spot_img

Ρέθυμνο: Ένας προορισμός για όλους

 

Μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου, στην αγκαλιά των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη, το Ρέθυμνο, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών. Σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά με ξεχωριστή, δική του ταυτότητα, το Ρέθυμνο, καταφέρνει να συνδυάσει το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τη μοναδική φιλοξενία και τις ατέλειωτες επιλογές διασκέδασης.

Με τα τείχη του Κάστρου να δεσπόζουν πάνω της, η μαγευτική Παλιά Πόλη προσφέρεται για μια περιήγηση στον χρόνο, καθώς είναι γεμάτη με μνημεία και στοιχεία άλλων εποχών, που, κομμάτι κομμάτι, συνθέτουν τη μακραίωνη ιστορία του Ρεθύμνου. Το Τζαμί Νερατζές (σημερινό Ωδείο), το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, η Κρήνη Ριμόντι, η Λότζια, η Πύλη Γκουόρα, ο Φάρος και το Ενετικό Λιμάνι, μεταμορφώνουν το ιστορικό κέντρο σ’ ένα μωσαϊκό πολιτισμών γεμάτο χρώματα και ζωντάνια.

Τα εξαιρετικά μουσεία της πόλης (Παλαιοντολογικό, Ιστορικό και Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό, Αρχαιολογικό, Μουσείο Εκπαίδευσης) και κυρίως, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, προσφέροντάς τους όμορφες περιπλανήσεις στα μονοπάτια της ιστορίας, της επιστήμης και της τέχνης. Επιπλέον, το Κάστρο της Φορτέτζας, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τεράστιο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, πλημμυρίζοντας τα καλοκαιρινά βράδια με μουσική, θέατρο και χορό.

Η βραβευμένη με 10 γαλάζιες σημαίες παραλία του Ρεθύμνου, ξεκινά από το ιστορικό κέντρο, έχει μήκος 12χλμ και φιλοξενεί κάθε χρόνο, περίπου 180 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Τα πεντακάθαρα νερά, οι άρτιες ξενοδοχειακές υποδομές που σέβονται το φυσικό περιβάλλον αλλά και η εκτενής προσβασιμότητα του αστικού κέντρου, έχουν αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν αναδείξει τον Δήμο Ρεθύμνης ως πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στο Ρέθυμνο και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες, να γνωρίσουν σε βάθος τις γεύσεις και τα αρώματα της κρητικής κουζίνας. Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί 1-7 Ιουλίου. Ιδιαίτερα για το 2018, το Ρέθυμνο κατέχει τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού από το Δίκτυο Recevin, με αποτέλεσμα, πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, να επικεντρώνονται σ’ αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της φύσης.

Εκτός από την πόλη, η ενδοχώρα του Ρεθύμνου αποκαλύπτει έναν σχεδόν ακατέργαστο πλούτο: επιβλητικά φαράγγια, πανέμορφα σπήλαια, σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, αυθεντικά ορεινά χωριά, μοναδικές περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές. Το Μουσείο της Ελεύθερνας, η Μονή Αρκαδίου, το φαράγγι των Μύλων, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο στους Αρμένους, η Αργυρούπολη, αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες για ημερήσιες αποδράσεις, για όσους αναζητούν δράση, περιπέτεια και εξερεύνηση, αλλά κυρίως την επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες μπορούν να επωφεληθούν από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και τις προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές για να νιώσουν την ελευθερία της υπαίθρου, να εξοικειωθούν με τους ήχους της φύσης και να αφουγκραστούν τους ψιθύρους των αρχαίων πολιτισμών.

Τέλος, το διάσημο, πλέον, Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, μοναδικό στην περιοχή της Μεσογείου και σημείο συνάντησης ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών, είναι μερικές από τις πιο όμορφες εμπειρίες που χαρίζει το Ρέθυμνο στους επισκέπτες του, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι πρόκειται για μια πόλη που ξέρει να ζει, να αγαπά και να προσφέρει δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Πηγή: ByBusMagazine / rethymno.gr

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV