Ροξάκια συροπιαστά και νοσταλγικά!!!

Ακόμη ένα αγαπημένο  γλυκό  αφράτο , εύκολο και νηστίσιμο. Είναι μια νοσταλγική  παραδοσιακή  συνταγή που τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Πάλι  αναμνήσεις  από τη  Βέροια. θυμάμαι όταν ερχόταν η θεία μου και έκαναν τα ροξάκια με την μητέρα μου το σπίτι  γέμιζε αρώματα από πορτοκάλι  κανέλα και γαρύφαλλο. Τρείς αδερφές εμείς ,λίγο  τα παιδιά της γειτονιάς –μέσα έξω-μέχρι το βράδυ τα ροξάκια  γινόταν ανάρπαστα!!!!Πάμε να τα φτιάξουμε και να τα γευτούμε.

ΥΛΙΚΑ:

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα πορτοκαλιού

1  ξερή μαγιά

1 βανίλια

1 /2 ποτήρι λάδι (κατά βούληση)

500 γρ αλεύρι   γ. ο .χ

½  φλυτζάνι τσαγιού καρύδια

1/2 φακελάκι μπέικιν

1 κ.σ κακάο

1 πρέζα αλάτι

1/2 κ.γ κανέλα

1/2 κ.γ γαρύφαλλο

ΣΙΡΟΠΙ:

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

χυμό από μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπόλ βάζουμε το λάδι ,τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα, την μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα .Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι το μπέικιν, την βανίλια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη .Πλάθουμε σε ρολό τη ζύμη και παίρνουμε το 1/3  το τοποθετούμε σε μπόλ και προσθέτουμε το κακάο , την κανέλα το γαρύφαλλο το καρύδι και ζυμώνουμε  να ενωθούν όλα τα υλικά. Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολα,  βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Την καφέ ζύμη την πλάθουμε σε  μπαστούνι  στο ίδιο πλάτος με την άσπρη και τη τοποθετούμε πάνω στην άσπρη ζύμη .Την τυλίγουμε σε ρολό  και κόβουμε τα ροξάκια  1 εκ. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε 20′ να φουσκώσουν. Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα  για 20′-30′ στους 180 βαθμούς. Σε  μια κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι  για 10’και σιροπιάζουμε τα ροξάκια  όσο είναι ζεστά λίγα-λίγα μέχρι να τραβήξουν το ανάλογο σιρόπι. Γευστικότατα και έτοιμα να τα απολαύσεις!!!!!!!

Καλή επιτυχία!!!!!

 

Latest articles