Σοκολατένιο κέικ με μπανάνες

Της Φοίβης Γεωργιάδου  ‘’Νοστιμιές για όλους’’

Υλικά:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι φαρίν απ κοσκινισμένο
  • 70 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλια
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μπανάνες ώριμες λιωμένες με ένα πιρούνι
  • 240 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 120 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml λάδι

Γκανάς

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε πρώτα τα αυγά για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, το ζεστό νερό (μέσα στο οποίο έχουμε προηγουμένως διαλύσει τον καφέ), τις μπανάνες και τη βανίλια.
  • Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ (σε χαμηλή ταχύτητα) προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε μόνον όσο χρειάζεται.
  • Βουτυρώνουμε και βάζουμε λαδόκολλα σε φόρμα 23 εκ. και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ψήθηκε εσωτερικά.
  • Όταν ψηθεί το αφήνουμε για 5-10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.  Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
  • Για τη γκανάζ:  ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μπολ.  Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα τη κρέμα γάλακτος (δε θέλουμε να κοχλάσει) και τη ρίχνουμε πάνω από τη κουβερτούρα.  Αφήνουμε έτσι για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό.
  • Ρίχνουμε τη γκανάζ πάνω στο κέικ ή αν θέλουμε χτυπάμε τη γκανάζ στο μίξερ για να αφρατέψει και με τη χρήση κορνέ διακοσμούμε το κέικ.
  • Η ζύμη πριν ψηθεί θα είναι κάπως νερουλή αλλά έτσι πρέπει να είναι.
  • Η προσθήκη καφέ ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας!  Εγώ χρησιμοποιώ πάντα Douwe Egberts ο οποίος έχει άρωμα φουντουκιού μαζί με μόκα και βανίλια.
  • Πριν ρίξουμε τη γκανάζ πάνω στο κέικ θα πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει λίγο  για να μπορεί να σταθεί.  Αν για κάποιο λόγο κρυώσει πολύ και δεν απλώνεται όμορφα θα πρέπει να τη ζεστάνουμε ελαφρά σε μπεν μαρί.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Διαβάστε επίσης

Web TV