spot_img

Θανάσης Μαυρόκωστας…Ένας πρωτοχορευτής και εξαιρετικός μουσικός

Της Νίκης Γκατζούλη

Ο Θανάσης είναι ένα νέο παιδί συνεχιστής της Κρητικής παράδοσης στην οικογένεια. Αγαπά το χορό και την κρητική παραδοσιακή μουσική και δεν διστάζει να το εκφράζει κάθε φορά που θα του δοθεί η ευκαιρία. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1983. Είναι από τα Ανώγεια Ρεθύμνης με ρίζες καταγωγής από την Αγία Γαλήνη και γιος του Δημήτρη Μαυρόκωστα ενός μεγάλου επίσης δασκάλου και χορευτή του κρητικού χορού. Αν και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης τον κέρδισε η αγάπη του για τον κρητικό χορό και για την παραδοσιακή κρητική μουσική. Διδάσκει χορό, μουσική  και παράδοση σε παιδιά και μεγάλους στη σχολή χορού που διατηρεί στο  Ηράκλειο αλλά και σε χωριά εντός και εκτός νομού. Συχνά συμμετέχει σε σεμινάρια χορού ως εισηγητής στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Δισκογραφικά εμφανίζεται πρώτη φορά το 2009 με το προσωπικό του cd με τίτλο “Σαν είναι η θάλασσα γυαλί” και  το 2012 κυκλοφορεί μια τριπλή μουσικοχορευτική κασετίνα με τίτλο “Ποιος είναι εκείνος που πατεί” αποτελούμενη από δυο dvd και ένα cd. Το 2015 συμμετείχε στο dvd – cd “Αυγή τσ αυγής” με το κρητικό κουαρτέτο που γύρισαν όλο τον κόσμο. Το 2016 κυκλοφόρησε νέα προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Εποχές” που περιλαμβάνει 14 νέα τραγούδια. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη νέα του προσωπική δισκογραφική δουλειά ” Γιορτές ” με 12 νέα  τραγούδια και μια νέα ζωντανή ηχογράφηση ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με παραδοσιακά τραγούδια γάμου και βάπτισης με τίτλο ” Και σ’ αλλωνώ χαρές.

  • Γνωρίζουμε  Θανάση  ότι υπάρχει παράδοση στην οικογένεια σχετικά με το χορό και το τραγούδι. Ήταν αυτό μια δέσμευση για σένα το τι θα κάνεις στη πορεία της ζωής σου παρόλο που σπούδασες Φιλολογία?

Δεν το είδα ποτέ σαν δέσμευση  αν και μεγάλωσα σε περιβάλλον με προτεραιότητα την κρητική παράδοση. Όταν άρχισα να νιώθω τα πρώτα ” σκιρτήματα ” της  λύρας μέσα μου και κατάλαβα πόσο με γεμίζει και με εκφράζει ο χορός και η παράδοση όλα ήταν ξεκάθαρα …και ακόμα είναι ..Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή που ασχολούμαι ψυχή και σώμα τόσα χρόνια με το χορό και τη μουσική παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει ο κλάδος μας τον τελευταίο καιρό λόγω πανδημίας. Εάν γύριζα το χρόνο πίσω, πάλι θα χόρευα και πάλι θα έπαιζα μουσική!

  • Θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο χορευτή ή μουσικό?

Συχνά μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Ο χορός για μένα είναι η ύψιστη μορφή έκφρασης. Δεν το συγκρίνω με καμιά άλλη μορφή τέχνης. Έτσι έλεγα πάντα μέχρι να νιώσω το ίδιο και για τη μουσική. Τώρα μέσα μου  δεν υπάρχει πια ” ανταγωνισμός”, ούτε το ένα παίρνει τη θέση του άλλου. Νιώθω απλά μια “μαγική ολοκλήρωση “που μπορώ να εκφράζομαι και με τα δυο ..το ένα συμπληρώνει το άλλο αμοιβαία. Αισθάνομαι πολύ τυχερός γι ‘αυτό..

  • Βλέπουμε με χαρά αρκετά νέα παιδιά να ασχολούνται με την κρητική παράδοση. Που πιστεύεις ότι οφείλετε αυτό? Έχει να κάνει με την κουλτούρα του νησιού? 

Νομίζω  ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα από ποτέ σε αυτό το θέμα. Αμέτρητα παιδιά ασχολούνται με την κρητική παράδοση και με μεγάλη επιτυχία. Βεβαίως και έχει να κάνει με την κουλτούρα μας ,με το ότι αγαπάμε την Κρήτη μας εννοώ .Αλλά επίσης και με το γεγονός ότι ο  κρητικός χορός και η κρητική μουσική ακόμα εξελίσσονται και έχουν μια αστείρευτη “δύναμη “,από τους  παλιούς έως τους νέους, που  όποιος ασχοληθεί και εντρυφήσει ,τη νιώθει μέσα του. Γίνεται βίωμα και πολλές φορές σκοπός ζωής..

  • Από πού ξεχωρίζει ένας καλός χορευτής? Έχει να κάνει με φυσικό ταλέντο αυτό ή σκληρή δουλειά?

Είναι απλό ή τουλάχιστον φαίνεται απλό. Η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο κάθε μέρα. Το βασικότερο είναι να είσαι “μερακλής “..να το νιώθεις…να σε “πιάνει η κοντυλιά” που λέμε. Να ” σηκώνεται η τριχιά σου όταν γροικάς  τη λύρα” που λέμε στο χωριό..

  • Κυκλοφόρησε πρόσφατα η τελευταία σου δουλειά. Από που εμπνεύστηκες αυτή σου τη δημιουργία και που την αφιερώνεις?

Τις ” Γιορτές ” τις αφιερώνω ολόψυχα στον πρώτο μου γιο Δημήτρη που ήταν η έμπνευσή μου για τα πιο πολλά τραγούδια μου στο cd το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα μόλις το ακούσει κάποιος.

  • Τι οραματίζεσαι για το μέλλον και τι ευχές δίνεις στους αναγνώστες μας για τη νέα χρονιά?

Για το μέλλον οραματίζομαι σωματική και ψυχική υγεία για όλο τον κόσμο.  Να βρεθούμε όλοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον  και να πάρουμε “πίσω ” τις στιγμές που χάσαμε. Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο και το 2022 να είναι φωτεινό και ευτυχισμένο για όλους τους ανθρώπους. Θα σας αποχαιρετήσω με δυο μαντινάδες που έγραψα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς:

Χρόνια πολλά και οι χαρές

να βρούνε χίλιους τρόπους,

να “ξετρυπήξουνε” διπλές

στσι δυστυχείς ανθρώπους…

 

Αν είσαι Θεέ μου μερακλής

και αγαπάς τσ ανθρώπους,

“πλήθιανε” οφέτος τσι χαρές

να “πιάσουνε” τσι τόπους…

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV