spot_img

Τέσσερα μυστικά για ασφαλή διατροφή

  1. Να προετοιμάζετε το φαγητό με ασφάλεια.

Γιατί; Επικίνδυνα μικρόβια σε μολυσμένα τρόφιμα και στο νερό μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας με αποτέλεσμα να αρρωστήσετε.

Οι ειδικοί υγείας συστήνουν:

  • Προτού προετοιμάσετε το φαγητό, πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.* Σαπουνίστε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Τρίψτε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας. Ξεπλύντε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας.
  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να πλύνετε επιφάνειες κοπής, πιάτα και οτιδήποτε θα έρθει σε επαφή με τρόφιμα. Επίσης, μην ακουμπάτε στις ίδιες επιφάνειες τρόφιμα που θα μαγειρευτούν και τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν.
  • Να πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, και επίσης να τα απολυμαίνετε αν ζείτε σε περιοχή όπου οι σοδειές ίσως ποτίζονται με νερό μολυσμένο από περιττώματα.
  1. Να βάζετε χώρια τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Γιατί; Τα μικρόβια από τα ωμά τρόφιμα όπως το κρέας και τα υγρά του θα μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Οι ειδικοί υγείας συστήνουν:

  • Να βάζετε χώρια όλα τα ωμά τρόφιμα—ειδικά το κρέας—από τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση, τόσο όταν τα μεταφέρετε στο σπίτι όσο και όταν τα αποθηκεύετε.
  • Αφού κόψετε το ωμό κρέας, πλύντε σχολαστικά τα χέρια σας, το μαχαίρι και την επιφάνεια κοπής προτού κόψετε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.
  1. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.

Γιατί; Τα επιβλαβή μικρόβια σκοτώνονται μόνο όταν το φαγητό φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

Οι ειδικοί υγείας συστήνουν:

  • Μαγειρέψτε το φαγητό έτσι ώστε να φτάσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασίαΓια παράδειγμα, τα πιο βαθιά σημεία του κρέατος πρέπει να φτάσουν τους 70 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
  • Οι σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας πρέπει να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
  • Για να φάτε φαγητό που είναι ήδη μαγειρεμένο, ξαναζεστάνετέ το μέχρι να καίει και να αχνίζει.
  1. Να διατηρείτε το φαγητό σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

Γιατί; Αν τα φαγητά μείνουν σε θερμοκρασία 5-60 βαθμών Κελσίου, μέσα σε μόλις 20 λεπτά ο αριθμός των βακτηρίων τους μπορεί να διπλασιαστεί. Επίσης, αν το ωμό κρέας δεν αποθηκευτεί σε κατάλληλες θερμοκρασίες, κάποια βακτήρια μπορούν να παραγάγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Οι ειδικοί υγείας συστήνουν:

  • Να διατηρείτε το φαγητό είτε ζεστό είτε κρύο, όχι χλιαρό, για να επιβραδύνετε ή να σταματάτε την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Ποτέ μην αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες, ή για πάνω από μία ώρα αν η θερμοκρασία δωματίου ξεπερνάει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
  • Μετά το μαγείρεμα, να κρατάτε το φαγητό ζεστό μέχρι να το σερβίρετε.

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img