Της Χριστίνας Πάτερς
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ:

* 300 γρ αλεύρι ολικής
* 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
* 60gr ελαιόλαδο
* 60gr βούτυρο κρύο σε κύβους
* ½ κουταλάκι baking powder
* 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
* ½ κουταλάκι αλάτι
* 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
ΥΚΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
* 2 κ.σ. βούτυρο
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 2 κρεμμύδια
* 4 μανιτάρια πόρτο μπέλο
* 1 /2 κιλό πράσα
* θυμάρι φρέσκο
* Άνηθο φρέσκο
* Ξύσμα από ένα λεμόνι
* αλάτι
* πιπέρι
* 1/2 κ.γ κύμινο
* 1/2 κ.γ κουρκουμά
* 1/2 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
* 1 αβγό
* 150 γρ. mix τυριών, τριμμένα
* 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
* 100 γρ. φέτα
* 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό (για το σφράγισμα της βάσης)
* 50 γρ σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ:
* Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το βούτυρο, το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
* Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
* Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 35εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πιρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45 λεπτά .
* Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 15 λεπτά περίπου.
* Βγάζουμε από το φούρνο σφραγίζουμε με ένα πινέλο τη βάση της τάρτας και ξανά ψήνουμε για 10 λεπτά.
* Κόβουμε γύρω γύρω τη περίσσια βάση από τα τοιχώματα.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
* Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
* Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
* Κόβουμε τα πράσα στη μέση, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τον κουρκουμά και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν τα λαχανικά.
* Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το mix τυριών, το τυρί κρέμα, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, τα λαχανικά από το τηγάνι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
* Βάζουμε το φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο και το ξύσμα λεμονιού.
* Γεμίζουμε τη βάση και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!