spot_img

Ρένα Παπαδάκη:Ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει να προσφέρει ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών, στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ρένα Παπαδάκη -Σκαλίδη Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών-Δήμος Ηρακλείου

Η πανδημία που ήρθε ξαφνικά και απρόβλεπτα στη ζωή μας, ανέδειξε με τρόπο περίτρανο τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών, της πρόνοιας και της αλληλεγγύης, για την προστασία της κοινωνίας και τη διατήρηση της συνοχής της.
Στον Δήμο Ηρακλείου, από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, οι κοινωνικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν με προσωπικό και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τους δημότες σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα εκείνους που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη.
Πρωταρχικό μέλημά μας ήταν, να παρέχουμε προστασία σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», δεν σταμάτησε να προσφέρει καθημερινά πολύτιμες υπηρεσίες σε συμπολίτες που δεν μπορούσαν ή δεν έπρεπε να μετακινηθούν. Το Κοινωνικό Φαρμακείο συνέχισε εντατικά την εξυπηρέτηση των δημοτών όπως και το Δημοτικό Ιατρείο που λειτουργεί ως ΤΟΜΥ. Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο προμήθευσε με είδη πρώτης ανάγκης μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που καλούσαν στην τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας που δημιουργήθηκε αμέσως για την εξυπηρέτησή τους. Για πρώτη φορά και με επιτυχία, πραγματοποιήσαμε κατ’ οίκον διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ σε 2.557 άπορες οικογένειες και προσφέραμε τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής στον καταυλισμό των Ρομά, στον οποίο συνεχίζουμε τις προληπτικές απολυμάνσεις για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Προχωρήσαμε σε παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους αστέγους που δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο Αστέγων, δόθηκαν οδηγίες στους μετανάστες στη γλώσσα τους και έγινε ενημέρωση των δημοτών για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε περιόδους κρίσης. Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών διατήρησαν την επικοινωνία τους με τους ηλικιωμένους, τις συνταγογραφήσεις και την παράδοση φαρμάκων στο σπίτι τους.
Από το πρωί ως το βράδυ καθημερινά λειτούργησε και η Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω της οποίας οι ψυχολόγοι του Δήμου Ηρακλείου παρείχαν ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που βίωσαν έντονο άγχος από τον εγκλεισμό, τη μοναξιά και την απομόνωση.
Η κρίση της πανδημίας, μας έδωσε την αφορμή να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους, τη σχέση μας με την κοινωνία. Αναδείχτηκε ξανά ο σημαντικός ρόλος του εθελοντισμού, μέσω της συγκινητικής προσφοράς επιχειρηματιών σε αυτοκίνητα, τρόφιμα κλπ αλλά και εθελοντών που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες, όπως την καθημερινή διανομή συσσιτίου από τα Ιδρύματα Α.&Μ. Καλοκαιρινού στους τόπους διαβίωσης των ωφελουμένων.
Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται. Με ψυχραιμία, ομοψυχία, σεβασμό στις απαραίτητες νέες συνθήκες και περιορισμούς και με ατομική και συλλογική ευθύνη.
Ο Δήμος Ηρακλείου που έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του την κοινωνική πρόνοια και την αλληλεγγύη, συνεχίζει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης μέρας με υπευθυνότητα και ευαισθησία, με στόχο την αποτελεσματικότερη συνδρομή και βοήθεια των ανθρώπων που την χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV