spot_img

Τα σχολεία άνοιξαν…ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του

 

Με τη μάχη της μάσκας να εξελίσσεται σχεδόν ομαλά, το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε χθες για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από νωρίς το πρωί και σύμφωνα με τις οδηγίες που το κάθε σχολείο είχε δώσει, χιλιάδες μαθητές προσήλθαν στις τάξεις τους με τις συνθήκες να είναι πρωτόγνωρες. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, τα αντισηπτικά κυριαρχούν, οι αποστάσεις είναι επιβεβλημένες, οι αγκαλιές απαγορευμένες και η αγωνία για να μην υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολική μονάδα έχει χτυπήσει κόκκινο!

Ωστόσο μαθητές, εκπαιδευτικοί και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων φάνηκαν έτοιμοι να ανταποκριθούν στα όσα απαιτούν οι συγκυρίες.

Οι μικροί μαθητές – 19.530 δημοτικών σχολείων και 3.300 νηπιαγωγείων στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου – για τους οποίους υπάρχει πάντα η αγωνία της προσαρμογής-  έδωσαν τον τόνο, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Το ίδιο και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων – 18.965 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου-  που επέστρεψαν στα σχολεία τους έτοιμοι για να κατακτήσουν τη γνώση.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα παρατράγουδα καθώς μια μερίδα γονέων που αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να μπουν στα σχολεία φορώντας τις.

Μάλιστα σε δημοτικό σχολείο του δήμου Χερσονήσου, οι γονείς κρατώντας μάσκες που ανέγραφαν συνθήματα ενάντια στην υποχρεωτική χρήση της, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ στην συνέχεια πήραν οι ίδιοι τα βιβλία των παιδιών τους και αποχώρησαν.

Στα Χανιά, σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονέας ήρθε στα χέρια με εκπαιδευτικό, όταν εκείνος απαγόρευσε την είσοδο του μαθητή χωρίς μάσκα στο χώρο του σχολείου. Το περιστατικό που σόκαρε την εκπαιδευτική κοινότητα, προκάλεσε την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως.

Ο καθηγητής, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του σχολείου, πέρασε χθες το μεσημέρι το κατώφλι του εισαγγελέα ζητώντας τη δίωξη του πατέρα ο οποίος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές κατηγορούμενος για πρόκληση σωματικών βλαβών, εξύβριση και απειλή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, υπάρχουν και αρκετές μονάδες στο Ηράκλειο, με απόφαση του Δήμου, που δεν άνοιξαν τις πόρτες τους να υποδεχτούν μαθητές καθώς είναι ανέτοιμες. Παράλληλα, αναστάτωση επικρατεί και στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Βουτών, όπου έχει εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού με τους γονείς να ζητούν αναστολή λειτουργίας του σχολείου.

Σε ότι αφορά τα “δώρα” του υπουργείου Παιδείας στους μαθητές, αυτά ξεσήκωσαν θύελλα επικριτικών σχολείων, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στο μέγεθος καθώς από τη μια οι μάσκες που διανεμήθηκαν είναι πολύ μεγάλες- ιδίως για τα προσωπάκια των μαθητών δημοτικού- κι από την άλλη τα πολυδιαφημισμένα παγούρια είναι πολύ μικρά.

Μάλιστα για το μέγεθος της μάσκας ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας στην οποία τονίζει πως υπήρξε ασάφεια στις οδηγίες που δόθηκαν στους κατασκευαστές.

Όπως επισημαίνει «Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μεγάλο μέγεθος.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της σχολικής χρονιάς έστω και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, σηματοδοτεί την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη!

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV