Παραδοσιακές χειροποίητες χυλοπίτες

Είναι το παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα βρούμε κατά τόπους παραλαγές. Κατά κύριο λόγο, όμως,οι χυλοπίτες φτιάχνονται με αυγά, αλεύρι και γάλα. Αν μάλιστα το γάλα είναι κατσικίσιο, μοσχοβολούν!

Σε μερικά μέρη βάζουν και σιμιγδάλι.

Οι χυλοπίτες συνήθως κόβονται σε μικρά κομμάτια, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που τις κάνουν «μακαρουνωτές» και έτσι μοιάζουν με τις ιταλικές ταλιατέλες. Παραδοσιακά αφού κοπούν απλώνονται σε σεντόνια και μένουν να ξεραθούν για 2-3 μέρες, ανακατεύοντάς τες που και που.

Στην παρασκευή τους συμμετείχαν όλες οι γυναίκες της γειτονιάς, ειδοποιημένες από την προηγούμενη μέρα.

«Αύριο θα φτιάξουμε φύλλα στης Στυλιανής ,μεθαύριο στης Ανδρονίκης» κ.λ.π.

Χρειάζεται τέχνη και επιδεξιότητα για να γίνει το φύλλο λεπτό και ολοστρόγγυλο. Τέχνη που την  μετέφεραν με τον καιρό οι μεγαλύτερες στις μικρότερες…….

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού, ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα, έκαναν ατέλειωτα φύλλα με τον πλάστη και τα τοποθετούσαν πάνω σε καθαρά σεντόνια να στεγνώσουν και στη συνέχεια να τα κόψουν.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

2-3 αυγά

1/2 κουταλάκι αλάτι

2/3 φλυτζανιού γάλα

λίγο σπορέλαιο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε τα αυγά το αλάτι και λίγο λίγο το γάλα και ζυμώνουμε, να γίνει μια ζύμη ελαστική να μην κολάει…..Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Παίρνουμε λίγη ζύμη και φτιάχνουμε μπαλάκια και στη συνέχεια  τα ανοίγουμε με τον πλάστη.

Εύχομαι καλή επιτυχία..!!!!!!

Γκατζούλη Μαρία

Latest articles