spot_img

Συνέντευξη: Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Πρώτη φορά, εξελέγη περιφερειάρχης Κρήτης το 2010. Επανεξελέγη το 2014, όπως και το 2019 και μάλιστα από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 60,78%. Μιλώντας στο bybus.gr, ανατέμνει όλα τα μείζονα θέματα, που συστήνουν μιαν επικαιρότητα με κραδασμούς και επισφάλεια. «Χτίζοντας σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή ταυτότητα και εικόνα του νησιού μας ως μοναδικό, παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», λέει μεταξύ άλλων.

 

  1. Οι συνεχείς διακρίσεις διαφημιστικών καμπανιών, που αφορούν στο νησί της Κρήτης, τι έχουν εδραιώσει στην συνείδηση του κόσμου εντός κι εκτός συνόρων;

Χτίζοντας σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή ταυτότητα και εικόνα του νησιού μας ως μοναδικό, παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες τάσεις, επιχειρούμε μέσα από τη χρήση των σύγχρονων μέσων και εργαλείων που διαθέτει η τεχνολογία, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε με τον πιο σύγχρονο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο την Κρήτη στις αγορές- στόχους.

Η Περιφέρεια Κρήτης, ύστερα από την προηγούμενη και επιτυχημένη καμπάνια, αυτές τις ημέρες, παρουσιάζει την νέα της πολιτική για την τουριστική προβολή, με ορίζοντα το 2023. Με κεντρικό μήνυμα «Sense the authentic» χτίζουμε μια καμπάνια που καλεί το δυνητικό επισκέπτη να ανακαλύψει όλα όσα συνθέτουν τη μοναδική τουριστική εμπειρία της Κρήτης. Τον παροτρύνει να «νιώσει», να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις τη φιλοξενία, έτσι όπως προσφέρεται από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, μέσα από το μεράκι και την αγάπη για τη δουλειά τους, αλλά και την έμφυτη ηθική υποχρέωση να προσφέρουν το «καλύτερο» και, κυρίως, το πιο αληθινό.

  1. Η Κρήτη έχει αναχθεί στους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς για φέτος. Με τις νέες συνθήκες να διαμορφώνουν εκ νέου τα κριτήρια επιλογής προορισμού, η Κρήτη τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής;

Τους τελευταίους μήνες τα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, επέδειξαν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Σύμφωνα και με ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων η Κρήτη συγκαταλέγεται στις περιφέρειες εκείνες που μπορούν να διαχειριστούν αυτόνομα την κατάσταση, αξιοποιώντας τις υγειονομικές υποδομές που ήδη λειτουργούν στο νησί.

Από τη δική μας πλευρά και με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, τον επισιτισμό, στις μεταφορές, στις διοργανώσεις πολιτισμού και αθλητισμού, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κύκλο που  σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ως Περιφέρεια, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμα διαδικασία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο και που ακολουθήθηκε και από άλλες Περιφέρειες.

Για μια ακόμα φορά αποδείξαμε πως και αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Το νησί μας θωρακίζεται μέρα με τη μέρα απέναντι στην πανδημία. Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός, έτοιμος να υποδεχθεί με υπευθυνότητα τους ανθρώπους που θέλουν να αισθανθούν την αυθεντικότητά της.

  1. Πόσο προετοιμασμένους, σε αντανακλαστικά και πανοραμική αντίληψη της πραγματικότητας, μας βρήκε, πιστεύετε, η έκτακτη συνθήκη του Covid – 19;

Η πραγματικότητα των τελευταίων μηνών είναι πρωτόγνωρη. Η κοινωνία βρέθηκε μπροστά σε έκτακτες συνθήκες, που έθεσαν σε αμφισβήτηση το ύψιστο αγαθό της ζωής. Ευτυχώς, η χώρας μας τα κατάφερε. Το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ήταν τόσο σφοδρό όσο σε άλλες χώρες. Οι πολίτες έδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Στο νησί μας, είναι γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Ο καθένας από το δικό του πεδίο. Η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, η επιστημονική κοινότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες, συναντήθηκαν σε κοινούς δρόμους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και για το περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

  1. Το 30% του περσινού τζίρου είναι μέσα στις προσεγγίσιμες τιμές για την τουριστική Κρήτη την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε;

Η φετινή τουριστική χρονιά είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη για όλους. Κάθε συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και με μεγάλο βαθμό επισφάλειας. Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Για το λόγο αυτό τους τελευταίους τρείς μήνες βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνεργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γνωρίζετε καλά, άλλωστε, πως για την Περιφέρεια Κρήτης, ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων μας. Είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της περιφερειακής μας οικονομίας και ταυτόχρονα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σχεδιασμού που στηρίζεται στην κοινωνική και πολιτική συνεργασία.

Mε αυτό το δεδομένο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς του τουρισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης με τα επιμελητήρια του νησιού, τις ενώσεις των Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες, τους εργαζομένους στον κλάδο, αλλά και σε συνεργασία με την υγειονομική περιφέρεια και τα νοσοκομεία της Κρήτης, δομούμε ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Τουρισμού για τη διασφάλιση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Όπως ήδη γνωρίζετε η Κρήτη, αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών περιφερειών, ως προς τα καταγραμμένα κρούσματα.

Αυτή τη θετική συγκυρία οφείλουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε, καθώς  η πανδημία του κορωνοϊου δεν έπληξε το νησί μας. Με αυτό το κεκτημένο και  σε συνδυασμό με τη λειτουργία στην Κρήτη οργανωμένων νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και την παρουσία υπεύθυνων επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, προσπαθούμε να  δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για την φετινή  δύσκολη τουριστική χρονιά, δεδομένων των συνθηκών και των δυσκολιών που υφίστανται.

  1. Προκύπτοντας -αναπόφευκτα- σε κάθε κλάδο ερωτήματα, όπως λόγου χάρη τι είδους θέατρο ή τι είδους σχολείο θέλουμε, στον τομέα του τουρισμού, ένα ερώτημα του τύπου -τι είδους τουρισμό θα θέλαμε να έχουμε- πού μας οδηγεί;

Στην Περιφέρεια Κρήτης υπογραμμίζουμε τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας και εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του τουριστικού κλάδου μέσα από το στρατηγικό μας σχεδιασμό.

Ο στόχος μας είναι σαφής. Θέλουμε να μεταφέρουμε τον τουρισμό στην Κρήτη σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, να τον καταστήσουμε βιώσιμο, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της περιοχής προκειμένου να ενισχύσουμε την περιφερειακή οικονομία.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με στόχους που σχετίζονται με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανάπτυξη του θεματικού ή εναλλακτικού τουρισμού πάνω σε 12 βασικούς άξονες όπως έχουμε παρουσιάσει.

Παράλληλα στοχεύουμε στην ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη διασύνδεση του με τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό και τις εστίες καινοτομίας που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, δηλαδή τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με στοχευμένες και εξωστρεφείς δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση βιώσιμων, αειφόρων και ανταγωνιστικών δημόσιων πολιτικών.

Στόχος μας ως Περιφέρεια Κρήτης είναι να διατηρήσουμε τα δυνατά μας σημεία που μας καθιέρωσαν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν, αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην ποιοτική βελτίωση τους.

  1. Η Κρήτη μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρατε τις προάλλες. Μιλήστε μας γι’ αυτή την νέα κι επιβεβλημένη οικολογική συνείδηση που πρέπει να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.

To τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού και η δυνατότητά του  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο  δρομολογεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Μετά αυτό το δεδομένο οι επιλογές μας, αναμφίβολα, οφείλουν να έχουν βάθος και ουσιαστικές αναθεωρήσεις. Το κυριότερο, να είναι μακράς πνοής.  Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από ρυπογόνα καύσιμα είναι δείκτης υπανάπτυξης. Θεωρούμε ότι μια καθαρή ενεργειακά Κρήτη, μια πράσινη Κρήτη αποκτά προστιθέμενη αξία. Γίνεται ελκυστικότερη για τους επισκέπτες και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο.

Η κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος του νησιού, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, αναμένεται να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων.

Η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργώντας ως εργαστήρι πολιτικής, επιδιώκει να έχει και ρόλο και σε όλα τα μείζονα ζητήματα που συνδέονται με την παραγωγική, οικονομική, τεχνολογική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Προτάσσοντας τον ουσιαστικό διάλογο και τη γόνιμη σύνθεση, ξεπερνά και τα όποια εμπόδια, επιφυλάξεις ακόμη και αντιδράσεις βρίσκει μπροστά της. Είτε γιατί πολλές φορές οι αλλαγές προκαλούν φόβο και ανασφάλεια, είτε διότι επικρατούν στρεβλώσεις και μονομέρειες.

Τώρα που βιώνουμε τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης η αναζωογόνηση της οικονομίας καθίσταται ζωτική ανάγκη. Η προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να ισοσκελίσουμε τις απώλειες. Αλλά και για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας.

Της Χρύσας Φωτοπούλου.

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV