθιά σκέψη. Όπως για παράδειγμα σε ποιο πανεπιστήμιο θα σπουδάσουμε, τι καριέρα θα ακολουθήσουμε, αν θα παντρευτούμε και θα κάνουμε οικογένεια. Αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες επειδή αλλάζουν τη ζωή μας, διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας και καθορίζουν το μέλλον μας.

Για να μπορείτε να πάρετε σωστές αποφάσεις καλό είναι να καλλιεργήσετε τις δεξιότητές σας. Αυτές τις δεξιότητες μπορείτε να τις μάθετε, δεν γεννιόμαστε με αυτές αλλά τις μαθαίνουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν ότι η εμπειρία μπορεί να μας διδάξει πολλά. Και επειδή οι αποφάσεις προφανώς ποικίλλουν από τη μια κατάσταση στην άλλη, η εμπειρία που κερδίζουμε συμβάλλει στη λήψη της επόμενης απόφασης.

Για να αποφύγετε να πάρετε μια κακή απόφαση, είναι ανάγκη να καλλιεργήσετε κάποιες δεξιότητες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

Αναγνωρίστε το στόχο σας

Μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη λήψη αποφάσεων είναι να καθορίσετε το στόχο σας. Αυτό απλά σημαίνει ότι αναγνωρίζετε το σκοπό της απόφασής σας και αναρωτιέστε ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσετε και γιατί αυτό το πρόβλημα είναι ανάγκη να επιλυθεί.

Αν ξεκαθαρίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς βοηθάτε στη σωστή λήψη μιας απόφασης. Όταν γνωρίζετε το λόγο που παίρνετε μια συγκεκριμένη απόφαση, τότε μένετε δεσμευμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτόν.

Ερευνήστε τις λεπτομέρειες της κάθε κατάστασης

Οι αποφάσεις μπορεί να είναι λανθασμένες επειδή υπάρχουν παράγοντες που κάποιος αγνοεί. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε να πάρετε μια απόφαση, είναι ανάγκη να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση.

Σκεφτείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με την απόφασή σας. Καθορίστε αν το πρόβλημα είναι το πραγματικό σας θέμα ή απλά ένα σύμπτωμα μιας πιο βαθιάς κατάστασης.

Δείτε πέρα από το προφανές. Μπορεί να θέλετε να προσεγγίσετε το στόχο σας μεμονωμένα αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να τον επηρεάζουν. Οι αλλαγές που γίνονται σε ένα τομέα, μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση σε έναν άλλο τομέα, καθιστώντας την αλλαγή αντιπαραγωγική.

Δημιουργήστε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για την απόφασή σας

Δώστε χρόνο και προσοχή στην απόφασή σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας πριν αρχίσετε να ασχολείστε με τις λεπτομέρειες.

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποφάσεις επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους, για αυτό είναι βοηθητικό να δημιουργήσετε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον στο οποίο θα εξερευνήσετε την κατάσταση και θα έχετε υποστήριξη.

Αυτό είναι αλήθεια όταν βασίζεστε σε άλλους ανθρώπους για να εφαρμόσετε μια απόφαση. Είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε ποιους θα συμπεριλάβετε στη διαδικασία και ποιοι θα συμμετέχουν στην τελική σας απόφαση.

Δώστε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεισφέρουν στις συζητήσεις χωρίς να φοβάστε ότι οι άλλοι συμμετέχοντες θα απορρίψουν τις ιδέες τους. Σιγουρευτείτε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο στόχος είναι να πάρετε την καλύτερη απόφαση στις δεδομένες συνθήκες.

Εναλλακτικές επιλογές

Όσο περισσότερες επιλογές έχετε, τόσο καλύτερη θα είναι η τελική σας επιλογή. Εξερευνήστε όλες τις πιθανές επιλογές που έχετε. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται πολύπλοκο στην αρχή αλλά έτσι θα μπορέσετε να δείτε το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μπορεί να είναι βοηθητικός ο δημιουργικός τρόπος σκέψης. Με αυτό τον τρόπο ξεφεύγετε από το κανονικό τρόπο σκέψης, βλέπετε έξω από το κουτί και καταλήγετε σε καινοτόμες λύσεις.  Η ανταλλαγή ιδεών είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για την εύρεση λύσεων.

Εξερευνήστε τις επιλογές σας

Όταν είστε ικανοποιημένοι από τις ρεαλιστικές εναλλακτικές, είναι η στιγμή να αξιολογήσετε το ρίσκο και τις συνέπειες της κάθε επιλογής.

Σχεδόν κάθε απόφαση έχει ένα βαθμό ρίσκου. Χρειάζεστε μια δομημένη προσέγγιση για να αξιολογήσετε τους κινδύνους και τις συνέπειες. Επίσης πρέπει να εξετάσετε την ηθική της κάθε επιλογής ώστε να ταιριάζει στις δικές σας προσωπικές αξίες.

Επιλέξτε την καλύτερη λύση

Από τη στιγμή που θα έχετε αξιολογήσει τις εναλλακτικές, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε την απόφασή σας. Αν έχετε να σκεφτείτε πολλά κριτήρια , μπορείτε να τα διαχωρίσετε και να τα συγκρίνετε.

Αξιολογήστε το στόχο σας

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Ξεκαθαρίστε το στόχο σας και κάντε τις αναγκαίες αλλαγές. Πάντα να κοιτάτε για απροσδόκητα προβλήματα ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Η διαδικασία της αξιολόγησης, μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε τι χρειάζεστε και να επιλέξετε άλλη κατεύθυνση.

Μετά από όλη την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει για να επιλέξετε την καλύτερη λύση, είναι η στιγμή να τσεκάρετε την απόφασή σας. Μπορείτε να δείτε αν κάτι έχει πάει λάθος αλλά μπορείτε να προλάβετε λάθη.

Πριν αρχίσετε να υλοποιείτε την απόφασή σας, ρίξτε μια διερευνητική ματιά για να σιγουρευτείτε ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά και να προλάβετε τυχόν λάθη.

Η τελική σας απόφαση είναι τόσο καλή όσο τα γεγονότα και τα δεδομένα που έχετε χρησιμοποιήσει για να την λάβετε. Σιγουρευτείτε ότι οι πληροφορίες σας προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε. Συζητήστε την τελική σας απόφαση με σημαντικούς συνεργάτες που μπορούν να δουν τυχόν προβλήματα, να κάνουν συστάσεις και να υποστηρίξουν την απόφασή σας. Ακούστε το ένστικτο σας , και αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί προσπαθήστε να το ερευνήσετε διεξοδικά.

Μιλήστε για την απόφασή σας και αναλάβετε δράση

Από τη στιγμή που θα έχετε πάρει την απόφασή σας, είναι ανάγκη να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα από αυτή, και να τους δώσετε όλες τις πληροφορίες.

Αφήστε τους να πουν την άποψή τους και  συζητήστε το πως και το γιατί φτάσατε σε αυτή την  απόφαση. Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε τόσο περισσότερη υποστήριξη θα λάβετε.

Αν κάποιος εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σε αυτό που προτείνετε, καλό είναι να το ερευνήσετε, έτσι ώστε να μην οδηγηθείτε αργότερα στην αποτυχία.

Με αυτά τα απλά βήματα μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συχνά οι αποφάσεις είναι γρήγορες και άμεσες και για αυτό μπορεί κάτι να σας ξεφύγει και να πάρετε τη λάθος απόφαση.

Πηγή:therapia.gr

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img