spot_img

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό Ηράκλειο, Κρήτη (Ξενοδοχείο Atlantis)

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και  Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ΕΚ.Ε.ΠΕΚ του Παντείου πανεπιστημίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” θα πραγματοποιήσουν το 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό (2nd International Water Forum) στο Ηράκλειο -Κρήτη  στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου -ο οποίος χαιρέτισε με μήνυμά του και το πρώτο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό το 2019- και έχει την υποστήριξη της Ελληνικής  Εθνικής Επιτροπής  για την UNESCO καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου, Οροπεδίου-Λασιθίου, Μαλεβιζίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης. 

Οι εργασίες του 2ου Φόρουμ θα επικεντρωθούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού και τις επιπτώσεις του ακατάλληλου νερού στην ανθρώπινη υγεία και τη ζωή γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου.  

Έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες από τις χώρες που συνδέονται με πολυμερείς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα εξετασθούν προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι χώρες είναι αυτές που ήδη υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα στις  11/2/2021 με το ΥΠΕΞ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, και Ιορδανία. Επίσης έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, η Ιταλία, η Μάλτα  και η Ισπανία.

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου δήλωσε:

Το δεύτερο διεθνές forum για το νερό ξεκινάει αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Θεωρούμε ότι είναι το υπ’ αριθμόν ένα αυτή τη στιγμή πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη ιδίως βέβαια στην Μεσόγειο που εμείς ανήκουμε.  Το διήμερο αυτό στην Κρήτη θα παρευρεθούν πολλοί σημαντικοί επιστήμονες  και ερευνητές από διάφορες χώρες ειδικοί στο θέμα του νερού.  Πιστεύουμε στην οικουμενικότητα του θέματος αυτού του συνεδρίου καθότι το αγκάλιασε και ο οικουμενικός πατριάρχης και το έθεσε υπό την αιγίδα του.  Ελπίζω και οι φορείς και της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδος να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια μας και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην περαιτέρω έρευνα και στην ίδρυση ινστιτούτου. Είναι η πρώτη φορά που το καταθέτουμε και είναι απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής να προχωρήσουμε με έδρα την Κρήτη να εξετάζουμε το νερό όχι μόνο για τη Μεσόγειο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί σε live streaming μέσω του διαδικτύου, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε αγγλικά και ελληνικά.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του φόρουμ

https://thewaterforum.gr/program/ 

Με εκτίμηση

Δρ Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου

Καθηγήτρια συγκριτικής πολιτευμάτων

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής  2ου Διεθνούς Forum για το Νερό

Πρόεδρος  του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας»                    

Για περισσότερες πληροφορίες:

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Σάγια Τσαουσίδου 6951158649

Γραμματεία συνεδρίου

Κωνσταντίνα Ντούβα  6978757189

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV