spot_img

Συμβουλές για να ζείτε καλύτερα!

Όλα είναι πιο δύσκολα όταν αντιμετωπίζεις κατάθλιψη. Το να πάτε στη δουλειά, να συναναστραφείτε με φίλους ή ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να σας φανεί σαν μια προσπάθεια.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Εδώ είναι οκτώ συμβουλές για να ζήσετε με κατάθλιψη.

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη— εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία— είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη.

Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας.

Για άλλους, μια ομάδα υποστήριξης κατάθλιψης μπορεί να είναι το κλειδί. Μπορεί να περιλαμβάνει μια ομάδα κοινότητας που συναντάται στην περιοχή σας ή μπορεί να βρείτε μια διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Μειώστε το άγχος σας

Όταν είστε υπό stress το σώμα σας παράγει περισσότερη ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι καλό γιατί σας βοηθά να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκαλεί το άγχος στη ζωή σας.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τεχνικές για να μειώσετε το άγχος, τόσο το καλύτερο γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε κατάθλιψη.

Βελτιώστε την υγιεινή του ύπνου σας

Ο ύπνος και η διάθεση συνδέονται στενά. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το 80% των ατόμων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν διαταραχές ύπνου.

Αλλά, μπορεί να αισθάνεστε ότι απλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Ή ίσως δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι επειδή αισθάνεστε εξαντλημένοι όλη την ώρα.

Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε χαμηλό φως για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ασχοληθείτε με μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα.

Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και σεξουαλική δραστηριότητα. Κάνοντας δουλειά στο κρεβάτι, ή ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά σας, μπορεί να σας κάνει να συνδέσετε το κρεβάτι σας με άγχος και όχι χαλάρωση.

Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες

Η έρευνα συνεχίζει να βρίσκει σαφείς συνδέσμους μεταξύ διατροφής  και ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει τόσες πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει ψυχικές ασθένειες που η διατροφική ψυχιατρική γίνεται κυρίαρχη.

Υπάρχουν πολλά απαραίτητα για τον εγκέφαλο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Αλλά προτού κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή αρχίσετε να παίρνετε βιταμίνες ή συμπληρώματα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μάθετε πώς να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Η κατάθλιψη δεν σας κάνει απλώς να αισθάνεστε άσχημα, μπορεί επίσης να σας κάνει να σκέφτεστε πιο αρνητικά. Η αλλαγή αυτών των αρνητικών σκέψεων, ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος θεραπείας που λειτουργεί για να αλλάξει τα κοινά πρότυπα αρνητικής σκέψης που ονομάζονται γνωστικές παραμορφώσεις προκειμένου να εξαλειφθεί η κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία αυτοβοήθειας, εφαρμογές και διαδικτυακά μαθήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να αλλάξετε τα ανθυγιεινά μοτίβα σκέψης σας.

Κερδίστε την αναβλητικότητα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κούραση και η δυσκολία συγκέντρωσης, κάνουν την αναβλητικότητα δελεαστική.

Η αναβολή των πραγμάτων τροφοδοτεί την κατάθλιψη. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ενοχή, ανησυχία και άγχος.

Είναι σημαντικό να ορίζετε προθεσμίες και να διαχειρίζεστε σωστά τον χρόνο σας. Θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους και εργαστείτε σκληρά για να κάνετε πρώτα τα πιο σημαντικά πράγματα. Κάθε εργασία που ολοκληρώνετε με επιτυχία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη συνήθεια της αναβλητικότητας.

πηγή:testpap.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV