spot_img

Τα μυστικά επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο νομίζεις.

Ξέρεις το ρητό που λέει: «Τα μυστικά δεν είναι διασκεδαστικά, εκτός αν τα πεις κάπου»;

Αν και δεν παίρνουν όλοι την ίδια ενέργεια από τη «διατήρηση» ενός μυστικού, πολλοί άνθρωποι θεωρούν απαραίτητη τη μυστική τήρηση, είτε κρύβουν κάτι από τον σύντροφό τους, είτε από την οικογένειά τους ή από τους φίλους τους. Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά για πολλούς λόγους. Ίσως νιώθουν αμηχανία ή ντροπή για κάτι, ίσως νιώθουν ότι ενδέχεται να μπουν σε μπελάδες (με τον νόμο ή με ένα άτομο), ή αισθάνονται ότι η σχέση τους με κάποιον μπορεί να καταστραφεί εάν αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό.

Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε μερικά δικά σας μυστικά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος κρατά περίπου 13 μυστικά κάθε φορά, 5 από αυτά είναι μυστικά που δεν έχουν πει ποτέ σε κανέναν, τα οποία χωρίζονται (αλλά δεν περιορίζονται) σε: απιστία, χρήση ναρκωτικών, παράνομη δραστηριότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό και οικογενειακή ζωή.

Σίγουρα αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε τι μπορεί να κρύβουν οι άνθρωποι από εσάς, έτσι;

Τώρα, εσύ συγκεκριμένα, σκέψου μια στιγμή που κρατούσες ένα μεγάλο μυστικό από κάποιον. Πώς ένιωσες; Ένοχος; Αμήχανος; Ίσως πολλοί από εσάς κρατάτε ένα μεγάλο μυστικό και αισθάνεστε έτσι τώρα. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, δεν είναι σχεδόν ποτέ ευχάριστο να κρατάτε ένα μυστικό.

Πώς τα μυστικά επηρεάζουν την ευημερία μας

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο του να κρατάμε μυστικά. Η προαναφερθείσα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διαπίστωσε ότι το να έχεις μυστικά συνδέεται με γενικά πεσμένα επίπεδα ψυχολογίας. Όσο πιο συχνά εμφανίζονται τα μυστικά στις σκέψεις κάποιου, τόσο πιο πιθανό είναι να πέφτει και εκείνος ψυχολογικά. Αυτό συνδέεται επίσης όχι απλά με το μυστικό αυτό καθ’ αυτό, αλλά και με τη σκέψη ότι ο ίδιος, δεν είναι ειλικρινής.

«Οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχος, ντροπιασμένος ή αμήχανος, σίγουρα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ψυχική σου ευημερία», λέει η θεραπευτής της Talkspace, Rachel O’Neill, Ph.D «Τα άτομα μπορεί να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν το μυστικό, το οποίο μπορεί να βγει εις βάρος της ικανότητάς τους να απολαύσουν τη ζωή. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει άγχος ή φόβο με την ιδέα ότι το μυστικό μπορεί κάπως να βγει με τρόπο που δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν. »

Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια απέδειξε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για να κρατηθεί ένα μυστικό μπορεί να είναι συναισθηματικά κουραστική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διατήρηση των μυστικών είναι κουραστική ακόμη και όταν δεν το κρύβετε ενεργά, όπως το ψέμα ή το να θυμάστε να μην το αναφέρετε σε μια συνομιλία. Το να κρατάς ένα μυστικό είναι δουλειά 24/7, είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι.

Μυστικά στη σχέση με τον σύντροφό σου

Συχνά τα πιο δύσκολα μυστικά, είναι αυτά στις σχέσεις σου, μιας και συνήθως μπορεί να στη χαλάσουν. Σε οποιαδήποτε σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί και η διατήρηση των μυστικών είναι βασικά το αντίθετο από αυτό.

Η διατήρηση μυστικών σε μια σχέση δεν έρχεται χωρίς επιπτώσεις. Ο O’Neill εξηγεί, «Το να έχεις μυστικά μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε αίσθημα αποσύνδεσης. Όσο περισσότερο διατηρούνται τα μυστικά, τόσο περισσότερο μπορεί να αισθάνεται άβολα το άτομο. Είναι σίγουρα πιθανό ένα άτομο να επιλέξει να μην μοιραστεί όλες τις πτυχές της ζωής του με τον σύντροφό του – και αυτό είναι λογικό – ωστόσο, εάν ένα άτομο αισθάνεται ένοχο, ντροπιασμένο ή άσχημα επειδή δεν μπορεί να μιλήσει, τότε σίγουρα το μυστικό έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη σχέση σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Μερικά μεγάλα μυστικά που μπορεί να κάνουν έναν σύντροφο να αισθάνεται ένοχος για τη διατήρηση και, επομένως, να ασκεί πίεση στη σχέση, αφορούν την απιστία ή τη χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο, η προσπάθεια να κρατηθεί κάτι μυστικό είναι συχνά πιο επιζήμια από ότι η αποκάλυψή του. Πρώτα απ ‘όλα, όπως γνωρίζουμε, θα επιβαρύνει τη δική σας ευημερία. Δεύτερον, στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο περισσότερο περιμένετε να αποκαλύψετε ένα μυστικό, τόσο πιο άσχημα θα το πάρει ο σύντροφός σας. Για παράδειγμα, αν περιμένετε περισσότερο από ένα χρόνο για να πείτε στον σύντροφό σας ότι τους εξαπατήσατε, θα νιώσουν ακόμη πιο εξαπατημένοι γιατί περίμεναν τόσο πολύ καιρό για να το πείτε.

Τι να κάνεις αν αποφασίσεις να μοιραστείς τα μυστικά σου

Προφανώς, το να μοιραστείς ένα μυστικό με τον σύντροφό σου, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να είναι, μπορεί να είναι τρομακτικό. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμαστείτε και οι δύο για κοινή χρήση: «Πρώτον, νομίζω ότι είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο του μυστικού. Τι θέλεις να γνωρίζει ο σύντροφός σου και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις όσα ξέρεις;», λέει ο O’Neill και συνεχίζει: «Στη συνέχεια, νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι χρειάζεστε. Θέλεις απλά να σε ακούσει; Θέλεις στήριξη; Να είστε και οι δύο σαφείς και ήρεμοι και εσύ, να έχεις υπομονή ώστε να μπορέσει ο σύντροφός σου να σε βοηθήσει».

Έχεις σκεφτεί το couples therapy;

Το «Couples therapy» είναι μια επιλογή που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη αν αισθάνεστε και οι δύο, ή αν εσύ νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια για να μοιραστείς τα μυστικά σου ή να επικοινωνείς καλύτερα γενικά. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν εμπλέκεται η απιστία, οπότε μπορείτε και οι δυο σας να αισθανθείτε ότι έχετε έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστείτε και να έχετε έναν ειδικό για τη μεσολάβηση της συνομιλίας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να βρείτε εύλογα επόμενα βήματα για να επαναφέρετε τη σχέση σας στο σωστό δρόμο.

Το συμπέρασμα είναι πως έχουμε όλοι μυστικά, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε. Το να είμαστε ειλικρινείς και να μοιραζόμαστε τα μυστικά μας (όχι απαραίτητα με όλους) μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σαν να φεύγει ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους μας. Η συναισθηματική κούραση, και τα συναισθήματα της απομόνωσης που έρχονται μαζί με τα μυστικά μπορούν να αποφευχθούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αποκαλύψετε.

πηγή:thriveglobal.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV