spot_img

Θεσσαλονίκη…Μια πόλη πολλοί προορισμοί

 

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδος.
Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από το Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο που της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη . Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη.
Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η πόλη επελέγη ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα στα χρόνια της βασιλείας του Γαλέριου, ο οποίος έκτισε στη Θεσσαλονίκη ένα αυτοκρατορικό παλάτι.
Μετά την άλωσή της από τους Οθωμανούς το 1432 παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Μετά την εκδίωξη των Εβραίων η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τον προορισμό τους, αποκτώντας έτσι την δική της εβραϊκή κοινότητα. Η εγκατάσταση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξε την πόλη ως τη σημαντική εβραϊκή μητρόπολη μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20ού αιώνα.

Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο, η Θεσσαλονίκη ως μια ακμάζουσα πόλη, αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Αποτελεί την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και συχνά αναφέρεται ως η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας.
Σχετικά με την ίδρυση της Θεσσαλονίκης υφίστανται δύο κύριες μαρτυρίες. Η πρώτη ανήκει στον αρχαίο ιστορικό Στράβωνα και είναι η επικρατέστερη μεταξύ των σύγχρονων ιστορικών.
Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το 316 πχ ο Κάσσανδρος στρατηγός της Μακεδονίας ίδρυσε τη Θεσσαλονίκη.
Η δεύτερη μαρτυρία είναι του Στεφάνου του Βυζαντίου ο οποίος θεωρεί ως ιδρυτή της πόλης τον Φίλλιπο Β’.

Ο Κάσσανδρος υπολόγιζε τον οπλισμό της Θεσσαλονίκης ως μια δεύτερη πράξη, που θα νομιμοποιούσε τις διεκδικήσεις του επί του μακεδονικού θρόνου έπειτα και από το γάμο του με γόνο της βασιλικής δυναστείας.
Το κλίμα της Θεσσαλονίκης είναι μεσογειακό. Γενικότερα πάντως, η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει αρκετές ηλιόλουστες μέρες κατά την διάρκεια του έτους. Οι χειμώνες είναι ήπιοι έως κρύοι και βροχεροί. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά.
Η Θεσσαλονίκη  είναι ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας. Στο πέρασμα των αιώνων κάθε εποχή έχει αφήσει τα σημάδια της με μνημεία και αξιοθέατα που τα συναντάμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει σαν αφιερωμένη σε όσους την κατέκτησαν, σε όσους την αποίκισαν αλλά και σε όσους φιλοξένησε σαν πρόσφυγες.

Η περιήγηση στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεκινήσει από τα Λαδάδικα, δίπλα ακριβώς από το Λιμάνι της πόλης. Η περιοχή Λαδάδικα με τα διατηρητέα κτίρια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να δουν την Θεσσαλονίκη όπως ήταν πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και να δοκιμάσουν μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που στεγάζονται εκεί.
Η ανηφόρα μπορεί να είναι δύσκολη για περιήγηση, όμως η Άνω Πόλη και τα αξιοθέατα που θα δείτε εκεί, θα σας αποζημιώσουν. Τα σπίτια που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην περιοχή είναι κυρίως χαμηλά με αυλές, οι δρόμοι στενοί και ανηφορικοί ενώ οι ναοί και τα μοναστήρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή.  Ο Ναός του Άγιου Δημήτριου, η Αγία Σοφία, η μονή Βλατάδων, η Παναγία Χαλκέων, είναι μόνο μερικά από τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της Θεσσαλονίκης
Στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης βρίσκεται το Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου, μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής. Η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου – η γνωστή Καμάρα .

 Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητα ο Λευκός Πύργος. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ήταν γνωστός τότε ως Πύργος του Λέοντος ή Πύργος του Αίματος. Ο Λευκός Πύργος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία της πόλης.
 Στη νέα παραλία βρίσκεται το περίφημο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, οι ομπρέλες, το οποίο αποτελεί μαζί με τον λευκό πύργο τα σύμβολα της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βόλτες στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν με ευχάριστα διαλείμματα στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης που φημίζονται για τις γευστικές πανδαισίες που σερβίρουν και την χαλαρή τους ατμόσφαιρα που ξεκουράζει τον επισκέπτη.

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV