spot_img

Πώς θα βρεις το κίνητρο για να επιτύχεις το στόχο σου;

Το κίνητρο είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα και τη δράση και πυροδοτεί την κοινωνική σύνδεση. Η απουσία του μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Το κίνητρο περιλαμβάνει την επιθυμία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα στόχο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Πώς θα βρεις το κίνητρο για να επιτύχεις το στόχο σου;

 της Αναστασίας Παραδείση,
Ψυχολόγος BSc., MSc. Ψυχοθραπεύτρια

Η λέξη «κίνητρο» προέρχεται από το ρήμα «κινώ». Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα κίνητρα είναι η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου. Πολλές φορές προβαίνουμε σε ενέργειες χωρίς συνειδητά να αναρωτηθούμε το γιατί. Άλλες φορές ψάχνουμε αγωνιωδώς να βρούμε το κίνητρο που θα μας ωθήσει να προβούμε σε μια ενέργεια. Πώς θα βρεις το κίνητρο για να επιτύχεις το στόχο σου;

Αν αναλογιστούμε τους στόχους που θέτουμε (ή που δεν θέτουμε) στη ζωή μας, θα δούμε ότι πίσω από αυτούς υπάρχει (ή δεν υπάρχει) κάποιο κίνητρο. Όσο πιο σημαντικό για εμάς το κίνητρο που έχουμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει.

Κίνητρα: Εγγενή και Επίκτητα

Ας το δούμε όμως περισσότερο αναλυτικά. Τα κίνητρα ανήκουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Τα εγγενή και τα επίκτητα. Εγγενή ονομάζονται τα κίνητρα που έχουν βιολογικό υπόβαθρο και προϋπάρχουν μέσα μας, ενώ επίκτητα, αυτά που έχουν αποκτηθεί μέσω της διαδικασίας της μάθησης επηρεαζόμενα από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επίπεδο των κινήτρων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως, με την επιτυχία, ωστόσο η πηγή των κινήτρων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και είναι άσχετη με την επιτυχία (Bashaw και Grant 1994).

Αναρωτηθείτε πόσες φορές γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και απλά αδρανείτε  σκεπτόμενοι «δεν έχω όρεξη». Στην πραγματικότητα δεν είναι η όρεξη αλλά η έλλειψη ισχυρού κινήτρου που δεν μας ωθεί στο να κάνουμε το συγκεκριμένο πράγμα εκείνη τη στιγμή. Αναρωτώμενοι λοιπόν πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε τον εκάστοτε στόχο που έχουμε θέσει στη ζωή μας από τον πιο μικρό, στον πιο σπουδαίο (πχ επαγγελματική επιτυχία, προσωπική ζωή, αυτοβελτίωση κλπ), αρκεί να ανατρέξουμε στο κίνητρο που έχουμε πίσω από τον κάθε υποστόχο. Θα παρατηρήσουμε ότι όταν το κίνητρο είναι έξω από τον εαυτό μας και εξαρτάται από τους άλλους, είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο να εγκαταλείψουμε τον στόχο μας. Ή να οπισθοχωρήσουμε με τις πρώτες δυσκολίες.

Εξωγενές κίνητρο

Επίσης, ένα εξωγενές ή αλλιώς ένα ετεροπροσδιοριζόμενο κίνητρο, κάτι δηλαδή που μπορεί να μας έχουν επιβάλλει ή να το κάνουμε προκειμένου να καλύψουμε κάποια όχι τόσο εξωτερικευμένη μας ανάγκη, δημιουργεί ασθενέστερη δέσμευση με τον στόχο μας. Άρα και λιγότερες πιθανότητες για την επίτευξη του.

Ενδογενές κίνητρο

Αντίθετα, το ενδογενές κίνητρο ή αυτοπροσδιοριζόμενο δημιουργεί μεγαλύτερη δέσμευση στο στόχο. Σε μια έρευνα των Deci και Ryan διατυπώνεται η θεωρία της αυτοδιάθεσης. Βρέθηκε λοιπόν ότι όταν τα άτομα βιώνουν αίσθηση ικανότητας και αποτελεσματικότητας, το ενδογενές τους κίνητρο θα αυξηθεί. Αντίθετα αν τα ίδια νιώσουν έλλειψη ελέγχου, το ενδογενές κίνητρο θα αποδυναμωθεί.

Βρίσκοντας το αληθινό σας κίνητρο…

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν είναι σημαντικό πριν θέσουμε στόχους στη ζωή μας να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί είναι σημαντικοί για εμάς; Είναι σημαντικοί γιατί έτσι «πρέπει»; Είναι σημαντικοί γιατί κάποιος άλλος θα είναι υπερήφανος αν τους πετύχουμε; Ή είναι σημαντικοί γιατί συνάδουν με το προσωπικό νόημα στη ζωή μας;

Αν θέλουμε να αυξήσουμε τα κίνητρά μας καλό είναι αυτά να ταυτίζονται με το εσωτερικό μας νόημα. Να θέσουμε το δικό μας στίγμα σε αυτά, να τα προσδιορίσουμε εμείς δηλαδή και όχι κάποιος έξω από εμάς. Επίσης, είναι σημαντικό να να εστιάζουμε στην εξωτερικευμένη ικανοποίηση αλλά και στα θετικά συναισθήματα που βιώνουμε στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου.

Πηγή:naturanrg.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV