spot_img

Ρουμελιώτικη Τυπόπιτα

Από τη σελίδα ”συνταγές από Mediterranean Cook”

Θα μου πείτε, γιατί Ρουμελιώτικη? Η διαφορά από τις άλλες τυρόπιτες είναι ότι στη γέμιση βάζουμε πολλά αυγά. Σε σημείο να την λένε και …αυγόπιτα. Μη φοβάστε όμως. Με 4 αυγουλάκια μια χαρά βγαίνει και αφήστε τις ιδέες που έχουν μερικοί για 7-8 αυγά. Επίσης η γέμιση είναι λίγο.. νερουλή. Θα δείτε παρακάτω τι εννοώ. Α, και μη ξεχάσω. Μη διανοηθείτε να την κάνετε με φύλλα σφολιάτας ή κρούστας. Μόνο με δικό σας φύλλο. Η μεγίστη νοστιμιά αναδύεται από το χωριάτικο φύλλο που εμποτίζεται από την υγρή γέμιση. Αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε ούτε με τη κρούστα και ποσώς με τη σφολιάτα.

ΥΛΙΚΑ  (για ταψί 35 εκ)

  • 8 χειροποίητα χωριάτικα φύλλα
    • 500 γρ. αλεύρι.γ.ο.τ.χ
    • 250-280 γρ. νερό
    • 1/2 κ.γ αλάτι
    • Ελάχιστο ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ ξύδι ή ρακί
  • Γέμιση
    • 750 γρ φέτα κατσικίσια ή οποιαδήποτε σκληρή φέτα
    • 4 αυγά
    • ½ φλυτζ λάδι.
    • Πιπέρι
    • Επιπλέον λάδι  ή και βούτυρο  για  άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να μη κολλάει και αρκετά σφιχτή. Χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια, λαδώνουμε ελαφρά ένα φαρδύ πιάτο , βάζουμε τα μπαλάκια και αφήνουμε τουλάχιστον ,ίση ώρα.   Όταν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα φύλλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μεγάλο μπωλ «σπάμε» το τυρί με τα χέρια σε κομματάκια. Δεν το τρίβουμε. Ρίχνουμε στο μίγμα τα 4 αυγά, ½ κούπα λάδι, λίγο νερό (αποφεύγουμε το γάλα για να μη λασπώσει το τυρί – εκτός και αν έχουμε πολύ σκληρό τυρί) και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μη διαλύσουμε τη φέτα και να έχουμε μια «νερουλή» γέμιση.

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και ανοίγουμε στην αρχή τρία φύλλα τα οποία φροντίζουμε να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί και να περισσεύουν από τα χείλη του. Τα στρώνουμε και τα λαδώνουμε ανάμεσά τους. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης, μετά απλώνουμε το 4ο φύλλο, το άλλο τρίτο της γέμισης, το 5ο φύλλο, το τελευταίο τρίτο της γέμισης και τέλος δύο φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που είχαμε αφήσει μεγαλύτερα, λαδώνουμε και τέλος στρώνουμε το 8ο φύλλο πάνω από όλα το οποίο γυρίζουμε προς τα μέσα να τα αγκαλιάσει. Ραντίζουμε με λάδι και νερό, χαράσσουμε κατά βούληση και ψήνουμε στους 170οC για 45-50 λ.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV