spot_img

Μαρία Αντωνακάκη

Στήριξη για υγιή επανεκκίνηση, ζητά η πρόεδρος του συλλόγου επισιτισμού

Σε αναβρασμό είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς το επικείμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων τους θα προβλέπει και μία σειρά από μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν, όπου νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε μείωση τζίρου. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες της πόλης μας είναι ένας κλάδος της οικονομίας, ο οποίος έχει πληγεί αρκετά από την Πανδημία του Covid 19 και για αυτό το λόγο διεκδικούν ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις τους αλλά και οι θέσεις εργασίας.  Κουίζ για δυνατούς λύτες παραμένει το τι θα γίνει με τα κέντρα διασκέδασης, καθώς οι ακυρώσεις εκδηλώσεων είναι αρκετές.

Το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα εστίασης ήταν μεγάλο, ενώ με τα νέα μέτρα όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και την ενδεχόμενη μείωση των επισκεπτών στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες.

Στο  By Bus μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου επισιτισμού και διασκέδασης Ηρακλείου, κα Μαρία Αντωνακάκη για τις επιπτώσεις στον κλάδο αλλά και τα μέτρα στήριξης που διεκδικούν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία υγιή επανεκκίνηση των επιχειρήσεών τους.

–  Ανοίγοντας τις επόμενες μέρες τα καταστήματα σας τι ευελπιστείτε να συμβεί προκειμένου οι εξελίξεις να είναι θετικές, εστιάζοντας στο θετικό σενάριο;

«Ευελπιστούμε τόσο η κυβέρνηση όσο  και οι τοπικοί φορείς αφού λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας και όλα τα περιοριστικά μέτρα που μας έχουν ήδη επιβάλλει, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες για μια υγιή επανεκκίνηση προς όφελος της τοπικής οικονομίας αλλά και στήριξη των εργαζομένων σ’ αυτές».

-Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα και με ποιους τρόπους σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;
«Οι σημαντικότερες προκλήσεις για εμάς  είναι ο άνισος αγώνας για επιβίωση με δεδομένο την μείωση του τουρισμού φέτoς, τα περιοριστικά μέτρα και τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλο το διάστημα που είμαστε σε αδράνεια συν την κακή ψυχολογία του κόσμου».

Μαρία Αντωνακάκη 3

 

– Τι εικόνα έχετε από τους επαγγελματίες του χώρου; Έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες;
«Η οικονομική δυσκολία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και η αβεβαιότητα για το αύριο αποτελεί ένα δύσκολο κουίζ όχι μόνο για  εμάς αλλά και για όλο τον κόσμο που αγωνία για το πως θα εξελιχθεί όλη αυτή η πρωτόγνωρη περιπέτεια με την πανδημία του Covid 19».

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κατάλληλα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου σας και τι διεκδικείτε από τους αρμόδιους φορείς;
«Τα 12 μέτρα στήριξης που διεκδικούμε είναι τα παρακάτω σε κυβερνητικό κ τοπικό επίπεδο:
– Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλη την εστίαση στο 6% & 13% και στα κέντρα μαζικής εστίασης (Γάμοι βαφτίσεις εκδηλώσεις)

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και με ανώτατο πλαφόν κόστους ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου τα 250€
– Μηδενικά ενοίκια για την περίοδο που τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά με κρατική εντολή και -40% καταβολή μέχρι τέλος του έτους
– Κεφάλαιο επανεκκίνησης για όλα τα καταστήματα εστίασης στο 3% του ετήσιου τζίρου του 2019.

– Αναστολή πληρωμής του ΤΑΠ για όσο είμαστε κλειστά με κρατική εντολή κ μείωση 50 % έως τέλος του έτους.
– Την καταβολή της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια που επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές
– Υπαγωγή των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν σε καθεστώς 48 δόσεων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Εφορεία κλπ.
– Επιπλέον απαλλαγή τόκων δανείων προς τράπεζες
– Απαλλαγή για όλο το έτος του τέλους παρεπιδημούντων του 5% που ισχύει στα κέντρα διασκέδασης .
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλο το έτος.
-Επιπλέον στα κέντρα διασκεδάσεως με τις αποστάσεις που προβλέπονται από τους υγειονομικούς να μπορούν να κάθονται περισσότερα άτομα.
– Αναστολή πληρωμής όλων το εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι να ξεκαθαριστεί το νομικό τους πλαίσιο».

Μαρία Αντωνακάκη 1

 

– Παρόλα αυτά, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για αυτούς που θέλουν να μπουν στο επιχειρείν. Ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές για τους επαγγελματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εστίαση;

«Ο κλάδος της εστίασης είναι  πόλος έλξης και αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, ο οποίος επιφέρει αρκετές θέσεις εργασίας και κέρδη αρκεί το επιχειρείν να είναι σε υγιή βάση . Αυτό που θα συνιστούσα είναι στο ξεκίνημα τους να έχουν όλες  εκείνες τις προϋποθέσεις νομιμότητας για να μην έρχονται αντιμέτωποι με τους υγειονομικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς που προβλέπονται για την απρόσκοπτη λειτουργία τους».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV