spot_img

Δημήτρης Τσέλιος

Μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και, από τα θετικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει σε πολλούς ανθρώπους, αναμένεται να κατακτήσει την καρδιά των Ελλήνων.

Life Coaching ή αλλιώς Προπονητική Ζωής.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τι είναι!!

Γι’ αυτό και επιλέξαμε τον κατάλληλο άνθρωπο να μας μιλήσει γι’ αυτήν την πολύ αποτελεσματική μέθοδο Αυτοβελτίωσης.

Ο Δημήτρης Τσέλιος είναι Life & Career Coach.

Δημήτρη…θα μας εξηγήσεις τι ακριβώς είναι το Life Coaching;

Το Life Coaching είναι μία καινοτόμος μέθοδος Αυτοβελτίωσης, που μέσα από μία βιωματική διαδικασία, κινητοποιεί τον άνθρωπο να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο το εσωτερικό του δυναμικό, προκειμένου να πετύχει τους στόχους σου.

Που μπορεί να εφαρμοστεί?

Σε επίπεδο εφαρμογής, το Coaching έχει δύο βασικές κατευθύνσεις:

Το Business Coaching, που εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις και το Personal / Life Coaching που εφαρμόζεται σε ατομικό επίπεδο.

Και στις δύο εφαρμογές το κοινό στοιχείο είναι ότι ο Coach ενθαρρύνει την βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης, της αυτόνομης μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης του υποστηριζόμενου Coachee (πελάτη), έχοντας ως επιθυμητό αποτέλεσμα την επίτευξη στόχων, είτε προσωπικών, είτε εταιρικών.

Σε τι διαφέρει από τον ψυχολόγο;

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι η ψυχολογία είναι επιστήμη, ενώ το life Coaching είναι τεχνική.

Ο Life Coach δεν είναι ψυχολόγος, γιατί δεν εστιάζει στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.

Είναι ένας επαγγελματίας σύμβουλος που, με την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία του και με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, θα σε βοηθήσει να καταρτήσεις ένα πλάνο δράσης προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά και να εξελιχθείς συνολικά σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από έναν Προπονητή Ζωής;

Στο εξωτερικό, ήδη από την δεκαετία του ’80, πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι, συνεργάζονται με έναν Life Coach. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ευφυία να αναγνωρίσουν ότι το να διατηρηθείς στην κορυφή, είναι ακόμα πιο δύσκολο από το να την κατακτήσεις.

Ναι, σαφέστατα όλοι μας έχουμε την ανάγκη από κάποιον καθοδηγητή στη ζωή μας, ανεξάρτητα το σημείο που βρισκόμαστε. Προσωπικά, και εγώ είχα κάποιους Μέντορες που με βοήθησαν να εξελιχθώ και να φτάσω στο σημείο που βρίσκομαι.

Στην Ελλάδα πόσο ανοιχτοί είμαστε σε τέτοιες προσεγγίσεις;

Στην Ελλάδα, υπήρχε αρχικά μία προκατάληψη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όμως τα τελευταία χρόνια, το Life Coaching έχει γίνει ευρέως γνωστό και είναι αρκετοί αυτοί που είναι «ανοιχτοί» να δοκιμάσουν την συγκεκριμένη μέθοδο, κυρίως όσοι νιώθουν έντονη την ανάγκη για προσωπική εξέλιξη.

 Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο σου.

1 Ιουνίου κυκλοφόρησε το βιβλίο μου με τίτλο «Απόδραση από το Σπήλαιο».

Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων Προσωπικής Ανάπτυξης (Αυτοβοήθειας) και πραγματεύεται την προσωπική μου ιστορία Αυτοβελτίωσης. Περιγράφει τα βήματα που ακολούθησα πιστά πριν 5 περίπου χρόνια και με οδήγησαν σε μία δυναμική επανεκκίνηση στη ζωή μου.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την αλληγορία του Σωκράτη «το Σπήλαιο», που κατέγραψε ο Πλάτωνας στο 7ο βιβλίο της Πολιτείας και αναλύεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου μου.

Ο Σωκράτης αναφέρεται στο «Σπήλαιο» των περιοριστικών πεποιθήσεων που έχουν μεγαλώσει οι άνθρωποι από την μέρα που γεννιούνται, όλες αυτές τις αποδυναμωτικές πεποιθήσεις που περιορίζουν τις δυνατότητες μας για μεγάλα επιτεύγματα. Περιγράφει τον αρνητικό προγραμματισμό που έχουμε δεχτεί από το οικογενειακό, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.

Στην εποχή μας, σαφέστατα παραπέμπει και σε επιρροές που έχουμε από τα ΜΜΕ.

Υπάρχει χρυσός κανόνας για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ευτυχίσει;

 

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που έχει εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως κάποιες διαχρονικές αρχές και αξίες που μπορούν να σε οδηγήσουν στην αυτοπραγμάτωση. Πεποίθηση μου είναι ότι για να ευτυχίσει ένας άνθρωπος, καλό θα είναι να επενδύσει στην προσωπική του ανάπτυξη καθώς και στις ανθρώπινες σχέσεις. Η προσωπική μας εξέλιξη σε συνδυασμό με υγιείς ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην πληρότητα και την ευδαιμονία.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη…

 

Ο Δημήτρης Τσέλιος γεννήθηκε το 1971 και είναι πατέρας μίας κόρης 16 ετών.

Σπούδασε Marketing – Επικοινωνία, όπου και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά με τις εταιρείες EXPOTECH και DC MEDIA για 15 συναπτά έτη.

 

Αρχές του 2012 ξεκίνησε να επενδύει σε διεθνείς εκπαιδεύσεις, με εξειδίκευση στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης και Ηγεσίας.                                                                                        Τα τελευταία 4,5 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης, αξιοποιώντας εργαλεία του life coaching.

Σπούδασε στο τμήμα Συμβουλευτικής και Life Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σήμερα έχει την τιμή να είναι εισηγητής στο ίδιο τμήμα καθώς και στα ανοιχτά προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας.

 

Είναι εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας δράσης και αλληλεγγύης των Hopeaholics. ( www.facebook.com/beahopeaholic )

Δεκέμβριο του 2017 εκλέχτηκε στη θέση του αντιπροέδρου στον Σύλλογο Συμβουλευτικής Coaching & Mentoring Ελλάδος. ( www.hccma.org )

Ιούνιο του 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Απόδραση από το Σπήλαιο».

Fb page: Life Coaching by Dimitris Tselios (το link είναι www.facebook.com/lifecoaching.tselios )

Επίσης www.facebook.com/tselios

email: info@dimitristselios.gr

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV